FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norsk turist i Egypt: – Svært enkelt for en terrorist å smugle sprengstoff inn på et fly her

Av Mona Langset11.11.15 23:04

Del saken på:

Nordmenn som har reist fra flyplassen i Sharm el-Sheikh den siste uken reagerer på sviktende sikkerhetsrutiner.

Flere norske passasjerene har uavhengig av hverandre fortalt VG om forhold de opplevde som svært kritikkverdige på flyplassen, blant annet at de ikke fikk kvittering på innsjekket bagasje.

Ansatte på flyplassen i Sharm el-Sheik har også selv slått alarm om ødelagt bagasjeskanner og vakter som har vært lette å bestikke etter Sinai-styrten.

– Lett for terrorister

Svein Gihleengen fra Lena reiste hjem fra Sharm el-Sheik to timer før det russiske flyet med 224 passasjerer om bord styrtet etter avgang forrige lørdag.

Britisk etterretning mener flyet mest sansynlig hadde en bombe i lasterommet.

Gihleengen fløy med Turkish Airlines via Istanbul, og før avgang sto dette flyet parkert ved siden av det russiske ulykkesflyet.

– I ettertid har jeg tenkt at det måtte vært svært enkelt for en terrorist å smugle sprengstoff inn på et fly her, sier han.

Ved avreise reagerte nordmannen på at de ikke fikk kvittering på innsjekket bagasje.

– Der og da tenkte jeg mest på at det kunne bli et problem dersom bagasjen skulle forsvinne på vei til Norge. I ettertid har jeg tenkt på at akkurat det ville vært det minste problemet. De ansatte på flyplassen kunne umulig hatt oversikt over hvor mange kofferter de tok med, dermed var det enkelt for en terrorist å sende et ekstra kolli med sprengstoff om bord, sier han.

Han forteller at da de kom til skranken hvor de fikk ombordstigningskort, ble bagasjen som skulle sjekkes inn lagt på transportbåndet. Da er det vanlig at bagasjelappene settes på samtidig, og at passasjeren får en liten kvittering som limes på boardingkortet eller reisedokumentene.

– Jeg sto og ventet på kvitteringen, men ble nærmest bare skysset unna slik at de kunne behandle de neste i køen. Jeg prøvde å formidle at jeg ønsket en kvitteringslapp på det jeg hadde sjekket inn, men ble bare pekt videre.

Da kom en ny person som tydeligvis hadde som ansvar å feste bagasjelapper på koffertene før de ble sendt videre. Jeg sto på siden og ventet til jeg så baggene våre bli merket. Men noen kvittering fikk jeg aldri, sier han.

- Svært kaotisk

Randi Moi fra Kristiansand reiste hjem fra Sharm el-Sheikh dagen etter flystyrten.

Da hun sjekket inn var det også én person som skrev ut bagasjelapper, og en annen som festet dem på koffertene. Men hun fikk i det minste med seg en kvittering.

– Likevel opplevde vi flyplassen som svært kaotisk. Siden det var så kort tid etter ulykken visste vi ikke annet enn at det kunne være en teknisk svikt på flyet, derfor tenkte vi at noe slikt ikke ville skje to dager på rad. Den store skjelven kom etter at vi var hjemme igjen og fikk vite at det kunne være terrorisme, sier Randi Moi fra Kristiansand.

Hun hadde vært på to ukers ferie med kjæresten i Sharm el Sheik da de fløy hjem søndag 1. november.

– I sikkerhetskontrollen nærmest hev de folk igjennom kroppsscanningen så raskt at de umulig kunne få med seg hvem det pep på. Når det pep, tok de en lynrask overfladisk, sjekk på alle som sto der. Hvis noen hadde belte eller smykke på seg ble de bare sendt videre uten mer kontroll, for da var det liksom opplagt at det var dette som pep.

Da vi kom videre til bagasjescanningen havnet vi bak en passasjer som hadde lighter i sekken. Sekken hans ble derfor tatt ut til en nærmere sjekk. Siden vi hadde en håndbagasje som lignet, tok de ut vår også. Men mannen som skulle åpne dem fortsatte å stirre på skjermen samtidig som han bare tok litt på sekkene våre, uten å se på dem. Til slutt spurte han om vi hadde lighter med, noe vi svarte nei til, og da ble vi sendt videre.

Da jeg kom hjem fant jeg ut at jeg ved et uhell også hadde tatt med meg en hudkrem gjennom sikkerhetskontrollen. Den ble ikke oppdaget, sier Randi Moi.

Randi Moi forteller at det var gjester fra hennes eget hotell om bord på det russiske ulykkeflyet.

– Vi kjente dem jo ikke, men vi hadde feriert på samme sted i to uker. Dermed virket ulykken så mye nærmere. Jeg har tenkt mye på at det like gjerne kunne vært oss.

Les også: Marthe (35) filmet sovende sikkerhetsvakter

Sjokkerte briter

Også britiske turister som har reist fra Sharm el-Sheikh i tiden før og etter ulykken forrige helg er sjokkert etter å ha vært vitne til sikkerheten på flyplassen, melder Daily Mail.

– Personen som skulle skanne bagasjen min var mer opptatt av å spille Candy Crush på mobilen sin, sier den britiske turisten Verna McKeith til Sky News.

– Da vi hadde kommet igjennom sikkerhetskontrollen, sa jeg faktisk til mannen min at jeg håper ingen på flyet har med seg en bombe i dag, forteller hun.

Nat McKenzie, en annen britisk turist, reiste også tilbake til Storbritannia fra Sharm el-Sheikh bare 24 timer før ulykken.

– Ved et uhell klarte vi å komme oss igjennom sikkerhetskontrollen med flere vannflasker i håndbagasjen. Jeg ble også vinket forbi kroppsskanningen selv om det ble utløst en alarm da jeg passerte. De var mer opptatt av å røyke og spise middag, sier han ifølge avisen.

– Følger standardene

Egypts president Abdul Fattah al-Sisi sier at eksperter fra Storbritannia sjekket sikkerheten på flyplassen i Sharm el-Sheikh for ti måneder siden. Ifølge presidenten hadde britene ingenting å utsette, melder AP.

Egypt insisterer på at sikkerheten ved landets flyplasser følger internasjonale standarder, til tross for økt bekymring for at en bombe skal ha blitt smuglet om bord og forårsaket at det russiske flyet styrtet i Egypt.

– Alle egyptiske flyplasser følger internasjonale standarder for sikkerhet, har Egypts minister for sivil luftfart, Hossam Kamal sagt i en uttalelse.