FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Snart fulle julefly til Syden

Av Mona Langset06.12.18 16:49 | Oppdatert: 07.12.18 08:06

Del saken på:

Tregt sydensalg til tross: Flere enn i fjor har bestilt juleferie i utlandet.

Mye har vært skrevet om tregt sydensalg i år. Folk flest fikk så mye sol og varme hjemme i sommer, at de ikke har hatt hastverk med å bestille sydentur til vinteren. Men mange vil til utlandet likevel. Vi er bare litt trege i avtrekkeren.

– Data fra Finn reise viser en økning på 18 prosent i bestilte flyreiser i julen 2018 sammenlignet med julen i fjor, sier kommersiell direktørTerje Berge. Han mener dette har direkte sammenheng med ekstra mange fridager i år.

Når julaften og nyttårsaften er på mandag, som i år, kan du ved å ta ut bare to feriedager få 11 dager sammenhengende fri. Ved å ta ut fem feriedager kan du få 16 dager sammenhengende fri. Dermed er det mulig både å få med seg kalde vinterjuledager hjemme og sol i et varmere land.

Flere til utlandet enn til hytta

Virkes årlige befolkningsundersøkelse om reisevaner viser at seks av ti som tar ut juleferie i år skal reise bort. Av disse planlegger 15 prosent å reise til utlandet mens 13 prosent skal på hytta.

– Det viktigste med juleferien er å være sammen med familie og venner. Det oppgir hele ni av ti i undersøkelsen. Men vi ser også at det over tid blir mer vanlig å være sammen med familie og venner i utlandet. Det er flere som drar til utlandet enn på hytta i julen, sier leder for Virke Reiseliv, Astrid Bergmå.

Charterselskapene bekrefter at vi har kommet sent, men god, i gang med julereisebestillingene.

– Vi har vært litt tregere enn vanlig med å sikre oss ferien, men de siste ukene har vi virkelig våknet til: forrige uke var salget opp 26 prosent sammenlignet med fjoråret og vi nærmer oss fullbooket, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera Jaquotot hos Apollo.

– De fleste har nok fått med seg at det er en fin jul med tanke på fridager. Vi selger like mange julereiser som i fjor, og flyene våre kommer til å gå fulle – akkurat som i fjor, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff hos Ving.

– Vi ser at folk bestiller reisen sin nærmere avreisedato nå, så det kommer fremdeles mange bestillinger på reiser til jul, sier Malin Bech hos Tui.

Direktør i Amisol, Gunder Moe, forteller at de har hatt betydelig bedre salg over jul og nyttår i år enn i fjor.

Hit reiser vi

De store charteroperatørene svarer helt likt på spørsmålet om hvor kundene reiser på juleferie. Det er først og fremst Kanariøyene, flest til Gran Canaria, etterfulgt av Tenerife og Lanzarote.

– Gran Canaria har også hatt størst vekst hos oss. 75 prosent av dem som skal til Syden i julen reiser dit, mot 68 prosent i fjor. Men Thailand seiler opp som en langdistansefavoritt, etter at vi lanserte direkte charter med TUIs Dreamliner, sier Malin Bech hos TUI

Thailand er også populært blant Vings julegjester, ifølge Siri Røhr-Staff.

– Men i år har også Kapp Verde blitt et ettertraktet reisemål. Det er jo ikke så mye lengre enn til Kanariøyene, og et spennende reisemål som ikke så mange har vært på. Dubai har også vokst mye, sier hun.

Dubai er også et populært julereisemål hos Apollo.

– Den største økningen hos oss sammenlignet med fjoråret ligger på eksotiske destinasjoner som Thailand og Emiratene, forteller Beatriz Rivera Jaquotot hos Apollo.

Finn reises tall bekrefter det samme som charteroperatørene sier. De fleste som har bestilt juleferie gjennom dem skal til Thailand, Gran Canaria, USA og Dubai.

Her er det fortsatt ledig

Selv om Finn reise melder om at flere har kjøpt julereiser i år enn i fjor, er det fortsatt restplasser igjen på fridagene i julen. Og de selges til redusert pris nå.

Apollo har noe ledig til Lanzarote, Gran Canaria Tenerife Fuertevetntura og Emiratene.

Ving har noen restplasser til Gran Canaria, Tenerife og Madeira.

TUI har ledige plasser til Lanzarote, Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura, og noe på toukersturen til Thailand mandag 17. desember. Akkurat denne selges nå med stor rabatt.

Amisol har to chartertur til Sharm el-Sheikh i Egypt i Julen, ett fra Torp og ett fra Oslo. Mens flyet fra Oslo er nærmest fullt, er det fortsatt noe ledig på avgangen fra Torp.

De store charterselskapene selger også pakketurer med rutefly og hotell på eksotiske langdistansereisemål, og der er det alltid noe tilgjengelig.

Schibsted eier både VG og Finn reise.