FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Disse maleriene kan være malt av neandertalere

Av Gjermund Glesnes30.07.12 09:31 | Oppdatert: 30.07.12 10:24

Del saken på:

(VG Nett) Nye metoder viser at verdenskjente hulemalerier i Spania er langt eldre enn forskerne hittil har trodd.

Nordvestre Spania har noen av verdens eldste kjente hulemalerier, med 17 huler på Unescos verdensarvliste i tillegg til den mest aller kjente, Altamira-grotten i Cantabria.

Da Altamira-grotten ble stengt for turister i 2002, antok forskerne at de var rundt 20.000 år gamle.

Nå har en gruppe forskere brukt en ny metode for å datere de eldgamle kunstverkene.

Den viser at de eldste maleriene er minst 40.800 år gamle.

Dette gjelder de røde flekkene i grotten El Castillo. Et annet og mer kjent motiv, en gruppe håndavtrykk i samme hule, er minst 37.000 år, mens et av symbolene i Altamira viser seg å være mer enn 35.600 år gammelt, ifølge en pressemelding fra American Association for the Advancement of Science, utgiveren av magasinet Science der funnene er presentert.

Hvem malte i hulene?

Oppdagelsen kan føre til at mer enn at tallene i historiebøkene må byttes ut.

Når hulemaleriene er så gamle, kan forskerne nemlig ikke være sikre på at det er moderne mennesker, homo sapiens, som har laget dem. Det kan være neandertalere.

For 40.000 år siden levde våre mer kortvokste og kraftige forløpere i Europa, samtidig som det er helt i startfasen for når arkeologiske funn tyder på at homo sapiens har kommet hit.

- Etter 150 år med paleolittisk arkeologi, har vi ingen beviser på at moderne mennesker var i Europa før for 41.500 år siden. De tidligste daterte menneskerestene er fra den rumenske hulen Oase og er cirka 40.500 år gamle, sier Joao Zilhão, en av forfatterne av artikkelen i Science.

- Ved simpelthen å sammenligne dateringen av de tidligste sporene vi har etter mennesker i Europa med dateringen av kunsten i El Castillo, kan vi fastslå at hulemaleriene stammer fra tiden før det moderne mennesket så langt vi kjenner til nå. Men vi kan ikke fastslå med hundre prosent sikkerhet at de stammer fra neandertalerne, sier han videre.

Til BBC sier han at magefølelsen sier ham at det virkelig er neandertalermennesker som har laget maleriene.

En alternativ forklaring kan være at det moderne mennesket allerede drev med hulemalerier da det ankom Europa.

For å vite det sikkert, må forskerne finne hulemalerier som stammer fra tiden før homo sapiens kom til kontinentet.

Ny metode

Forskerne har tidligere hatt vanskelig for å datere hulemalerier. Grunnen er at metoden arkeologer vanligvis bruker, radiokarbondatering, ikke virker siden maleriene kun består at mineralpigmenter og gravering.

Artikkelen fortsetter under bildet.


- Derfor tok vi i bruk en helt annen metode, basert på radioaktiv halvering av uran, sier en annen av forskerne, Alistair Pike fra universitetet i Bristol.

Han forklarer at det utenpå hulemaleriene ligger en svært tynn skorpe av kalsiumkarbonat, som er dannet på samme måte som stalagmitter og stalaktitter.

- Den inneholder en liten mengde radioaktivt uran, som brytes ned til thorium. Måling av denne omdannelsen til thorium kan fortelle oss hvor lenge det er siden skorpen ble dannet, sier han.

Siden skorpen ligger på utsiden av maleriene, kan den ikke være eldre enn selve maleriet.