FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Jakter smittesvar med spørreundersøkelse

Av Audun Jahren07.08.13 08:55 | Oppdatert: 07.08.13 13:32

Del saken på:

Folkehelseinstituttet (FHI) tror det var en shigella-bakterie som gjorde 38 barn syke i Alanya. Men smittekilden er fortsatt ukjent.

Det er også meldt om sykdomstilfeller etter at nordmenn kom hjem fra ferien, og bakterien Shigella sonnei er påvist hos noen av barna, opplyser FHI.

- Shigella-bakterien ble påvist etter at de reisende kom hjem til Norge, sier seniorrådgiver Line Vold ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet til VG

Bakterien shigella fører til sykdommen shigellose, som defineres som en alvorlig importsykdom. Leger er derfor pliktige til å melde fra når sykdommen oppdages i Norge.

I alt 38 barn ble sendt til sykehuset Private Anadolu med diaré og oppkast i slutten av juli. Det siste barnet ble utskrevet fra sykehuset 1. august. Alle barna bodde ved hotellet Blue Village Pascha Bay, og reiseselskapet Star Tour har tidligere sagt at smitten kan ha stammet fra avføring i et basseng.

BAKGRUNN: Ti norske barn sendt til sykehus i Alanya

Jakter fortsatt smittekilden

I samarbeid med Star Tour har FHI laget en spørreundersøkelse som skal sendes ut til alle de norske som var gjester ved hotellet i uka før utbruddet. Håpet er at svarene fra undersøkelsen skal gi svar på hvorfor så mange ble syke på hotellet.

VG har tidligere skrevet at alle prøvene som ble tatt ved hotellet var negative.

- Årsaken er en gåte for oss, sier informasjonssjef i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Ikke shigella-testet

Larsen-Vonstett sier at barna som ble syke i Tyrkia ikke ble testet for shigella-bakterien da de lå på sykehus i Tyrkia.

- På sykehuset i Alanya ble barna testet for salmonella og e.coli, men ikke for shigella-bakterien. Denne bakterien er ganske uvanlig i Tyrkia, og sykehuset anså det ikke som nødvendig, sier Larsen-Vonstett til VG.

Barna som ble lagt inn på sykehus i Tyrkia, skal alle ha blitt gitt antibiotika da de ankom sykehuset. Derfor skal det ikke være mulig å påvise shigella-bakterien hos med lenger.

Folkehelseinstituttet skal ha blitt varslet om tre tilfeller av shigella-smitte hos personer som var på Pascha Bay-hotellet i Alanya. Alle disse ble syke etter å ha reist fra Tyrkia.

- Vi vet ikke med sikkerhet om disse tilfellene kan knyttes til sykdomsutbruddet i Tyrkia, men FHI mener det er sannsynlig at det er en sammenheng, sier Larsen-Vonstett.