FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Stjal sand fra strand – risikerer fengsel

Av Knut Arne Hansen20.08.19 16:09 | Oppdatert: 21.08.19 09:06

Del saken på:

Et fransk par ble stoppet med 40 kilo sand fra en strand på Sardinia. Nå risikerer de opptil seks år i fengsel.

Ifølge BBC skal paret ha forklart at de ønsket sanden som en suvenir, og at de ikke visste at det var ulovlig å ta med seg sand fra stranden.

Sardinia er kjent for sanden på sine mange vakre strender. Siden 2017 har det vært ulovlig å ta med seg sand, småstein og skjell når du forlater øya, skriver nyhetskanalen.

Den italienske øya er ikke alene om å ha problemer med turister som ødelegger strender på denne måten. VG reise har tidligere skrevet om den greske øya Skiathos, der turister nå risikerer 10.000 kroner i bot hvis de tar med seg små hvite rullestein fra Lalarie-stranden.

Flere tonn forsvinner

Det franske paret på Sardinia hadde fylt opp totalt 16 flasker med sand. Disse ble funnet i bilen paret disponerte da de var på vei om bord på en ferge til Frankrike.

Normalt får man bøter på opptil 30.000 kroner om man forsøker å ta med seg sand, skjell eller lignende fra øya, men ifølge BBC gjør skjerpede omstendigheter at paret risikerer mellom ett og seks års fengsel.

Husker du denne? Backpackere lagde seg kaffe – fikk 9000 i bot

Lokale myndighetene frykter at flere tonn sand forsvinner fra øya hvert eneste år, og ifølge BBC selges ofte sanden på auksjoner på nett.

– Sandstrender er en av hovedattraksjonene på Sardinia. Det er to trusler: Den ene er klimaendringene og det økende havnivået, den andre er turister som stjeler sand, sier miljøforsker Pierluigi Cocco til BBC.

Les også: Roma forbyr turister å sitte i Spansketrappen

I 2015 skal hele fem tonn sand fra øya være stoppet på flyplassen Elmas. Ifølge lokale myndigheter har rundt 200 kilo blitt stoppet bare de siste ukene i år.