FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fotturene som tar pusten fra deg

Av Malene Emilie Rustad14.08.18 13:03 | Oppdatert: 06.09.18 15:56

Del saken på:

National Geographic og Lonely Planet har kåret de mest episke fotturene planeten har å by på.

Det blir stadig mer populært å dra på en aktiv ferietur. Er du en av dem som reiser for å se vakker natur og samtidig søker ekstreme opplevelser?

Da er disse turene noe for deg:

Overland track i Tasmania

Den ikoniske fotturen kalt Overland track i Tasmania, er Australias mest kjente. Turen går fra Cynthia Bay og ender i Waldheim og er på rundt 50 kilometer. National Geographic skriver at du vil oppleve uberørt terreng, et landskap bestående av høye fjellkjeder, reinskoger, innsjøer og gruver. Du vil bestige to fjell, Mount OSSA (1617 moh.) og Cradle Mountain (1545 moh.) Her kan du også møte på sjeldne dyr som wombats, nebbdyr og tasmanske djevler. Turen går gjennom et område som ligger på UNESCOs liste over verdensarv.

Distanse: 50 kilometer

Tid: seks til åtte dager, avhengig av form og vær.

Når: oktober til mai

Everest Base Camp i Nepal

Ønsker du et glimt av verdens høyeste fjell på nært hold? Da er Everest Base Camp Trail noe for deg. Turen er kåret til en av verdens fineste vandringer, og byr på sightseeing i Katmandu, kryssing av Dudh Kosi-elven, Lobuche på 4940 moh., og besøk av Namche Bazaar, hovedstaden til Sherpafolket, som lever av å bære mat og utstyr for turister.

Distanse: 130 kilometer

Tid: 12 til 18 dager, avhengig av form og vær.

Når: mars til mai, eller september til desember

Te Araroa i New Zealand

New Zealand er kjent for sitt vakre landskap, og langturen Te Araroa trail kombinerer noe av det vakreste landet har å by på. Du vandrer langs kystlinjer og fjelltopper, inn og ut av jungelen og over vulkaner. National Geographic har kåret fotturen til en av de ti mest storslåtte fotturene. Turen starter og ender på New Zealands to hovedøyer – fra Caoe Reinga til Bluff. Men dette er ikke turen for nybegynnere, de fleste bruker rundt 80 dager på å fullføre. Vil du kun gå opp til den berømte innsjøen, kan du vandre opp Tongariro som en dagstur.

Distanse: 3000 kilometer

Tid: 50 til 80 dager, avhengig av form og vær.

Når: oktober til april

En annen høyt anbefalt fottur i New Zealand er Rakiura Track, som ligger på Stewart Island. Lonely Planet skriver at denne turen gir deg tilgang til New Zealands fugleliv, og det er gode muligheter til å se sjeldne skapninger. Turen tar rundt tre dager og du må booke hytteovernatting på forhånd.

Tour de Mont Blanc

Mont Blanc ligger 4810 meter over havet og fordeler seg på tre land. Denne lange og unike fotturen starter i Chamonix i Frankrike, og krysser Italia, videre til Sveits, og så tilbake til Frankrike. Med mektige fjellkjeder, vakre fossefall, isbreer og sjarmerende fjellhytter, kan dette være turen å satse på neste gang du bestiller reise. Vandringen anses som krevende, så det lønner seg med erfaring fra fjellterreng.

Distanse: 160 kilometer

Tid: En uke, avhengig av form og vær.

Når: Høysesong fra juni til september

Inka trail til Machu Picchu

En av verdens mest berømte fotturer må med på listen. Turen til inkabyen Machu Picchu ligger i Andesfjellene i Peru, og er kåret til et av verdens underverker. På den rundt fire dagers lange oppdagelsesferden får du utforske ruiner, jungel og vakkert fjellandskap. Lonely Planet kaller opplevelsen uforglemmelig og skriver at tusenvis av mennesker går den hvert år.

Distanse: 42 kilometer

Tid: Fire til fem dager

Når: mai til september

Fjelltur i Norge? Her er fem fotturer alle kan klare.

Andre anbefalte fotturer:

Patagonian opp til Laguna de los Tres i Los Glaciares, Argentina

Soloppgangen på toppen av Adam’s Peak, Sri Lanka

South West Coast Path i Storbritannia

Tateyama til Kamikōchi i Japan

Jbel Toubkal i Atlasfjellene, Marocco

Caminito Del Rey (Walkway of Death) i Spania

Enchantment Lakes i Washington, USA

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan bildet ditt bli repostet av oss.