FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Er dette verdens beste gatemat?

Av Dag Fonbæk29.12.14 12:51

  Del saken på:

  BANGKOK (VG) I Thailand tar de begrepet «gatekjøkken» bokstavelig. Bangkok er synonymt med streetfood. Verdens beste, sier vi.

  I Thailands hovedstad blander stekeosen seg med smog'en – for det er nettopp på gaten du finner de mest spennende matopplevelsene.

  Du ser putrende moped-kjøkkener på annethvert gatehjørne.

  Byen besitter flere av Asias Top 50-restauranter – som Nahm på Metropolitan Hotel, Sra Bua og Dylan Jones' Bo. Lan – men selv om thailandske turistmyndigheter prøver å promotere fin dining i storbyen, reiser de færreste til Bangkok for å spise på Michelin-restauranter med hvite duker.

  I stedet drar vi til Yaowarat, Siam Square, Khao San Road og Klong Toey market, og benker oss med thailenderne.

  For som også Lonely Planet skriver: Den gamle, gode regelen gjelder også i Bangkok: Der de lokale spiser i flokk, bør du også gå.

  YAOWARAT (Chinatown)

  Vi må alltid innom Yaowarat Road, Chinatowns summende og myldrende matmekka.

  Her er det liv dagen lang, fra tidlig morgen til sen kveld. Det koker, bokstavelig talt, både i hovedgaten og de små soi'ene, der folk sitter benket på fargerike plaststoler og slurper i seg suppe eller tygger stay-grillspidd med enkelt tilbehør.

  Spisekaoset satt i system finner du hos T & K Seafood på hjørnet av Yaowarat Rad og Soi Phadung Dao, der servitørene løper opp og ned trapper som i et jungel-gym, og sørger for å få riktig sjømat til rett kunde, i et sinnrikt køsystem som det tar tid å skjønne. T & K er et sted for alle sanser.

  Ute igjen på Yaowarat Road må vi bane oss vei mellom putrende rullekjøkken med nystekt morning glory med chili, det nærmeste du kommer en nasjonalrett her i gaten.

  Vil du spise roligere i aircon-omgivelser, kan Shangarila Jawaraj Restaurant i 306 Jawaraj Road anbefales.

  Når den myndige førstedamen har tilvist deg bord, kommer rettene raskt – gjerne anrettet med en orkidéblomst på tallerkenen. Og sik har det vært her i 22 år.

  De er haifinnesuppe-spesialister, og har en fantastisk crispy pannekake med sjokofyll.

  Enkle Tang Jai Yoo er en annen restaurant der mange lokale spiser. Litt dyrere enn vanlig, men svært god mat. prøv krabbe i curry.

  SIAM SQUARE

  For de fleste er Siam-området shopping, shopping, shopping, ispedd litt Jim Thompson's House.

  Men om du stikker hodet ut av gigant-kjøpesentrene Siam Paragon, ZEN og MBK, og rusler inn i de små, smale soi'ene på motsatt side av Sukhumvit Road, finner du fra lunsjtider noen deilige aller med gatemat mellom Soi 1 og Soi 7.

  Færre turister enn i Chinatown og Khao San Road, og lett tilgjengelig med Skytrain (Siam stn) for alle tilreisende som bor på turisthotellene rundt Asok og Nana.

  Krysser du Soi 7 og tar sikte på P-huset rett imot, vil du se at bilene er byttet ut med langbord der lokale thailendere spiser gatemat for en svært billig penge, ingen av rettene koster mer enn 30 bath (7 kroner).

  Godt er det også!

  KHAO SAN ROAD

  Både i selve backpacker-gaten og i kvartalene rundt finner du massevis av rullende gatekjøkkener og enkle gatemat-spisesteder – som gjør mest av seg når det mørkner og stunder mot kveld.

  Syrlig tom yum-suppe. Finhakkede biffstrimler fritert med ingefær. Innbakt asparges og friterte kjempereker. Spicy thai-salat ... Fristelsene er mange i Khao San Road, den litt slitne gatestumpen, som fremdeles har magnetisk kraft på ryggsekkturistene.

  Ikke like gjerne bruker vi tid på turban-mennene som skal stille karmaen din. I stedet søker vi tilflukt i Tom Yum Kung restaurant (ved D & D Inn), der de serverer både spicy thaimat, indiske curry-retter og mer vestlig mat – om du skulle være lei av ris og stir fried.

  Du blir mett for en 20-kroning. Ikke fordi maten er enkel, men fordi den er rett sammensatt, skal vi tro forfatteren av boken «Thai Street Food», David Thompson.

  MARKEDENE

  Bangkoks mange markeder er også stedet for god gatemat. Det gigantiske weekend-markedet Chatuchak er intet unntak. Ikke et matmarked – men med massevis av gatemat-traller og – vogner rundt omkring.

  I Dusit-distriktet finner du to ulike markeder med mye god gatemat: Ratchawat er omgitt av gode restauranter som serverer alt fra stekt and til kobe-biff. Sriyan Market, en kilometer unna, er mer et curry- og noodle-sted. Ta taxi dit. Det er billig – om du sørger for at sjåføren setter på taksameteret. Ikke avtal fastpris. Det er alltid dyrere.

  Dao Khanong-markedet opplever du best på kvelden, når thailenderne selv går ut for å spise. Autentisk og tøft.

  Pratunam-markedet nær Petchabury Road, som du gjerne passerer på vei fra Suvarnabhumi-flyplassen inn mot Bangkok sentrum, er heller intet unntak. I Petchabury Soi 5 flokker folk seg sammen for å shoppe og spise.

  La oss også ta med Khlong Toey market langs en liten sideelv til Chao Phraya sydøst i byen, der du skal prøve sticky rice med vaniljekrem eller mango. Koster ingenting. Til gjengjeld veldig godt.

  Mest besøkte turistby

  Bangkok kniver med London om å være verdens mest populære turistby. Paris innehar tredjeplassen. Også fra Norge har besøket til Bangkok økt år for år – mye takket være to direktefly daglig fra Oslo (Thai Airways og Norwegian).

  Urolighetene rundt militærkuppet i mai har ikke skremt nevneverdig mange fra å reise. Bangkok er «back on track», fastslår markedssjef Ellen Wolff-Andresen i Ticket Feriereiser, som har Bangkok øverst på 10 på topp-salgslisten sin denne vinteren.

  Flere av de øvrige norske turarrangørene melder at Thailand med Bangkok er blant nordmenns aller mest populære julereisemål i år – hakk i hæl med Gran Canaria.

  FØLG @vgreise på Instagram!

  Eksterne lenker