FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Utrolige India

Av Klaes Krog26.04.08 11:00 | Oppdatert: 29.04.08 09:11

Del saken på:

NEW DEHLI/KERALA (VG) Taj Mahal er verdens største monument over heterofil kjærlighet.

- reisen for et helt liv

Der vi sitter høyt oppe i en av Lufthansas metallfugler og glir inn mot Indira Gandhi International Airport utenfor New Delhi, dukker bildet av det vakre bygget og en ensom ung pike som sitter på benken foran det, hele tiden opp for det indre øyet. Hjernen spinner sin egen vev.

Vi er på vei til India, det utrolige, det fantastiske, det sjokkerende, det kaotiske og ikke minst, det eventyrlige.

Lag liste over dine favorittmål

Et av de mest populære reisemålene akkurat nå. I fjor økte antallet reisende nordmenn til India med 43 prosent og trenden fortsetter.

Opplev eventyret

Flyselskapene nærmest falbyr turer. Fra 27. oktober kan du reise med SAS fra København til New Delhi og tilbake for litt over 5500 NOK tur / retur. Omsider har de latt seg trekke inn i den stadig sterkere konkurransen. Finnair har allerede holdt på en stund på omtrent samme prisnivå sammen med Lufthansa og det mye mindre selskapet Brussel Air.

LES OGSÅ:
Opplevelsesguide India

India lokker både forretningsfolkene som mener de må være der det skjer og turistene som i stadig større grad vil oppleve eventyret. Det hjelper selvsagt at India ble kåret til «the Best Destination to Travel» av leserne i fasjonable reisemagasinet Conde Nast Traveller i England i fjor.

Taj Mahal er liksom logoen for merkevaren India når du ikke vet noe om det enorme landet, men det er et gravkammer. Og India er så mye, mye mer, til tider, slitsomt mye mer.

Vi skulle videre til delstaten Kerala. Et godt sted for nordiske sosialdemokrater å starte utforskningen av den eventyrlige demokratiske republikken India. Delstaten er «India light» og ligger sør for Goa, det gamle hippieparadiset.

Send oss et Reisebrev og del dine erfaringer

Vi landet i Kerala så å si blant vaiende røde kommunistflagg med hammer og sigd og alt til faget henhørende. Kerala var nemlig det første land i verden som valgte en kommunistisk regjering på demokratisk vis i 1957. I dag sitter kommunistene igjen i regjering og opposisjonen organiserer streikene.

- Streiker er en stor greie her, informerer sjåføren mens vi kjører inn mot hotellet. I frontvinduet har han en lapp som kunngjør at han er ute på «tourist emergency». Det gjør at vi glatt vinkes gjennom alle veisperringer.

Han ler og forteller hvordan presidentskapet til BMW snudde på hælen da de oppdaget at folk stadig streiket i Kerala. Planene for bilproduksjon i India skulle bare undertegnes før de satte i gang da de oppdaget kommunistflaggene og den hyppige streike faren. Snipp, snapp, snute.

Slettelandet

Kerala er Indias mest avanserte samfunn. Det er et sletteland på sørvest kysten som ligger mellom det Arabiske hav og fjellkjeden Vestre Ghats. Sletta er gjennomskåret av 44 elver.

Over 90 prosent av befolkningen kan lese og skrive og man har et helsesystem som er i klasse med det beste i verden. Barnedødeligheten er den laveste i India og levestandarden den høyeste. Folk lever lengre her, enn andre steder i landet.

Selvgodheten i India er berømt siden iraneren og historikeren al-Biruni skrev at hinduene «... tror at det ikke finnes noe annet land så fullendt som deres eget« en gang på 1000 tallet og at «alle som hevdet noe annet var pappskaller».

I Kerala tar myndighetene det til nye høyder og kaller landet sitt like godt; Guds eget land. Det er faktisk mulig de burde brukt flertallsformen gudene, for her lever alle religioner og folk fredelig og tett på hverandre.

Siden perserkongen Nebukanezars tid, har det bodd fordrevne jøder i Kerala. På et tidspunkt hadde de til og med en slags jødenes konge der.

Her kan du opprette din egen Reiseblogg

Og det er han vi kaller Tvileren Thomas blant Jesu apostler som gjorde sitt frelserverk i området fra 52 e. Kr. Resultatet er blitt at 20 prosent av befolkningen er kristne. En annen 20 prosent andel er muslimer, men majoriteten på ca. 50 er fortsatt hinduer.

Der tiden står stille

Fort Kochi er bygget over portugisernes første fort Manuel fra 1503. I dag en levende men fredet del av tvillingbyene Kochi og Ernakulam. Her er det som tiden står stille.

Du vandrer mellom portugisisk, hollandsk og engelskinspirerte bypalasser, gårder og bungalower. Kochi betyr liten havn og så lenge vi har historie har dette vært utskipingsplass for krydder.

Fra balkongen på hotellet kan du rappe egget til passasjerene på de store cruiseskipene som seiler forbi, kikke på de kinesiske fiskenettene som henger ut over havet men opereres fra land, eller skue mot horisonten og drømme om tropeparadiset, Laksadweep, som ligger 300 km ut i havet under horisonten.

Etterpå kan du vandre i kryddergrossistenes gate i «jødebyen», slentre blant teppehandlere og antikvitets og møbelfabrikanter, eller nyte skyggen under enorme regntrær, opprinnelig medbrakt fra Brasil av portugiserne og gamle nok til å kaste stor skygge.

Indias første europeisk bygde kristne kirke er St. Francis. Der ble «mannen som fant sjøveien til India», Vasco da Gama, begravet i 1524, men etter 14 år av sitt evige liv ble han flyttet videre hjem til Portugal.

Ingen del av India har hatt så mange herskere. Bare i kolonitiden hadde de tre. Først ute var portugiserne i 1498. De ble avløst av Hollenderne og de igjen av britene. Folk her hevder at de fikk fortene av portugiserne, palassene av hollenderne og plantasjene av britene.

Da portugiserne kom gjorde de noe som nærmer seg å ta med appelsiner til Spania. De tok nemlig med seg chilipepper fra Latin-Amerika til pepperens hjemland. I Kerala svelget man chilien unna uten å blunke. Dette er land for sterke saker.

Avslappet holdning

Holdningen til befolkningen er vennlig men totalt avslappet. Her plages du ikke av tigging. Ting skjer når de skal, selv om det er senere enn du trodde. Og når det gjelder hardt arbeid ser alle i Kerala helst at man henter inn hjelp til det utenfor delstaten.

- Tungt arbeid har vi ikke sans for, sier guiden med en liten latter. Til det er livet så altfor kort.

Har du tid og anledning er to turer særlig verdt det. Lei en risbåt og seil et døgn eller to på bakvannet (The Backwater) som består av sjøer og kanaler rett bak kystlinjen. Det vil koste deg fra 4500 rupis til 14 000 rupis avhengig av båtens standard for en to soveroms båt. De kan leies for opptil ti-tolv personer og kan være med eller uten motor, med eller uten luftkondisjonering.

Husk å forhøre deg i detalj om hva som er inkludert og hva som kommer i tillegg når du leier.

Den andre utflukten er dyrere og du må fly 400 km ut i havet til koralløyene som heter Lakshadweep (het Lakadivene i gamle dager og ligger nord for Maldivene).