FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Seks kystperler i Vest-Sverige

Av Mette Solberg Fjeldheim11.04.18 15:32 | Oppdatert: 25.06.19 12:46

Del saken på:

Langs den svenske vestkysten, mellom norskegrensen og Gøteborg, finner vi mange fine, lune viker, koselige småbyer og trivelige overnattingssteder.

Tidligere har vi skrevet om danske badehotell du bør besøke, i denne artikkelen kan du lese om hyggelige stoppesteder på den svenske vestkysten i retning Göteborg. Langs kysten ligger skjærgården og lokker både landkrabber og båtturister. Flere av tettstedene er verdt reisen ene og alene. Men har du anledning til å legge opp til en liten roadtrip langs kysten kan du tilbringe dagevis med herlig svensk skjærgårdsidyll, lokale matopplevelser og overnatting på mindre pensjonater og større spahotell.

Her er seks fine steder å stoppe langs Sveriges vestkyst.

Helleristningene ved Tanumshede

Like ved tettstedet og kystsamfunnet Grebbestad ligger helleristningene ved Tanumshede og Vitlycke museum. Her ved Tanumshede er det funnet cirka 350 helleristninger fra bronsealderen som har medført at området er en del av UNESCOs verdensarv.

Like i nærheten ligger historiske Tanums Gestgifveri som regnes for å være det eldste gjestgiveriet i sammenhengende drift i Sverige. Et topp sted for deg som er interessert i historie med andre ord.

Fargerike Smögen

Med blankslipte svaberg, fargerike sjøhus og smakfulle, høye rekesmørbrød er det lett å kose seg i Smögen. Det tradisjonsrike spahotellet Smögen hafvsbad er et populært sted å nyte roen, gjerne med en rusletur ute mot havet, etterfulgt av en bedre middag.

Smögen er også en favoritt blant mange båtturister som kjemper om en plass langs havna sommerstid, så å reise hit med bil er ikke en dårlig idé.

Livlige Lysekil

Lysekil er sommerbyen kjent for rosa granittstein og rolig skjærgård med alt fra stille havkajakkspadling til livlige regattaer. Herfra kan du legge turen ut til Stångehuvud naturpark eller bli med ut i skjærgården på blåskjell- og østerssafari. Her er det med andre ord bare å omhavne livet på og ved vannet.

Sjarmerende Strandflickorna tilbyr overnatting med personlighet og hyggelig interiør.

Camilla Läckbergs Fjällbacka

Den kjente svenske krimforfatteren Camilla Läckberg har fengslet mang en norsk krimleser med sine spenningsbøker om forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström. Det fiktive paret bor i Fjällbacka, der Läckberg selv vokste opp.

Men krimgåter til sides; Fjällbacka er en sjarmerende liten kystperle, absolutt verdt en stopp langs veien. Her kan du vandre langs havnen, spise et bedre måltid og ta inn på Stora Hotellet Bryggan.

Koselige Skaftö

På halvøya Skaftö ligger fiskesamfunn som Grundsund med røde, hvite og gule små trehus rundt den lille bukta. På Skaftös nordvestre side ligger Fiskbäcksil med godt bevarte og fargerike kapteinvillaer som avslører en fortid med sildefiske og velstand.

Her ligger også spahotellet Gullmarstrand med kort vei til havnen og båten over til Lysekil.

Bilfrie Marstrand

Høyt oppe på den bilfrie øya Marstrand, knappe to mil fra Gøteborg og rundt tre timer med bil fra Oslo, ligger historiske Karlstens festning. Øya var i sin tid norsk frem til 1658 og Karlsten festning – som ble nedlagt 1882, er i dag et museum.

På øya kan du for eksempel overnatte på historiske Grand Hotel Marstrand eller du kan ta inn på det mer moderne spahotellet Marstrand Havshotell like ved ferjeleiet der båten Lasse-Maja går ut til øya. Her er det bare å nyte!