KJENT: Three Lives & Company i Greenwich Village er videnkjent for sitt intime interiør og kunnskapsrike personale. Foto: Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

New York for lesehester

Å selge fysiske bøker virker kanskje som risikosport i 2019, men i New York lever de uavhengige bokhandlene i beste velgående.

– Bokhandlene i New York opplever en renessanse akkurat nå, forteller Colleen Callery, markedssjef hos Brooklyn-baserte Books Are Magic. Det er en overskyet onsdag formiddag, så rolig som det blir i nabolaget Cobble Hill, men likevel plinger bjellen over inngangsdøren med jevne mellomrom. Dommedagsprofetiene for små og uavhengige bokhandlere, viser det seg, gjelder slettes ikke overalt.

– Det har vært en uvirkelig pågang siden vi startet, Å se at en uavhengig bokhandel kan blomstre i en digital og distrahert tidsalder gir meg håp for sier Colleen.

les også

Ti gode øl-puber i New York

Colleen Callery er markedssjef hos Books Are Magic, en av Brooklyns mest folkekjære bokhandler. Foto: Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

Mer enn profitt

Books Are Magic ble startet av den bestselgende forfatteren Emma Straub, som så to alternativer etter at den folkekjære bokhandelen i nabolaget stengte. Enten flytte, eller overta stafettpinnen.

– Et nabolag uten en uavhengig bokhandel er som en kropp uten hjerte, skrev Emma på nettsiden sin før åpningen i 2017. – Derfor vil vi bygge et nytt hjerte.

På under to år har den 170 kvadratmeter store butikken bygd seg opp en lojal kundegruppe, som søker en alternativ opplevelse til den anonyme og sjelløse handelen på nett.

– Bøker er ekstremt personlige for leseren, sier hun. – Det samme gjelder stedene hvor du kjøper dem. En god bokhandel er derfor nødt til å handle om mer enn bare profitt.

DU MÅ IKKE KJØPE NOE: Unn deg selv og smårollingen en pustepause i Books Are Magics velutstyrt barneavdeling. Foto: Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

– Vi er alle idealister

Spredt rundt i New Yorks fem bydeler finner du talløse bokhandler med svært ulike profiler. De kan være små og intime, som Books Are Magic, eller mastodonter som Strand Books i hjertet av Midtown, som skryter av 28 kilometer med «sjeldne og bruke bøker» langs veggene. År etter år slutter nye aktører seg til fellesskapet, og selv om kampen om kundene tiltar ønsker Colleen konkurransen velkommen.

– Det er en følelse av samhold mellom bokhandlerne i New York, og en felles forståelse for at jo flere vi er, jo bedre blir tilbudet til byens lesere. Vi er alle idealister, sier hun. – Ingen starter med boksalg i 2019 for å bli rike.

BOOKS ARE MAGIC: Ble startet av den bestselgende forfatteren Emma Straub i 2017. Foto: Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

Som med de fleste uavhengige bokhandlene i New York er ikke utvalget hos Books Are Magic basert på bestselgerlister, men heller anbefalinger fra eiere og ansatte.

– For meg ligger mye av spenningen med å besøke en bokhandel i muligheten for å komme ut med noe du ikke hadde på handlelisten når du kom inn, sier Colleen. – Det er ingen bøker til salgs her som vi ikke føler fortjener hylleplassen.

les også

New York: Byens beste desserter

COOKBOOKS: En trapp i East Village leder ned til en av byens hyggeligste bokhandel. Foto: Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

Reddet av skytsengler

I et intimt og tettpakket kjellerlokale på den andre siden av elven gjør Bonnie Slotnick en 63 år gammel kokebok klar for salg.

– Det er noe med eldre kokebøker som vekker følelser i oss, sier hun og gnir et pussemiddel forsiktig over det falmende læromslaget. – Å lese dem, lukte på sidene og studere bildene er som å bli transportert til en annen tid.

Bonnie er langt fra noen nykommer blant byens uavhengige bokhandlere. Siden 1997 har hun spesialisert seg på sjeldne og brukte kokebøker, men hadde det ikke vært for et lykketreff i 2014 ville hun trolig tilhørt de som har måttet stenge dørene.

GIR SEG IKKE: Bonnie Slotnick har solgt kokebøker i New York siden 1997, og har planer om å drive på i mange år til. Foto: Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

– Jeg fikk ikke fornyet kontrakten med den tidligere gårdeieren, og sto med ett i fare for å bli kastet ut. Det kunne lett ha betydd slutten, forteller hun. – Istedenfor dukket to engler opp i livet mitt og ga meg muligheten til å fortsette.

«Skytsenglene» er hva Bonnie kaller søskenparet Garth og Margo Johnston, som leier ut hennes nåværende lokale. I dag har hun en ti år lang kontrakt sentralt i East Village, (svært sjelden for små aktører i New Yorks stadig mer pressede eiendomsmarked) og selv om hun nå står på terskelen av pensjonsalder har hun ingen planer om å gi seg.

–En venninne av meg drev sin bokhandel til godt ut i åttiårene, og jeg planlegger å holde på minst like lenge. Hvorfor skulle jeg vurdert å gjøre noe annet når det er dette jeg trives best med i hele verden?

STORT UTVALG: The Mysterious Bookshop i Midtown har utvalgt stort nok til å tilfredsstille selv den mest kresne krimelsker. Foto: Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

Fem minneverdige bokhandler du bør besøke på din neste New York tur:

Strand Books: New Yorks mest berømte uavhengige bokhandel har holdt på siden 1927. Trolig ikke førstevalget for deg som vil ha en mer intim opplevelse, men det er lite du ikke vil finne med 28 kilometers hylleplass. Adresse: 828 Broadway. På nett: Strandbooks.com

Books Are Magic: Startet av den bestselgende forfatteren Emma Straub i 2017. Har på kort tid bygd seg opp et bunnsolid rykte i Brooklyn, særlig for indie-titler, barnebøker og gode personalanbefalinger. Adresse: 225 Smith St, Brooklyn. På nett: Booksaremagic.net

Bonnie Slotnick Cookbooks: En perle av en bokhandel i East Village. Spesialiserer seg på brukte kokebøker, men selger også antikviteter og gjenstander med interessante forhistorier. Imøtekommende Bonnie er i seg selv grunn nok til å stikke innom. Adresse: 28 E 2nd St På nett: Bonnieslotnickcookbooks.com

KOSELIG: Gjør plass til noen firkantede suvenirer til hjemreisen. Foto: Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

The Mysterious Bookshop: Et paradis for krimglade lesere siden 1979. Atmosfæriske lokaler i travle Midtown, med et enormt utvalg bøker fra gulv til tak. Har nesten daglige foredrag og boksigneringer. Adresse: 1099, 58 Warren St. På nett: Mysteriousbookshop.com

Housing Works: Vakker og variert bokhandel/kafé som finansierer tjenester til mer enn 20 000 HIV/AIDS-pasienter i New York. Spesialiserer seg blant annet på sjangre som feminisme og LGBT-litteratur. Adresse: 26 Crosby St. På nett: Housingworks.org

BØKER MED MER: Housing Works Bookstore Cafe er ikke bare en glimrende bokhandel, men er også med på å finansiere støttearbeid for å hjemløse med HIV/AIDS. Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

Slik kommer du dit:

SAS og Norwegian har direkteflyginger året rundt fra Norge til New York.

Her kan du bo:

The Jane Hotel: Unikt budsjetthotell med rom som skipslugarer. Har holdt til rett ved Hudson-elven i mer enn 100 år, og huset en gang overlevende fra cruiseskipet Titanic. Adresse: 113 Jane Street.

Warwick Hotel: En elegant smak av det gamle New York, bare minutter fra central Park. Store rom. Adresse: 65 West 54th Street.

The Greenwich hotell: Luksushotell i Greenwich Village, deleid av Robert De Niro. En unik blanding av rustikk stil og orientalsk eleganse. Frister blant annet med eget japanskinspirert spa. Adresse: 377 Greenwich Street.

VALUTA FOR PENGENE: Utenfor Codex books i NoHo. Foto: Foto: Axel Munte-Kaas Hærland

Les også VGs 100-siders reisemagasin. Kjøp det her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder