FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik flyr du smart og billig

Av Lucas H. Weldeghebriel13.06.11 09:24 | Oppdatert: 31.08.11 13:23

Del saken på:

Det beste rådet vi kan gi deg: Ikke reis når alle andre reiser.

Tidligere brukte vi reisebyråer da vi skulle ut å fly, og aksepterte glatt prisen vi fikk presentert.

I dag finnes det et mylder av prissøkemotorer, som finner de billigste billettene mellom to steder.

Ettersom de henter prisene fra de samme leverandørene, er det ofte små forskjeller mellom resultatene, så hvilken prismotor du velger har egentlig ikke så mye å si.

Bruk likevel flere enn én for å være på den sikre siden.

- Reis motstrøms

I utgangspunktet finnes det billige billetter til alle destinasjoner, men flyselskapene er jo også nødt til å selge flysetene som færre etterspør.

- Det handler om tilbud og etterspørsel, så en god regel er å styre unna de mest attraktive avgangene som blir utsolgt først. Mange av disse kan ha få eller ingen billige billetter tilgjengelige i det hele tatt.

Når folk vil på storbyweekend, så vil de fleste for eksempel reise ut en torsdag eller fredag med hjemreise søndag. Derfor kan det være smart å velge seg reisedager og tidspunkt som gjør at man reiser motstrøms i forhold til hva de fleste gjør, sier Knut-Morten Johansen, informasjonssjef i SAS til VG.

Han forteller at dersom du skal fly innenriks, så lønner det seg å reise midt på dagen eller sent på kvelden.

- Til London er det for eksempel smartest å reise en mandag ettermiddag, og reise hjem torsdag eller fredag morgen.

Vær ute i god tid

Hans kollega i Norwegian, kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen, er enig i at det ofte kan være smart å tenke alternativt.

- Reis på midtuketur for å få de aller billigste billettene, sier han.

Flyprisen er imidlertid bare en del av alle reiseutgiftene.

- I byer hvor det også er mange forretningsfolk, har hotellene ofte lavere priser i helgene. Det er dermed ikke sikkert at det å ta en midtuketur totalt sett blir den billigste reisen, selv om man kan få billige flybilletter da. Du bør også regne på hvor mye det koster deg å ta deg fri midt i uken, sier reisejournalist Mona Langset.

Å være tidlig ute når du skal bestille billetter er ifølge Sandaker-Nielsen en god idé.

- Våre mest populære destinasjoner blir fort utsolgt, så hvis du vil ha de billigste billettene, bør du være tidlig ute, understreker Lasse Sandaker-Nielsen.

Ingen fasit

Men det er ikke nødvendigvis slik at desto tidligere du er ute, jo billigere blir billetten.

- Flypriser er dynamiske, og det finnes ingen fasit på når prisen er garantert billigst. Men det er en myte at man alltid sparer kroner ved å bestille veldig tidlig. Samtidig lønner det seg sjelden å vente altfor lenge. Derfor anbefaler vi på et generelt grunnlag å bestille fire til åtte uker i forveien, avhengig av destinasjon, sier kommunikasjonsansvarlig i reisebyrået Berg-Hansen Frank Tindvik.

Han påpeker at dersom flyreisen skal bestilles i tilknytning til høytider og ferier, bør man bestille tidligere enn dette.

- Ved kampanjer lønner det seg å bestille med en gang de starter. Da kan det være billige billetter de første dagene de legges ut for salg, men færre på de mest populære avreisedagene, sier Langset.

Her er reisebyråets beste flytips:

* Regn på totale transportkostnader

I de fleste tilfeller utgjør ikke flybillettene alene den totale transportkostnaden. Transport til og fra flyplassen i Norge, eventuell parkering, og transport til og fra flyplassen på destinasjonen bør inkluderes i regnestykket.

* Ikke stol blindt på lavprisselskapene

Vår erfaring er at det langt fra alltid er lavprisselskapene som har de laveste prisene. Prispresset på flybilletter har økt de siste årene, noe som har gjort at også de større selskapene som SAS, Lufthansa og British Airways tilbyr et stort utvalg billetter i lavprissegmentet. Vær også obs på hvilke gebyrer som er inkludert og ikke i det totale regnestykket (bagasje, setevalg, kortgebyr).

* Pakketurer

Ofte kan pakketurer, for eksempel til storbyreisemål - inneholde spesielt gunstig priser på flybillett eller hotell, slik at totalprisen blir lav. Ikke vær redd for å utfordre et reisebyrå til å sette sammen et tilbud for reisen du planlegger. Men vær obs på å informere om hva som er viktigst for deg (pris, beliggenhet, kvalitet etc.).

Kilde: Frank Tindvik, kommunikasjonsansvarlig i reisebyrået Berg-Hansen.

VGs reiseredaksjons beste flytips:

* Ikke reise for tidlig eller for sent.

Går flyet ditt kl. 06.00, må du risikere å ta taxi til flytoget, eller enda verre taxi til flyplassen. Dette kan fort bli en dyrere affære enn du tidligere hadde tenkt. Sjekk også kostnadene ved å komme seg fra flyplassen til destinasjonen du skal til.


* Sjekk omkringliggende flyplasser.

Visste du at det nesten er dobbelt så dyrt, eller tar dobbelt så lang tid å reise fra Oslo til Marseille, som fra Oslo til Nice? Grunnen er at det går direkterute til Nice, ikke til Marseille. Fly derfor til Nice, og lei en bil. Det er bare to timer til Marseille. Skal du til Toscana, velger de fleste å fly direkte til Pisa. Ettersom dette er en populær rute, kan prisen ofte bli dyr. Fly heller til Bologna.

* Bestill tur-retur-billett, selv om du bare skal en vei.

Et konkret eksempel: Skal du reise hjem fra Paris 24. september, koster en enkelttur med AirFrance deg 4045 kr. Bestiller du imidlertid en tur-retur-billett, til tross for at du egentlig ikke skal tilbake, koster samme tur deg 1265 kr.

* Meld deg på nyhetsbrev fra de flyselskapene du bruker mest.

Her melder de ofte ifra om gode tilbud. Og det koster deg ingenting. Men vær tidlig ute. De beste tilbudene blir fort solgt ut.

* Meld deg inn i alle fordelsprogram.

Ikke reis uten å samle bonuspoeng. Det koster deg ingenting. Og hvem vet, kanskje en dag får du nok poeng til en gratis reise, eller gratis oppgradering fra økonomi til businessklasse.

* Multidestinasjoner.

Mange vet ikke at denne muligheten eksisterer, men hvis du skal reise med mellomlanding, kan du ofte bli på mellomlandingstedet så lenge du vil uten ekstra kostnad.

For eksempel hvis du skal fly via Paris til Los Angeles, kan du tilbringe tre dager i Paris før du reiser videre.

Velg «multidestinasjoner» hos flyselskapet du skal reise med.

* Bruke flere prissøkemotorer.

Ikke stol på én prissøkemotor. Søk på flere. Det tar fem minutter ekstra. Sjekk også flyselskapets egen hjemmeside. Her er noen av våre favorittsøkemotorer:

Momondo.com

Dohop.com

Finn.no/reise

Kayak.com

Hipmunk.com


Lesernes beste flytips

* Bakvendt søk.

Hvis du skal reise til et annet kontinent: Se etter hvilke flyselskap som flyr til og fra destinasjonsflyplassen din. En del billigselskaper vi i ikke har i Norge, flyr kanskje til destinasjonen din fra London, Paris eller andre knutepunkter. Har dratt mye til Afrika, ved å dra via London eller Manchester med Thomson Air, EasyJet og andre billigselskaper. Ved å starte slik «baklengs» finner man disse rutene ganske enkelt.

Jon Thorstensen fra Oslo

* Skyscanner.

Jeg reiser mye og har benyttet meg av skyscanner.no. De tar ingen gebyrer, da du blir linket rett inn til flyselskapene for å bestille. En veldig god side med mange valgalternativer, som for eksempel: «Se billigste dag i måneden å reise på.». Velg «alle flyplasser» som bestemmelsesdestinasjon, og man får da det billigste reisemålet for den dagen.
Jørgen

* Søkemotortips.

En god søkemotor er en nødvendighet. Selv har jeg til gode å finne noe som er i nærheten av like bra som http://matrix.itasoftware.com/. Merk at dette er søkemotoren til et selskap som ikke selv selger reiser.
Anonym

* Codeshare

Sjekk om noen flyselskaper samarbeider om en flyging (codeshare). Sjekk så prisene med begge selskapene. For eksempel samarbeider SAS og Estonian Air om ruten Tallinn-Oslo. Bestill en vei med SAS og en vei med Estonian Air hvis det gir det billigst tur-retur-billett.
Jan Ivar fra Oslo

Andre relevante artikler:
SLIK REISER DU BILLIG

SLIK FÅR DU HOTELLROMMET BILLIGERE

DETTE ER EUROPAS BILLIGSTE FERIELAND