FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nordmenn reiser bort til tross for finværet

Av Malene Emilie Rustad03.07.18 15:14 | Oppdatert: 04.07.18 14:25

Del saken på:

Det er soldager over hele Norge, men likevel drar vi sydligere strøk.

Det har vært en forrykende varm forsommer og nå går vi mot nye varmerekorder i hele landet. Men tross for rekordene, sier reiseoperatørene at varmen gir lite utslag for ferier utenlands i sommer.

– Det vi ser er at folk sitter litt på gjerdet når det gjelder restplass-turer. Men for juli og august bestiller folk tur uansett på grunn av fellesferien. Selv om det er varmt i Norge, så reiser folk gjerne for opplevelsens skyld, sier informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff.

Nordmenn sikrer seg tidlig ferie

En av forklaringene til at nordmenn drar sydover, skyldes nøye planlegging av sommerferien og sikring av solfylte dager, ifølge charterselskapene Ving og TUI.

– Generelt sett så bestiller nordmenn sommerferien veldig tidlig. Gjerne i desember eller januar, og de mest ivrige bestiller et år i forveien, sier Røhr-Staff.

Usman Jasrae, Ansvarlig for salg og markedsføring i TUI Norge, sier at barnefamiliene gjerne er de ivrigste.

– Vi har solgt mye tidligere i år, og spesielt de mer dyre pakkereisene. Det er barnefamilier spesielt som er målgruppen vår for juli og august, og de sikrer seg gjerne tur lenge før skoleferien starter.

Pent.no: Her kan du sjekke været der du er

Selger færre restplasser

Selv om flere har valgt å sikre seg sommerferien tidlig, er det lavere salg i antall restplass-turer. Reiseoperatørene sier at de har solgt unna mye, men innrømmer at det er færre som kjøper restplasser i år.

– Antall solgte restplasser har minket. I fjor sikret nordmenn seg plasser tidlig for sommeren fordi de var redde for å gå glipp av sol. Men i år er det noen som velger å holde seg hjemme, sier Jasrae.

– Salget har ikke stoppet. Utvalget er mindre, men det er fortsatt ledige turer selv.

Fikk du med deg? De heteste reisemålene i 2018.

Informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff sier at de selger normalt med reiser.

– Mange har sikret seg sommerferien utenlands, men så har vi også dem som tar på sparket. Vi har solgt mindre restplasser nå den siste tiden enn før.

Ifølge NHO Reiselivs feriegallup ønsker ti prosent å reise på charterferie i sommer. Undersøkelsen ble gjennomført med å intervjue 1073 nordmenn over 18 år på nett.

Undersøkelsen viser at 22 prosent ønsker å ferierer på en hytte ved sjøen, 17 prosent med venner eller familie i et privat hus, hytte eller leilighet, og 13 prosent ønsker storbyferie med hotellovernatting.

Reiser mindre uspesifisert

Ifølge Ving, er Hellas den store ferie-vinneren. På annenplass ligger Spania, og så følger resten av Middelhavet. Røhr-Staff sier at Tyrkia er på vei opp igjen til å bli et populært reisemål, men at de ikke er tilbake til gamle høyder. Ifølge TUI er Spania med Mallorca på topp og deretter Hellas på annenplass.

Mens reiseoperatøren TUI har byttet bort uspesifiserte reiser og rettet seg mer mot familie, selger fortsatt Ving reiser med uspesifiserte bosteder.

– Reiser folk på uspesifiserte reiser?

– Ja, men ikke så mye som før. Vi har blitt så godt vant. En vil gjerne ha det bedre enn det en har hjemme. Folk er opptatt av komfort. De fineste hotellene og store familierom er de som ryker året i forveien. Fordi vi har blitt så reisevante, så stiller vi også krav til at bostedene skal være bra.

– Uspesifiserte reiser er ikke hva de en gang var, men reiser du uspesifisert midt i ferien, ender du nok ikke opp på de mest populære hotellene da disse er helt fylt opp.

Reisekupp utover sommeren

Både TUI og Ving sier at prisene ikke skal dumpes, men at det likevel vil bli mulig å gjøre et kupp utover sommeren, hvis etterspørselen etter restplasser er lav.

Ifølge Røhr-Staff fra Ving fører naturlige justeringer til at du kan få en rimeligere tur i juli.

– Prisene er dynamiske og regulerer seg etter forespørsler. Nå som vi trenger å selge ut juli måned, så er prisene litt lavere enn normalt.

TUI sier at de har is i magen og venter med å fremme taktiske tilbud for å lokke nordmenn sydover mot sensommeren.

– Vi skal ikke dumpe prisene, men vi innfører tiltak som rabattkoder og andre taktiske tilbud for august, sier Jasrae.

Hva foretrekker du i år – Norge eller sydligere strøk? Tagg #vgreise på Instagram.