Bli med VG Reise til stedet der TV-serien ble innspilt

SNAPSHOT: Charlotte Ehde Eliassen knipser fasaden til Mma Ramotswes detektivkontor - bygd opp for TV-innspilling akkurat der handlingen i boken utspiller seg. Foto: Terje Bringedal

På sporet av Damenes Detektivbyrå

GABORONE (VG) - Der står jo akasietreet, akkurat som i boken. Og garasjen. Mon tro om Mma Ramotswe er hjemme...

  • Dag Fonbæk


Vi står på tunet foran det blå huset av juksefinér i Zebra Way, som huser Botswanas eneste kvinnelige detektivbyrå.

Mange nordmenn har lest bøkene om privatdetektiv Mma Ramotswe og hennes mange oppdrag på bondelandet i Botswana - mysterier hun løser på finurlig vis, ofte med gode venners hjelp.

Etter at bestselgeren ble filmet av BBC og sendt på NRK her hjemme, har enda flere stiftet bekjentskap med Mma Ramotswe, denne varme og vittige innehaversken av Botswanas eneste kvinnelige detektivbyrå - skildret av Alexander McCall Smith.

Detektivkontoret ligger - som i bestselgerboken - ved foten av fjellet Kgale, og vi kan formelig se for oss Mma Ramotswe sittende på verandaen sin, sliten etter en tøff dag på kontoret, ventende å på at Mr. Matekoni skal ringe.

LES OGSÅ: AFRIKAS BESTE REISEMÅL || SLIK PLANLEGGER DU EN REISE TIL AFRIKA

Les mer om Damenes Detektivbyrå under bildet

CHITTY CHITTY BANG-BANG: I denne pussige farkosten tas turistene rundt i Mma Ramotswes fotspor - til stedene hvor hun løste sine detektivoppdrag. Foto: Terje Bringedal

Norske fans
Og nå kan du altså reise i damens fotspor, blant autentiske og tidsriktige kulisser i utkanten av Botswanas hovedstad Gaborone - akkurat der handlingen utspiller seg i bøkene.

Gjengen av norske Jomfrureiser-turister har lest seg opp på den kriminelle humørperlen, og kjenner seg straks igjen.

- Flyttet de ikke på garasjen i den andre boken?

- Lå ikke frisørens hus ved siden av apoteket?

- Hva gjør det gamle bilvraket her?

Guiden vår Tim Race, som driver turistbyrået Africa Insight, er slektning av forfatter McCall Smith, og har fått eneretten til å vise turister rundt i Mma Ramotswes lille univers.
Større er ikke forholdene i Botswana.

På sensorvis og med en solid dose britisk humorsnert spør han ut de norske turdeltagerne for å sjekke at de har lest i det minste bok nr. 1 i serien.

- Man behøver slett ikke ha lest alle bøkene for å få utbytte av rundturen. Det holder fint å ha lest den første, sier Tim til VG.

Saken fortsetter under bildet

FAMILIE-GUIDE: Guiden Time Race (t.v.) er i slekt med suksessforfatter Alexander McCall Smith, og har fått enerett til å guide turistene i detektivland. Her testes Gerd Sørlie og Henriette Paus Grova (t.h.). Foto: Terje Bringedal

Som en guidebok
Jomfrureiser-sjef Charlotte Ehde Eliassen, som selv er på detektivbyrå-besøk denne dagen, mener det nesten er en forutsetning for å besøke Botswana at man først leser «Damenes Detektivbyrå nr. 1».

Boken er ikke bare en samling lettleste og underfundige fictionhistorier, men setter også leseren inn i Botswanas historie, geografi og samfunnsforhold på en smygende intelligent måte.

Mange adresser
Med Tim bak mikrofonen og sjåfør Joe bak rattet på den «Chitty Chitty Bang-Bang»-aktige kjøredoningen, går så turen til nye, kjente - og autentiske - adresser fra bøkene.

På ekte sightseeingvis kikker vi inn gjennom porter og over gjerder til «helter og kjeltringer».

Beboerne som huserer der i dag må pent finne seg i at turistene stanser og glaner etter Mr Matekoni, Mma Makutsi og resten av det fargerike persongalleriet - selv om en morsk vaktmann i uniform tilkjennega med misbilligende blikk hva han mente om oss.

Vi smilte tilbake - i visshet om at Damenes Detektivbyrå er en hyllest til Botswana og at filmatiseringen gjør folk varme om hjertet.
Også her ved foten av fjellet Kgale.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK

Souldronningen Jill Scott fikk rollen som Precious Ramotswe i TV-serien. Foto: AP

Knuste Oprah i kampen om hovedrollen
Superstjerner som Oprah, Whoopi Goldberg og Queen Latifah sloss om hovedrollen, men den mange ganger Grammy-belønnede souldronningen Jill Scott (bildet) vant alles hjerter som Precious Ramotswe - den mest elskede kvinnelige detektiven gjennom tidene.

Filmatiseringen av «Damenes Detektivbyrå» (13 episoder) er en storproduksjon fra BBC, regissert av den Oscar-belønnede regissøren Anthony Minghella, mannen bak filmer som Den engelske pasienten og Cold Mountain.

Den fornøyelige detektivserien ble sendt på betalingskanalen CANAL+ sist sommer, og på NRK nå i år.

I serien selger Precious Ramotswe sin avdøde fars kyr, flytter inn til byen og åpner Botswanas første - og eneste - kvinnelige privat-detektivbyrå.

Les om hvordan du kan komme deg til Botswanaunder bildet

BOTSWANA: Vakkert og fascinerende. Her er enn gjeng fra Jomfrureiser i Kalahariørkenen. Foto: Terje Bringedal

Her er noen reiseselskaper som arrangerer turer til Botswana:

JOMFRUREISER: (www.jomfrureiser.no)
Starter i hovedstaden Gaborone, videre mot Serowe, innom den lukkede diamantbyen Orapa, før møtet med kvinnene i landsbyen Rakops. Inkluderer også Victoria Fall og safari.

STAR TOUR TEMAREISER:(www.tema.startour.no)
Har Botswana som nyhet denne sesongen. Rundtur nord i landet, inkl. bl.a. båttur på Okavangoelven, safari ut fra Maun, teltcamp og vandring ved verdensarvstedet Tsodilo Hills.

WIKSTRØM REISER: (www.wreiser.no)
Fra Gaborone i sør til Chobe i nord, inkl. Okavango-deltaet - verdens største innlandsdelta.

KILROY: (www.kilroytravels.no)
Dødelig vakkert, skriver de på sin hjemmeside. Legger vekt på områdene i nord, inkl. Maun og Okavango-deltaet. Chobe National Park og Moremi Game Reserve.

DISCOVERY TRAVEL: (www.discoverytravel.dk)

MAURI-TRAVEL:(www.mauritravel.no)

Mer om

  1. Reise

Flere artikler

  1. Botswana: Når villmarken lokker

  2. «Skam»-skuespiller meldte seg til sykehjemsvakter

  3. Pluss content

    Kvinners hemmelige dagdrømmer

  4. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

  5. Rekruttenes tøffe møte med Forsvaret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder