FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Er dette Napolis beste pizza?

Av Gjermund Glesnes30.09.12 20:21 | Oppdatert: 04.10.12 10:07

Del saken på:

NAPOLI (VG) Her får du pizzaen italienerne reiser i timer for å spise.

- Jeg vet om folk som kommer fra Roma for å spise her. Så kjører de hjem, riktignok med noen ekstra pizzaer i bilen, forteller Mimmo Manzo fra Pompeii.

Selv har han kona Nunzia stanget mot trafikken i en time ene og alene på grunn av Pizzeria da Michele (Via Cesare Sersale, 1) i Napolis sentrum.

- Vi kommer hit ofte. Pizzaen er så god at den er verdt turen, sier Mimmo.

For ti minutter siden hadde vi aldri truffet hverandre. Nå deler vi bord, sammen med De Vita Moris, som også kom hit alene.

BILDESPESIAL: Se flere bilder her!

Ingen stoler får stå tomme på da Michele. Til det er pizzeriaen altfor populær. Her går du inn og får kølapp når du ankommer, så venter du utenfor til ditt nummer ropes opp.

Etter 19-tiden må du regne med å vente i over en time.

Så er også forholdet til pizza spesielt i Sør-Italias største by. Mange kilder hevder at den flate matretten stammer herfra.

Pizza-OL

Sikkert er det i hvert fall at napolitanerne gjorde den berømt. Og at de tar pizzaen mer på alvor enn de aller, aller fleste.

Byen har sin egen pizzamakerorganisasjon, Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), som blant annet arrangerer OL (!) i pizzabaking og 50 timers intensivkurs.

I Pizza-OL 2012 vant byens bakere hele seks av 15 medaljer, nok til at et selvstendig Napoli ville ha vært beste nasjon.

- Nå har jeg bodd fire år i Firenze. De lager ikke så god pizza. Jeg savnet det, som en narkoman. Så jeg måtte hit for å få dosen min, sier Simona, som deler et bord med Tim Mellor på Pizzeria Vesi (Via S. Biagio Dei Librai, 115).

- Alle enige

- Alle her er enige om at Napoli har verdens beste pizza, men ikke om hvorfor. Noen mener det er vannet, andre sier melet, tomatene, ovnen ... Og hvis du skal høre alle historiene om hvordan pizza ble oppfunnet, vil du bli gal, sier Tim.

Napolitanerne har også svært bestemte meninger om hvordan en pizza skal være.

Riktignok er «artistisk pizza» en egen OL-gren, men et sted må grensen gå.

AVPN har tatt sterkt avstand fra trenden med «ultra-pizzaer», med eksklusivt eller originalt fyll som trøfler eller torsk, som blant annet Napoli-pizzeriaen La Notizia står for.

- Det fins ikke noe slikt som gourmetpizza. Vi syns ikke dette er greit, har AVPN-sjef Sergio Miccu sagt til Guardian.

På Da Michele er de minst like konservative. Der serverer de kun to smaker: marinara og margherita, de to variantene som Napoli har fått EU-beskyttet som «garantert tradisjonell spesialitet».

- Må ha en enkel smak

Det er også de enkleste pizzaene. Marinara er toppet med tomat, hvitløk, oregano og olivenolje, margherita har tomat, basilikum og mozzarella.

- En pizza må ha enkel smak. Du trenger ikke mange ingredienser, mener Dario Condurro (27), femte generasjons Da Michele-driver siden pizzeriaen åpnet i 1870.


Også interiøret er enkelt. Ifølge Tim Mellor bruker gode pizzeriaer plastglass, og de har ikke vin, kun øl - akkurat som Da Michele.

Restauranten har også hatt et lavt pyntebudsjett. Kun en statue av St. Antonius over ovnen og noen Peroni-speil, bilder og avisutklipp pryder de høye, hvite veggene.

Stemmesurret fyller rommene. Uten metallklirr fra bestikk.

Her spises pizzaen med hendene, brettet al portafoglio (to ganger, som en lommebok), raskt, mens deigen er fersk.

Det er enkel fastfood og samtidig helt spesielt.

- Det går egentlig ikke an å forklare. Det er hele settingen. Maten, stedet, atmosfæren, lukten, sier De Vita Moris.

- Pizza og venner er det viktigste. Vil du ha et luksusmåltid, så gå på en trattoria, mener Tim Mellor.

Les mer om Napoli i Reisebloggen!