FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Rekordår for friluftslivet

Av Anne Bergseng25.05.15 08:26 | Oppdatert: 26.05.15 09:20

Del saken på:

Nordmenn er glade i friluftslivet som aldri før. Både Turistforeningen og Skiforeningen opplever rekordstor interesse.

Nye medlemstall fra Turistforeningen (DNT) viser en økning på 17. 000 medlemmer fra i fjor, og de har nå 240. 000 medlemmer. Det er en uvanlig stor økning, selv for en organisasjon som har opplevd en jevn medlemsvekst de siste 20 årene.

– Vi har aldri hatt så mange medlemmer i mai som vi har nå. Dette er svært gledelig, og viser en trend som vi har sett lenge. Nordmenn elsker fjelluft og vakker natur, i tillegg til mestringsfølelsen en fjelltur gir, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.


Det er nå det 17. året på rad med økning i medlemstallet. Og det er blant barn og seniorer at økningen har vært størst.

Les også: Rekordår for friluftslivet!

Tror på nye rekorder

Nå står sommersesongen for tur, og forventningene til nye rekorder er store.

– Vi har et tilbud som omfatter stadig flere mennesker. Flotte turer i de vakreste fjellområdene våre, 500 hytter å hvile på etter en aktiv dag, og gode turmiljøer i nærområdene skaper aktivitet og interesse, sier Øveraas.

Skiforeningen opplever også rekordstor pågang, og har nå i overkant av 72. 000 medlemmer.

Siden 80-tallet har medlemsmassen ligget stabilt på mellom 45.000 og 50.000, men etter 2008 har den økt med nesten 50 prosent.

– Vi tror medlemsveksten er påvirket av at den generelle interessen for ski og friluftsliv har økt de siste årene, sier Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Skiforeningen.

Det er ikke bare skiløpere som melder seg inn, men også andre friluftsinteresserte.
Statistikken viser at deres medlemmer er en lojal gruppe. Hvis et medlem først har vært med i fire år, er de i snitt medlem i 15 år til.

– I fjor var det vekst i alle grupper, selv blant seniorer, men det har vært størst påfyll av yngre. Gjennomsnittsalderen synker, og kvinneandelen har akkurat nådd 40 prosent, men det er fortsatt en mann i 40–50 årene som er gjennomsnittsmedlemmet i Skiforeningen, sier Nordskar.