FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nyt våren i Stockholm - kontrastenes by: 10 tips til byen som aldri sover

Av Nina Andersen19.03.16 15:05 | Oppdatert: 19.03.16 22:03

  Del saken på:

  STOCKHOLM (VG) Smak på nylagde karameller hos de unge damene på Pärlans Konfektyr på Söder eller gå bananas i byens retro-butikker.

  Stockholm er byen for de gode opplevelsene. Fra trendy uteliv og shopping til gamle slott, parkanlegg og et rikt utvalg av restauranter, museer og gallerier.

  Se her: Forelsket i Stockholm

  Med daglige flyavganger og hurtigtog fra Oslo på under 4,5 time, er det ingen unnskyldning lenger for ikke å legge helgeturen til vår nabohovedstad Stockholm.

  I den nye reisehåndboken Stockholm, 100 unike opplevelser på Kagge Forlag, tar forfatter, journalist og foredragsholder Odd Inge Skjævesland oss med til byen han aldri helt har sluttet å være forelsket i.

  Avslappet atmosfære

  I følge forfatteren oser byen av både tradisjon og nyskapning, fest og avslappet atmosfære.

  Sjekk dette: Dette må du også få med deg i Stockholm

  Men du rekker knapt over Stockholm på en weekend.

  – Stockholm legger seg tidlig på søndag, deretter er det nesten en hel uke til byen begynner å gjespe igjen, sier forfatteren til VG.

  Skjævesland har i flere tiår stadig vært i Stockholm, både på jobb og privat, og kjenner byen bedre enn de fleste.

  I boken tar han deg med til et mangfold av unike opplevelser, og viser deg også andre sider ved Stockholm enn bare Västerlånggatan i Gamla Stan og turistløypa i Drottninggatan.

  –Gå inn i sidegater og parallellgater. Stockholm gir deg muligheten til å overraskes, sier Skjævesland, og nevner i fleng flere steder det er verdt å svinge innom.

  Les dette: Her er Stockholms råeste utsikt

  Som Hermans eller kunstnerbaren KB hvor det hver torsdag er allsang i baren. På Akkurat får du årgangsøl fra 1900-tallet, eller du kan slukke tørsten med 24 timer gammelt tsjekkisk øl på Bar Central.

  Gammelt arbeiderstrøk

  Det gamle arbeiderstrøket Söder er blitt Stockholms nye in-sted, - svenskenes svar på Grünerløkka.

  Bydelen rommer en hel masse kafeer, restauranter, barer og butikker på rekke og rad, med en blanding av vintage, uavhengige merker og svensk, klassisk design.

  Unge retro-gründere har også etablert karamellfabrikk og klesbutikk her med fargesterke mønstre i alle fasonger.

  Et besøk på Saluhallen på Östermalms torg er obligatorisk, -selve indrefileten av Stockholms matmarkeder. Her kan du meske deg med all verdens delikatesser, om du ikke heller tar med godsakene hjem.

  Snart ferie? Her er Sveriges beste familieparker

  Blå Tårnet

  Forviller du deg allikevel inn i travle Drottninggatan, stikk innom Strindbergmuseet lang oppe i gaten. I det Blå Tårnet bodde dikterhøvdingen fra 1908 til han døde i 1912. Her henger fortsatt August Strindbergs hvite dress i skapet. Museet inneholder lydkulisser, plakater fra teateroppsetninger, manus og forfatterens eget bibliotek.

  I følge forfatteren var det i Bernadotte-galleriet på Slottet i Gamla Stan, at unionen mellom Sverige og Norge brast.

  Se her: Tidenes største svenskevits

  –Det siste norske statsråd i Stockholm ble holdt her 27. mai 1905. Hele Norges regjering ville gå av i protest, men kong Oscar II nektet. Dét utløste at Stortinget den 7. juni vedtok oppløsning av unionen, og derfor flagger vi fortsatt den 7. juni. Det hadde vi ikke gjort uten dramatikken 27. mai, forteller Skjævesland.

  Hvorfor ikke avrunde weekenden i Stockholm med et besøk på Centralbadet, hvor det tilbys et mangfold av massasjer og spa-tilbud?

  – Bedre velvære i ren jugendstil er vanskelig i å finne, sier Skjævesland.

  Flere tar turen over grensen

  Visit Swedens analyse av norske reisevaner i Sverige, anslår at mange kommer til å velge kortreist fremfor langreist i 2016.

  Tall fra 2015 viser en økning i norske gjester på den andre siden av svenskegrensen.

  – Vi tror at trenden med de kortreiste feriene kommer til å øke, fordi man rett og slett får mer for pengene. En tur til Sverige krever ikke dyre flybilletter og flere dagers reise, og tilbudet står ikke tilbake for reisemål som ligger lengre unna, sier Thomas Johansson, landssjef i VisitSweden i Norge i en pressemelding.