FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bjørghild (44) arrestert for kokainsmugling etter koffert-bytte

Av Anders Park Framstad29.06.11 18:11 | Oppdatert: 29.06.11 18:35

Del saken på:

(VG Nett) Overraskelsen var stor da Bjørghild Nymo Johnsen (44) ble stanset av tollerne i Amsterdam. I en koffert med hennes navn var det funnet 15 kilo kokain.

Uheldig smuglingsoffer: - Det var som på film!

44-åringen fra Gibostad på Senja var på vei hjem fra ferie i Mexico sammen med datteren Julie (14) da det usedvanlige feriedramaet startet.

Under mellomlandingen på Schiphol ble Johansen stanset på vei inn i flyet til Oslo. De to nordmennene fikk passene sine konfiskert, og i beste Hollywood-stil ble de informert om at de var under arrest.

- Jeg kjente at jeg holdt på å svime av, og skjønte ikke hva det var som skjedde, sier Johnsen til VG Nett.

- Det var som på film. De sa sånn: «Anything you say can be used against you», sier den uheldige Senja-kvinnen til nrk.no, som først omtalte saken.

15 kilo kokain

Nordmennene ble geleidet til en politistasjon i den andre enden av flyplassen. På dette tidspunktet var den eneste informasjonen de hadde fått, at saken dreide seg om funn av «drugs» - narkotika - i bagasjen.

«I all verden», tenkte Johnsen.

- Jeg hadde med meg litt medisiner, men de lå i håndbagasjen. Det eneste jeg visste at jeg hadde i kofferten, var Omega3-piller: Jeg trodde det hele dreide seg om en misforståelse, sier hun.

Etter flere timer viste det seg også at det hele skyldtes en feil. Da hadde mor og datter forklart seg om hvorfor de var i Mexico, hvem de hadde vært sammen med og hvor de hadde vært. Håndbagasjen og reisedokumentene de hadde med seg, ble grundig undersøkt.

Til alt hell hadde Johnsen veid bagasjen de hadde med seg, og kunne derfor sannsynliggjøre at kofferten der narkotikafunnet ble gjort ikke var deres. Tre timer etter at de ble anholdt, kunne nordmennene sjekkes ut av saken.

Det var da de fikk beskjed om beslagets størrelse: 15 kilo kokain.

- Da fikk vi helt sjokk. Vi var nok heldige også, som ble trodd, sier Johnsen.

Politiet i Nederland tror at en utro tjener hos flyselskapet kan ha byttet om på bagasjelappene, og at det er slik den norske kvinnen ble knyttet til narkotikaen.

Saken fortsetter under bildet ...


Mistet alt

Bjørghild Nymo Johnsen var i Mexico for å besøke eldstedatteren Nora (18), som har vært utvekslingsstudent i landet. Nå fortviler hun over at hennes egen bagasje er borte vekk.

- I kofferten min lå alle sakene til Julie og meg, alt vi hadde kjøpt i løpet av ferien, suvenirer og gaver. Dette er ting det er kjempesurt å miste. Aller mest lei meg er jeg for at en ring jeg hadde arvet etter bestemoren min lå i den, sier 44-åringen.

Onsdag dro de til Gardermoen for å melde kofferten savnet. Og etter å ha fått hendelsen i Amsterdam litt på avstand, ser de på det hele med et smil.

- Vi tar det litt humoristisk, sier Johnsen.

I deler av Mexico er kriminalitetsratene svært høye. Landet herjes av narkotikakarteller. Amerikanske myndigheter anslår at narkotikahandelen i landet omsetter for nesten hundre milliarder kroner hvert år.