FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
BÆÆÆÆRE LEKKERT: På Berg gård steller man godt med råvarene. Gården er et av høydepunktene på Den Gyldne Omvei på Inderøy. Her ales, slaktes og etes lam, frilandsgris og honning så det er en fryd. Foto: Magnar Kirknes

Gylden omvei til den gode opplevelsen

Av Klaes Krog01.10.06 11:00 | Oppdatert: 02.10.06 09:11

Del saken på:

Den korteste veien til opplevelse for øye, gane og mage, om du skulle befinne deg på E6 litt nord for Trondheim, er Den Gyldne Omvei.

Annonse

INDERØY (VG) Som Nils Kjær engang skrev: «Det er omveien og forsinkelsen og sidesporene, som beriker ens liv.» En slik omvei er omveien på Inderøy. Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist.

Den Gyldne Omvei tar 8 minutter mer ... eller en dag, en uke, en sommer, eller et helt liv ..., lokker driftige folk på Inderøy.

Annonsørinnhold

Lite er som det ser ut ved Inderøy. For det første er det bare i navnet dette er en øy. Halvøya har beholdt navnet fra den gangen den var det.

Fortsatt stiger den av hav, eller rettere sagt fjord, der den ligger innerst i Trondheimsfjorden. Faktisk hele 30 cm pr. 100 år. Ikke akkurat rakettfart, men nok til at det som var øy engang da våre forfedre bosatte seg der for mer enn 3000 år siden, etter hvert er solid landfast.

Hanelogo

Du oppdager avkjøringsskiltet med hanelogoen før du kommer til Røra. Tar du av, begir du deg et vakkert bølgende kulturlandskap i vold. Trøndelags Toscana har noen kalt det, skjønt det minner mye mer om Trøndelags Inderøy; vakkert, bølgende frodig og gyllent i høstværet som høljer ned.

ATTÅTNÆRING: Kokt tyttebærsyltetøy med nellikspiker gjør stor stas på nesten en hvilken som helst kjøttrett. Sammen med dyrking av karve, som Berg deler med 19 andre gårder på Inderøy, er dette, honning og rognebærgelé produksjonsekstra på Berg. Foto: Magnar Kirknes

Den Gyldne Omvei er noe så prosaisk som et andelslag. 20 bedrifter på halvøya samarbeider om å gi deg en opplevelse av de sjeldne. Det hele kom i stand i 1998 etter at kommunen hadde invitert til idé-dugnad. Det var den som til slutt plukket ut bedriftene der beliggenheten og kvalitetskravet var sentrale kriterier.

Det er det som gjør at du kan velge og vrake i en herlig blanding av lokal gourmetmat, kunst, kultur og vakre landskap.

Har du ikke smakt skinka på Berg vet du ikke hva Norge kan by på av spekestas.

Frilandsgrisene til Kirsti Farbu og Svein Berfjord er laget av speket rygg, har mild saltsmak og nesten samme nøttesmaken du kjenner fra skinkene på kontinentet. Her er det lite som minner om de gilde salte greiene som gjerne går som spekeskinke ellers i landet.

Gårdsbutikk

Paret på Berg er egentlig fra Mosjøen. De har gitt nytt liv til gården, satset på gårdsbutikk i gammeldags landhandelmiljø, lam og frilandsgris, eget småfeslakteri og spisested. Alt kjøttet som produseres, slaktes og spises på stedet.

OSTEPRODUSENT: Astrid Aasen på Gangstad sammen med sitt røde norske fe, produserer delikatesseoster for den nysgjerrige gane. Blåosten hennes ble kåret til beste gårdsost i Trøndelag i fjor. Foto: Magnar Kirknes

Slik er det ikke på Gangstad gårdsysteri og Gjørv gård. Begge produserer nok til at du kan kjøpe produkter herfra også utenfor gårdstunet, både i Trondheim og Oslo.
Astrid Aasen på Gangstad driver ysteriet og er leder for andelslaget.

- Kvalitetskravet er viktig for andelslaget. Vi er alle sammen stolte av de andre. Slik skal det være, sier hun og forteller at medlemmene er enige seg imellom at hører vi kritikk så skal den videreformidles til rette vedkommende.

Selv serverer hun smaksprøver på egne produkter. Salatost, karveost, camemberten Gangstad spesial og blåosten edel blå. Den siste servert på et stykke Husabrød, bakt i gårdsbakeriet hun uten blussel kaller Øst-Trøndelag (Jamtland), med en klatt kreklinggelé på, smaker vidunderlig.

- Jeg synes camemberten hun lager er fantastisk, sier Anne Lise Gjørv, fylkesmann i Nord-Trøndelag og frue på hjortegården Gjørv.

Mørt og saftig

Vi har bedt om foretrede og sitter og spiser en praktfull hjortekarré, anrettet av mesterkokken Tore Kulstad. Kjøttet er så mørt og saftig at etterligninger fra New Zealand smaker som svamp til sammenligning.

- Det skyldes nok den fine måten vi slakter på, sier Ole Andreas Gjørv likefrem. Vi har nettopp vært ute og sett på flokken, ca. 450 dyr i fri dressur i en 1000 dekars innhegning.

- De lever som ville dyr, sier han, men de er ikke villere enn at de skjønner når oppasseren kommer med litt ekstra godt. Til ære for fotografen.

FRI DRESSUR: Hjorteoppdrett på Gjørv Gård Foto: Magnar Kirknes
Her finner du mer reiseinspirasjon
Annonse
 
Klikk deg frem til din drømmedestinasjon