FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Topp 10: Verdens vakreste kirker

Av Tom Berby04.05.11 18:39 | Oppdatert: 06.05.11 11:22

Del saken på:

(VG Nett) Borgund stavkirke i Lærdal i Sogn er funnet verdig til en plass blant verdens ti vakreste kirker.

Ti kirker gjennom 900 år

Borgund stavkirke med i eksklusiv ranking

Den uanselige trekirken deler listen med gigantkatedraler som domkirken i Milano og art nouveau-fantasien La sagrada familia i Barcelona.

Det ernettstedet til reisemagasinet Budget Travel som har foretatt kåringen, og i en artikkel er Borgund den første de skriver om.

Annonsørinnhold

Den eldste

Borgund stavkirke i Lærdal er den eldste av de ti kirkene som har kommet på denne kirkelige hitlisten. Borgund regnes av mange - også av Budget Travel - for å være den vakreste av de 28 norske stavkirkene.

Den er ikke den eldste av disse stolpekirkene - som de også kalles - i Norge (det er Urnes stavkirke i Luster), men også blant norske arkitekter og kulturhistorikere er den anerkjent som den i den mest norske, særegne i stilen.

Om kirken skriver Budget Travel: «Borgund er et strålende eksempel på stavarkitektur med fire utskårne dragehoder som skyter ut fra gavlene - som du ser det i det fjerne Østen - og bratte tak som gjenspeiler de dramatiske brattene i fjellene omkring».

Den makabre

Templer Expiatori de la Sagrada Família (Den hellige families soningstempel) er et stadig pågående byggeprosjekt tegnet i 1880-årene av den særmerkte spanske arkitekten Antoni Gaudi (1852-1926). Hjemmefødt i Barcelona har Gaudi satt sitt merke på den katalanske hovedstaden med en rekke særpregede bygninger.

Et besøk i byen inviterer for eksempel til å ta Casa Milà i øyesyn, en av arkitektens mange personlige bygninger (den ligger omtrent midt i byen). Den er også opptatt i UNESCOs verdensarvliste.

Om kirken skriver Budget Travel: «Denne praktfullt makabre katedralen er Barcelonas mest berømte turistattraksjon. Den er konstruert av stein og det virvaret dette er satt sammen til minner om et vokshus som smelter eller om mineralavsetninger i en psykedelisk grotte.»

Den storslåtte

Duomo di Milano (Milano-katedralen). Det tok seks århundrer å bygge ferdig denne storslåtte, hvite (fasaden er hvit marmor) kirken. Blant kirkens attraksjoner - bortstett fra den imponerende fasaden - er blant annet tre fantastiske altere, mens en enkel rød lyspære markerer stedet der kirkens forstandere skal ha plassert naglene fra Kristi' kors (!)

Om kirken skriver Budget Travel: «Mye er skrevet om Duomo de Milano, men [den amerikanske forfatteren] Mark Twain beskrev kanskje marmorkirkens skjønnhet best i 1869: 'En bastant verden av solid masse, og likevel synes det som om den kan forsvinne av et åndedrag i det myke månelyset'».

Den umulige

Santuario de Las Lajas (Helligdommen i Las Lajas) er uten tvil den mest dramatisk plasserte av de ti kirkene på denne liste, der den ligger kneisende på søyler over et juv i Ipiales i Columbia. Under renner Rio Guátiara i friske stryk. Den er ikke så gammel som man kanskje kunne tro - med tanke på galskapen ved plasseringen. Den ble bygget med lokale donasjoner mellom 1916 og 1949.

Om kirken skriver Budget Travel: «Navnet La Lajas referer til de flate steinene man finner rundt om i Andes og som kirken er bygget av. Den risikable plasseringen er ingen tilfeldighet, men en hyllest til jomfru Maria. Det var i 1754 at en kvinne og hennes døvstumme datter kom ut for uvær her, og fant ly i en hule. Om natten viste jomfru Maria seg for datteren - og hun snakket for første gang. Snart etter ble det reist et kapell (der kirken nå ligger) for å ære henne».

Den moderne

Thorncrown Chapel (Tornekrone-kapellet) i Arkansas, USA er det sist bygde av de ti nevnte gudshusene. Mens Borgund sto klar for snart 950 år siden er det ikke lenger siden enn 1980 (900 år etter Borgund) at Thorncrown Chapel ble innviet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det er konstruert hovedsakelig av tre og glass, og gir derfor inntrykk av å være en kirke under åpen himmel. På tross av sin unge alder er 31-åringen plassert på det nasjonale, amerikanske registeret over historiske plasser.

Om kapellet skriver Budget Travel: «Dypt i Ozark Mountains - nær en av Amerikas kuleste småbyer; Eureka Springs - ligger Thorncrown Chapel. Kirken ligger så lang utenfor allfarvei, at selv de beste GPS-systemene ikke helt finner koordinatene korrekt. Men den er virkelig verd å oppsøke».

Den vulkanske

Hallgrímskirkja (Hallgrimskirken) er den største kirken på Island og ligger I hovedstaden Reykjavik. Også dette en relativt ny, moderne kirke; ferdigstilt i 1986 etter 38 års byggetid. Det sies at arkitekt Guðjón Samúelsson designet kirken for at det skulle minne om strømmene av lava som stadig hjemsøker Island ved ujevnt tilbakevendende vulkanutbrudd.

Om kirken skriver Budget Travel: «Uansett hvor du er i Islands hovedstad vil du kunne få øye på det mektige spiret på denne betongkirken. Det er den høyeste bygningen i Reykjavik og den største kirken i landet. Det er mulig å ta heis opp i spiret og nyte den fantastiske utsikten ut over Atlanterhavet»..

Den himmelstrebende

Chapelle Saint Michel d'Aiguilhe. (Sankt Mikael-kapellet på klippen). Et fascinerende pilegrimskapell bygd på toppen av en vulkansk nål av en klippe i Auvergne i midtre Frankrike. Klippen har vært et hellig sted i tusener av år. En varde tilegnet guden Merkur ble reist her av romerne før kristne bygget et kapell som ble populært blant pilegrimer på vei mot Santiago de Compostela.

Om kapellet skriver Budget Travel: «Oppstigningen til denne himmelstrebende kirken tar like mye pusten fra deg som utsikten fra toppen. For å besøke Chapelle Saint Michel d'Aiguilhe, som ligger på en 82 meter høy vulkansk topp må besøkende gå opp 286 steintrappetrinn hugget ut av fjellet».

Den isolerte

Artikkelen fortsetter under bildet

Blejsko jezero (Himmelfartskirken). I følge legenden sto det en gang et hedensk tempel på denne øya i Bledsjøen i Slovenia, før kristne kom og rev det ned og bygde en kirke. Arkeologer har funnet spor etter bosetninger her på øya tilbake til om lag 1100 f.Kr. I pre-kristen middelalder (ca. 900-1000) var det sannsynligvis en hedensk slavisk bosetning her.

Om kirken skriver Budget Travel: «Hvis du ikke er god til å svømme (og tåler kaldt vann), så må du leie en lokal båt for å komme ut til Himmelfartskirken som er plassert på eventyrøya i Bled-sjøen. Den første steinkirken på øya ble bygd i 1142, mens det vi beundrer i dag er fra 1600-tallet etter et jordskjelv ødela den tidligere strukturen».

Den blodige

Khram Spasa na Krovi (Blodskirken). Kirken i St. Petersburg - som ser ut som en fancy bursdagskake - kalles også Jesu' gjenoppstandelseskirke eller Frelserens blodskirke. Henvisningen til "blod" refererer til at tsar Aleksander 2. ble drept på denne plassen i 1881. Byggingen ble påbegynt to år senere av sønnen Aleksander 3. til minne om faren og sto ferdig i 1907.

Om kirken skriver Budget Travel: «Bolsjevikene stengte kirken og den ble brukt til oppbevaring av poteter under andre verdenskrig. Den gjenåpnet i 1977, etter 27 års restaureringsarbeid. Den regnet for å være den kirke i verden som inneholder mest mosaikk, og er dekorert fra gulv til tak med bibelske motiver».

Den filmatiske

Ely Cathedreal (Ely-katedralen). Eneste engelske kirke (pussig nok) på listen, og da ikke en 'kjendis' som Westminster Abbey og en besøkende kan kanskje undre seg over at et så beskjedent tettsted kan romme en så flott kirke. Svaret er at det her var et yrende religiøst og kommersielt liv i tidligere tider. St. Etherelda stiftet et kloster her alt i 637 og klosteret og tettstedet blomstret langt inn i middelalderen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Om kirken skriver Budget Travel: «I filmen 'Kongens tale' (2010) ble kirken omskapt til Westminster Abbey og har også vært med i 'The Other Boleyn Girl (2008) og 'Elizabeth' (1998). Katedralens historie er spennende nok for Hollywood i seg selv, der den ligger mellom valmueåkre utenfor Cambridge».

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon