LIGGER FAST: Cruiseskipet «Aidamar» er et av skipene som ligger fast i Oslo som følge av losstreiken. Foto: AIDA

Losstreik rammer cruisetrafikken i Oslo

(VG Nett) To tyske cruiseskip med 3800 passasjerer om bord er fanget i Oslofjorden fordi losene streiker.


- Det er en skandale for en nasjon som Norge å oppføre seg sånn mot sine gjester, sier Arthur Kordt, administrerende direktør i European Cruiseservice, til VG Nett.

42 loser i Oslofjorden ble tatt ut i streik i dag morges, som en følge av bruddet i lønnsforhandlingene i statlig sektor.

Det innebærer full stopp i skipstrafikk som krever losplikt og som ikke har farledsbevis, skriver Oslo Havn på sine nettsider.

To skip fast i Oslo

Torsdag ettermiddag ligger de tyske cruiseskipene AIDAmar og AIDAcara til havn i Oslo - mot sin vilje. 3800 passasjerer, de fleste tyskere og søreuropeere, kan dermed risikere å få et lengre Osloopphold enn de hadde regnet med.

Til sammen er mellom 25.000 og 30.000 arbeidstakere i streik fra torsdag morgen etter at forhandlingene for ansatte i stat og kommune brøt sammen.

Losstreiken betyr at blant annet cruiseskip og en del laste- og tankskip til og fra Slagentangen, er rammet av streiken. Utenlandsfergene som går i daglig trafikk mellom Oslo og Danmark og Tyskland, og enkelte andre skip har farledsbevis og kan dermed kjøre som vanlig.

- De to skipene som kom før streiken ble vedtatt, kommer seg nå ikke ut igjen. Passasjerene rister på hodet over idiotskapen. De har ingen forståelse for at statstjenestemenn i Norge, et land som flyter over av gull og myrra, skal streike, sier Kordt.

Torsdag morgen var det i tillegg ett cruiseskip, «Emerald Princess», som valgte å snu like før anløp i Oslo - fordi de fryktet at de ikke ville komme seg ut igjen.

Dispensasjon

Lederen i det streikende fagforbundet YS Stat, Pål N. Arnesen, antyder at en løsning er i sikte også for turistene ombord i AIDAmar og AIDAcara.

- Vi har fått dispensasjonssøknader fra de to, og kommer til å se velvillig på dem. De får los om bord slik at de kan seile ut fjorden. Alt annet ville være dårlig norgesreklame, sier han til VG Nett.

Det ser derimot mørkt ut for fremtidige cruiseanløp i Oslo hvis streiken blir langvarig.

- Vi kommer ikke til å gi noen dispensasjon for fremtidige anløp. Jeg regner med at rederne dirigerer båtene til andre skandinaviske havner, slik at passasjerene får reisen sin, sier han.

Han bedyrer at losene håper på en snarlig løsning, men at de er forberedt på langvarig streik. I mellomtiden beklager han overfor dem som blir rammet.

- I staten er det er vanskelig å ikke ramme en tredjeperson. Nå er det cruiseturistene som rammes, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder