FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

På kokkekurs i Barcelona

Av Lucas H. Weldeghebriel08.09.12 18:27 | Oppdatert: 11.02.16 13:40

Del saken på:

BARCELONA (VG) - Du er så snill. Du burde være litt mer som Gordon Ramsey, sier en av kursdeltagerne til instruktøren.

- Jeg hater den mannen. Han bare skriker. Akkurat som da jeg jobbet som kokk. Aldri mer, sier Teresa Rio, som liker å behandle mennesker som mennesker.

Teresa var stjernekokken som gikk lei. Maset, stresset, jobbe sent hver kveld var ikke så gøy i lengden.

- Så fant jeg heldigvis denne jobben for fire år siden. Her kan jeg gjøre det jeg liker best, lage mat sammen med mennesker fra hele verden, forteller hun.

Vi er på et matkurs i Barcelona. Der møtes representanter fra nesten hele verden som har til felles at de elsker mat.

Familien på fire fra Mosambik, fire brasilianske studenter, amerikanske Clair som er kokk. Amerikanske Vesko som ikke er det.

Sosial opplevelse

Ingrediensene finner vi på matmarkedet Boqueria, som ligger noen få trange, gotiske gater unna.

- Å gå på markedet er først og fremst en sosial opplevelse, forteller Teresa.

Hun forklarer og peker på et kart hvordan markedet er delt inn i soner. De ytterste sonene er grønne, hvor det selges frukt og grønnsaker. Nærmere midten finner du kjøttbodene, og innerst, i hjertet, finnes mer sjømat enn du klarer å forestille deg.

Som nordmann blir man stadig mer imponert desto lenger du går der inne. Hver bod er vakrere enn den forrige.
Her står de middelaldrende kvinnene som sløyer fisk, 76 år gamle Juanito Bayen som serverer kaffe og tapas, eggeboden med alt fra strutse- til emoegg. Utallige skinkeboder, ost, sjømat du aldri har sett før og mange boder med lekre juicedrikker plassert på store bed av isbiter.

Etter en times tur på matmarkedet, er de nå tilbake på kjøkkenet for å lære å lage fire spanske retter, men de fleste innrømmer at de er her for lære å lage en god paella.

Pedagogisk

Teresa dirigerer fire kursdeltagere som et lite orkester.
Med solid pedagogikk som plattform gir hun ros og passer på at elevene føler seg sett og litt imponert over seg selv.
Elevene bytter på å stå foran kjøkkenbordet og kokkelere for de andre.

Vesko står på enden av det lange kjøkkenbenken og skjærer løk og poteter med god amatørkokk-teknikk. Han holder løken fast ved å presse neglene ned på den, slik at han ikke skal kutte seg selv.

- Very good, sier Teresa. Dette har du gjort før.

Vesko bor i Florida og driver et timeshare-leilighetsfirma. På fritiden liker han å lage mat. Det har blitt mye vegetarmat i det siste.

- Det er mye du kan gjøre med en aubergine, forteller han.

Vil imponere

Han og broren konkurrerer om å lage den beste maten. Dette er imidlertid første gang han er på matkurs.

- Kanskje jeg lærer noe jeg kan imponere med når jeg kommer hjem.

Han forteller at han allerede har begynt å planlegge neste vennemiddag. Da skal det stå paella på bordet.

- Vi begynner med å rense blåskjellene. Blåskjell kan ha litt sand i seg, så vi legger dem i vann med litt salt i, så tror de at de er hjemme igjen, og slipper ut sanden, forklarer kurslederen.

Og rett nok. Etter en halvtime i saltvannet, fisker Teresa opp fine blåskjell som etterlater seg grumsete vann.
Arturo skraper oppkuttede tomater ned i en bolle fra skjærefjølen.

- Ikke skrap med knivens skarpe side, bruk den andre, ellers blir kniven sløv, sier Teresa.

Noterer flittig

Alle setter pris på de mange kokketipsene hun kommer med og noterer flittig ned på det utleverte oppskriftsarket.

- Vil dere ha litt vin?

- Det er viktig å kose seg når man lager mat, sier Rio og plasserer et par flasker rød og hvit vin på bordet.

Arturo forteller at de har studert i Barcelona siden februar og snart skal reise hjem igjen, men at de ikke kunne komme hjem til Brasil uten å ha lært å lage spansk mat. Derfor hoppet de på matkurset i siste liten.

Spørsmål og svar

Elevene stiller generelle spørsmål om mat underveis og får svar.

- Hvordan får du risen gul?

- Vi bruker litt safran, svarer hun. Akkurat som milaneserne gjør med risottoen sin.

- Hvilken ost kan jeg bruke i stedet for den røkte idiazabal-osten?

- Pecorino-ost fungerer utmerket. Osten bør være laget av saue- eller geitemelk. Ikke kumelk.

Teresa henter fram en gigantisk paella-stekepanne med en tilhørende gassbrenner og setter en av kursdeltagerne til å varme opp olje og tilsette kongerekene. Ut med rekene etter at de har fått litt farge, inn med tomat, blekksprut, blåskjell og muslinger.

- Sånn, nå kan dere tilsette risen. Den stekes i noen få minutter før kraften blir helt oppi.

Paellaen putrer i 25 minutter. Stekepannen danderes med kongerekene, og voilá, retten er ferdig.

Skal nytes

I løpet av tre timer har elevene laget en tomatsuppe med røykt ost, potetomelett, en paella de Marisco og crema catalana til dessert.

Kjøkkenbordet er forvandlet til et spisebord med tallerkener og bestikk.

- Nå skal maten nytes, sier Vesko og plasserer en gaffel med rykende paella i munnen.