FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Ni gode vinbarer i Stockholm

Av Annika Goldhammer 19.12.18 23:08 | Oppdatert: 31.03.19 19:07

Del saken på:

Utvalget av vinbarer i Stockholm har eksplodert de siste årene. Byen har fått et stort antall barer med alt fra naturviner til klassiske flasker. VG reise har valgt ut ni favoritter

Post Bar

Stockholms nyeste vinbar er en del av pub- og salgshallkonsernet Urban Deli, og ligger i et gammelt postkontor ved Nytorget på Södermalm. Her serveres naturviner fra kran, et konsept som passer godt med Urban Delis bærekraftstanke. Menyen endres fra dag til dag og består av småretter basert på tiloversblevne råvarer fra salgshallene ved siden av. Resirkulert, fint og deilig.

Foruten naturvinene finnes det andre håndverksfremstilte drikker her, både med og uten alkohol. Adresse: Nytorget 4.

Annonse
Reise til Stockholm

Tyge & Sessil

Dette er en av Stockholms heteste barer for naturvinelskere. Tyge & Sessil ligger like ved Stureplan og lokker med naturlig produserte viner fra små produsenter rundt i verden. Til vinen serveres raffinerte småretter, for eksempel burrata ost med druer og hasselnøtter eller rå biff med hyllebærris og røkt marv.

Kjendiskokken Niklas Ekstedt er ansvarlig for maten. Det er også han som er ansvarlig for Michelin-puben «Ekstedt» et kort korkekast unna. Adresse: Brahegatan 4

Folii

Stockholms mest sympatiske vinbar ble tidligere i år kåret til Sveriges beste vinbar av den anerkjente restaurantguiden White Guide. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Baren ligger noe avsides på østre Södermalm, men er vel verdt et besøk, ikke minst fordi nesten alle viner kan fås på halv- eller helglass.

Matmenyen endres daglig, men inneholder alltid både ost, kjøtt og småplukk. Her arrangeres også jevnlig vinsmaking med ulike temaer.

Etter nyttår er det enda en grunn til å komme hit. Da åpner Folii en kvartalsrestaurant i et tilstøtende lokale. Adresse: Erstagatan 21.

Kafé Tjoget

Nyrenoverte Tjoget ble kåret til Sveriges beste bar uansett kategori, av den samme White Guide i år. Her finnes også en restaurant, en ølkafé, cocktailbar og vinbodega. Sistnevnte serverer rimelige viner av europeisk opprinnelse. Vinlisten, som stadig forandres, inneholder alt fra klassikere fra Bourdeux og Piemonte til de nyeste naturvinene.

Blir du sulten, finnes det både barsnacks og en rekke middelhavsinspirerte småretter.

Bonustips: Vegg i vegg ligger den nyåpnede puben Fröken Vandal. Den drives av den svenske rapperen og Nebbiolo-elskeren Petter (som også har skrevet bok om hvordan man bestiller vin på bar), og kan beskrives som en hipp hop-pub med stort vinfokus. Adresse: Hornsbruksgatan 24

Vina

Tente stearinlys, vaklevorne trebord og en duft av brunet smør. Vina på Södermalm er en av Stockholms koseligste barer og et godt valg for en tête-à-tête.

Vinkartet inneholder håndverksproduserte viner fra Europa, både lettdrikkelige og mer krevende. Innled gjerne kvelden med et glass Txakoli, en perlende hvitvin fra Baskerland, sammen med et par pintxos (baskisk tapas), charkuterier som skivet pølse og skinke, oster eller annet plukk. Og grønne oliven, de blir du lett avhengig av!

Her serveres også mektigere retter som fiskegryte, tartar og ukens langtidsgkokte. Adresse: Sofiagatan 1

19 glas

Denne lille hjørnebaren i Gamla Stan er nærmest som en institusjon å regne når det gjelder vinbarer. Her ble bærekraftig produserte viner servet lenge før begrepet ble trendy. Ta plass i den lille baren og spør den like skjeggete som karismatiske eieren Peter Bennyson hva han anbefaler. Eller planlegg besøket når det er «Winemaker’s Dinner» og en av Peters favoritt-vinprodusenter er på besøk.

Her finnes også en restaurant med 19 sitteplasser, og om sommeren en uteservering der krakkene du sitter på er gigantiske korker. Adresse: Stora Nygatan 19.

The Burgundy

Under The Burgundy i Gamla stan skjules en av Sveriges største vinkjellere. Her er det rundt 2000 ulike viner. Som navnet antyder kommer en stor del fra det klassiske vindistriktet Bourgogne, men i utvalget finnes det noe for alle smaker og lommebøker.
I tillegg serveres både mindre og større retter. Se opp for den rimelige «Veckans vintallrik» til 150 kroner, som kan kombineres med «Veckans vin» til 100 kroner. Adresse: Yxsmedsgränd 12.

Ambar

Ambar ligger like ved Sankt Eriksplan, i den bar- og restaurant-tette Birkastan. Likevel er dette en bortgjemt perle. Baren drives av Sakiko som liker oransjefargede naturviner, og parhesten Damon som foretrekker rom, konjakk og øl. Nisjen er derfor bernsteinsfargede, eller gulaktige, drikker.

Begge har en uvanlig usnobbet holdning til vin, og tar seg gjerne tid til å prate med gjestene for å guide dem riktig. Sakiko lager også enkle småretter med japansk husmannskost som inspirasjon. Adresse: Tomtebogatan 22 Ambarvinbar.se

The Winery Hotel

The Winery Hotel i Solna er ikke bare en vinbar, det er en hel destination med fokus på vin. Her lages til og med egen vin av druer fra egen vingård i Toscana. Hver torsdag, fredag og lørdag arrangeres vinsmaking i baren. I tillegg finnes fire «vinomater» der gjestene kan servere seg selv.

Her tilbys også avanserte vinkurs, yoga- og vin-weekendpakker. Før nyttår arrangeres også et sabreringskurs. Adresse: Rosenborgsgatan 20, Solna.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.