VAKKERT: Den rosa innsjøen Hutt Lagoon i Australia er svært Instagram-vennlig! Foto: Shutterstock

Derfor blir innsjøene rosa

Har du lagt merke til de rose innsjøene som pryder Instagram?

I Australia finnes det flere innsjøer som plutselig får en herlig rosa farge. På grunn av den flotte fargen har de blitt yndete objekter for ivrige Instagrammere. Innsjøene ser nesten litt for vakre ut til å vare sanne! Men det er de altså ikke, og fargen har en helt naturlig forklaring.

VG reise har tidligere skrevet om den turkise innsjøen i Russland som ble en instagram-hit. Der kom den turkise fargen av spillvann fra et kull-energiverk. Også i Spania har en turkis innsjø blitt svært populær på Instagram. Fargen der kom av kjemisk forurensning fra en wolframgruve. Men den rosa fargen på innsjøene i Australia er altså et naturfenomen.

Fenomenet kan du se blant annet i innsjøen Hutt Lagoon ved den lille byen Port Gregory som ligger nord for byen Perth. Ifølge turistinformasjonen til den vestlige delen av Australia er grunnen til den sjeldne fargen at det vokser en spesiell type alge i innsjøen ved navn Dunaliella salina som produserer karotenoider.

Karotenoider er en type betakaroten som blant annet gir fargen til tomater og gulrøtter. Organismen lever på salt og produserer et rødaktig pigment som gir innsjøen sin spesielle farge.

For at innsjøer skal få denne karakteristiske fargen må det også være høye temperaturer, mye sol og lite regn. Det må også være veldig mye salt i vannet.

les også

Instagram-vennlig innsjø i Spania gjør folk syke

Turistinformasjonen skriver videre at du kan se den knalle rosafargen aller best på formiddagen når det er klar himmel og solen skinner. Når på året fargen er mest fremtredende varier da flere ting spiller inn.

ROSA HVER SOMMER: Westgate Park Salt Lake har fått den karakteristiske fargen hver australske sommer siden 2012. Foto: WILLIAM WEST / AFP

Til tid og annen dukker også fenomenet opp andre steder i Australia, blant annet i Westgate Park Salt lake i Melbourne. Der har innsjøen blitt rosa omtrent hver sommer siden 2012, skriver ABC.

BBC skriver at australske myndigheter mener at fargen ikke er farlig for livet i innsjøen, men fraråder folk fra å bade i det på grunn av det høye saltnivået.

Ifølge Lonley Planet kan du se rosa innsjøer en rekke steder i Australia, blant annet i Pink Lake ved nasjonalparken Murray-Sunset og Lake Hillier i Recherche Archipelago.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder