FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hundrevis av barn reiser alene til Syden

Av Hilde Kristine MisjeAv Klaudia Lech 27.07.15 08:30 | Oppdatert: 11.02.16 12:57

Del saken på:

TORREVIEJA (VG) De største reiseselskapene mottar jevnlig henvendelser fra ungdommer under 18 år som ønsker å dra til Syden uten foreldrene.

– Vi har hatt en jevn strøm av henvendelser fra ungdom som ønsker å reise alene de siste årene, som regel i sommerferien. Som oftest gjelder dette vennegjenger hvor majoriteten av deltakerne er 18 år, men hvor noen få ikke har fylt 18 år enda, opplyser kommunikasjon- og markedskonsulent Christine Hafnor i Apollo til VG.

– Svært sjeldent mottar vi også henvendelser fra ungdom under 17 år.

Ifølge Apollos regelverk skal alle kunder som er under 18 år sende inn et fullmaktsskjema fra foreldre eller foresatte før de får reise.

Hafnor opplyser at fra mai og hittil i juli i år har reiseselskapet mottatt 420 slike fullmaktsskjemaer fra foreldre som godkjenner at barna deres kan reise alene på sydentur.

Les også: Norsk kvinne anmeldte voldtekt i Alanya

– Opp til den enkeltes foreldre

Også reiseoperatøren Star Tour opplyser at de får henvendelser fra ungdom under 18 år.

– Slike henvendelser kommer spesielt om sommeren, opplyser kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour til VG.

Også hos Star Tour må ungdom under 18 år levere inn godkjenning fra foreldrene. Aspengren sier reiseselskapet ikke har oversikt over hvor mange henvendelser eller godkjenninger de får.

Les også: Heller vodka i øynene på fest

– Generelt vil jeg si at dette er opp til den enkeltes foreldre eller foresatte å avgjøre. Vi er ansvarlige for flytransport, transfer og hotell på destinasjonen, utover det gjør våre gjester det de selv ønsker, sier Aspengren.

– Annerledes å være her alene

18-åringene Helene Kristensen, Malin Dversnes og Tuva Vik er for første gang på jentetur i Spania uten foreldre.

– Å reise alene til Syden før vi ble myndige hadde ikke kommet på tale, forteller Helene.

Les også: Det brenner i Magaluf(krever innlogging)

–Jeg tror ikke noen av foreldrene våre har vært spesielt strenge, for jeg vet ikke om så mange andre foreldre som hadde synes det var greit heller. Men vi har faktisk møtt fulle norske 17-åringer på barer her nede, sier Tuva Vik (18).

VG møter de tre 18-åringene fra Kristiansand i gågaten i sentrum av den spanske byen Torrevieja, som ligger rundt 40 minutters kjøretur fra Alicante.

Klokken er 22.00, og både unge voksne og barnefamilier strømmer gjennom gatene. Noen på vei hjem til hoteller og leiligheter – andre på vei til restauranter og barer.

Helene og Malin var i Torrevieja også i fjor, da sammen med foreldrene sine.

– Det er jo annerledes å være her alene, når det ikke er noen som bestemmer over oss. På dagene er vi stranden eller ute og shopper, og på kveldene drar vi på barer. Vi er mye på Kvikk bar, der det nesten bare er nordmenn og svensker. Vi er ute nesten hver kveld, forteller Malin.

– Vi passer på hverandre, og forsøker å la være å gå rundt med så mye kontanter på oss. Vi har heldigvis ikke opplevd noe ubehagelig mens vi har vært her, sier Helene.

Les også:Alkoholpris viktig når mange unge velger reisemål

Får kjøpt alkohol overalt

– Hvert eneste år kommer det norske ungdommer hit som er under 18 år, forteller sjømannsprest Björn Rydberg i den Skandinaviske kyrkjan i Ayia Napa.

– Som oftest reiser de sammen med en vennegjeng der enkelte i gjengen er eldre enn 18 år. Men det hender også at grupper med 16-17 åringer reiser alene sammen, forteller Rydberg.

Rydberg har vært sjømannsprest i Ayia Napa i syv år. Han forteller at personalet ved sjømannskirken har kontakt med skandinaviske ungdommer under 18 år hver eneste natt på sommeren.

– Alle ungdommer som kommer hit, kommer for å feste. Her får du kjøpt alkohol overalt, og ingen spør om du er gammel nok.

Han forteller at mange av ungdommene som oppsøker sjømannskirkens stand i sentrum av Ayia Napa kommer for å få i seg vann, og for å slå av en prat.

– De yngste ungdommene forteller ofte at de har dårlig samvittighet for at de har brutt tilliten til foreldrene hjemme ved å innta alkohol, fordi de lovet før de reiste at de ikke skulle drikke. Jeg pleier alltid å si at vi ikke dømmer noen. Vi er her for å hjelpe dem.

– Ingen under 18 år bør reise alene

Hanne Stender er leder for Spania-kontoret til Europeiske reiseforsikring. På spørsmål om hun ville latt barn under 18 år reise alene på sydenferie, kommer svaret raskt:

– Aldri i livet! Hvert eneste år får vi inn meldinger om unge mennesker som har drukket altfor mye, eller som har vært utsatt for ulykker i beruset tilstand. Ingen ungdommer bør reise alene på sydenferie uten voksne i følget før de har fylt 18 år, mener hun.

Hun tror mange norske ungdommer ikke er vant til å drikke så sterke alkoholdrikker som man får i Spania.

– Her nede blandes drinkene gjerne halvt om halvt med sprit. Når de kan få to drinker og en shots for fem euro, og kanskje bare har drukket øl og vin hjemme, kan alkoholinntaket raskt bli altfor stort.

– Jo yngre ungdommene er, jo vanskeligere er det for dem å bedømme hvor mye alkohol de tåler. Høyt alkoholinntak gjør det også lettere å bli utsatt for tyveri, eller i verste fall mer alvorlige hendelser, sier hun.

Reketatovering

– Jeg kunne godt tenkt meg og reist til Syden alene, for eksempel til Magaluf for å sjekke damer. Men jeg vet ikke hvor lurt det hadde vært, sier Martin Bøthun (15), og ser bort på kameraten Christian Olsen (15).

De to guttene ler.

– Du hadde ikke fått lov, så den tanken kan du bare legge fra deg. Jeg sender deg ikke avgårde alene før du er 18, kommenterer Martins far Anders Bøthun (49).

Familiene Bøthun og Olsen har akkurat vært ute og spist middag, og skal etter rusleturen tilbake til leiligheten de låner av familiemedlemmer i Torrevieja.

– Vi er her egentlig fordi guttene har vært på fotballskole. Inntrykket mitt er at guttene våre er fornuftige, og holder seg unna miljøer med mye festing. Men jeg er ikke så naiv at jeg tror vi hadde fått visst alt de drev med om de hadde reist på ferie alene, sier Martins mor.

Christian mener det ikke nødvendigvis har så mye å si om man er 17 år eller 18.

– En av fetterne mine reiste på ferie da han var 18 år, og kom hjem igjen med en reketatovering. Tror ikke den tatoveringen gjorde det lett for oss andre unge i familien å reise til Syden!

– Stor forskjell på ungdommene

Familieterapeut Grete Peralta jobber ved Den norske sjømannskirkens familieveiviser i Alfaz Del Pi i Spania.

Hun mener foreldrene selv må bedømme om ungdommene deres er i stand til å reise på sydenferie med venner eller kjæresten.

– Det er stor forskjell på ungdommer. Noen er veldig fornuftige og trygge på seg selv, og helt i stand til å ta fornuftige valg uten foreldrene til stede. Andre er søkende og lettere påvirkelige til å teste grenser, sier Peralta til VG.

Peralta mener det også er forskjell på hvilket sted ungdommene reiser alene.

– Det er forskjell på om en stor vennegjeng skal til Magaluf eller Ibiza, enn om to fornuftige venninner på 17 år reiser til et roligere sted.

– Foreldre kjenner barna sine best. Har foreldrene en god dialog med barna sine, og føler seg trygge på dem barna skal reise sammen med, synes jeg ikke 18 år må være en absolutt aldersgrense. Man skal også huske på at ungdommer vokser på å bli vist tillit.