FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik pakker du til en aktiv kombinasjonsferie

Av Mette Solberg Fjeldheim12.02.18 15:51 | Oppdatert: 26.04.18 10:49

Del saken på:

Skal du på en reise der du har tenkt å kombinere både strand- og byliv med kortere fotturer i fjellet? Da er det noen ekstra ting du bør passe på å ha med i bagasjen.

Mette Solberg Fjeldheim er frilansjournalist, reiseskribent og grunnlegger av reisebloggen Reiselykke.

Når du skal på en aktiv reise holder det gjerne ikke å kun pakke med deg de kjekke tingene du tenkte å ta med på dagsturen til fjells – du må også huske å ta dem med der du er, når du trenger dem. Jeg snakker av egen erfaring!

Med tøysko på Færøyene

For en tid tilbake var jeg på en tur til Færøyene, hvor ett av høydepunktene under reisen skulle være å gå tur i fjellene. Men været skiftet stadig vekk – som det gjerne gjør på Færøyene. Og det er der som det er her hjemme: været bestemmer, ikke jeg.

Dermed ble fjellturen utsatt fra dag til dag, mens vi fikk med oss andre reiseopplevelser i mellomtiden. Frem til dagen da værgudene endelig var med oss, og vi kunne gå turen over fjellet fra Bøur til Gásadalur. Problemet var bare at jeg hadde glemt fjellskoene igjen på hotellet – én time med bil unna startstedet.

Guiden vår stod klar på avtalt sted til avtalt tid, og mens jeg mer eller mindre hadde «bodd» i mine solide robuste fjellsko all den tid jeg hadde tilbrakt på Færøyene så langt, sto jeg nå som en dust klar for å møte fjellet iført et par lette tøysko. De var fullstendig uten støtte for ankler og hadde glatte såler uten den minste antydning til å kunne gripe i det sleipe underlaget oppover fjellsiden.

Allerede innen de ti første meterne av stien var tøyskoene gjennombløte av den regntunge mosen. Turen fortsatte i samme uheldige utvikling: jeg vandret det bratte terrenget to skritt frem og et skli tilbake. Det var i hvert fall slik jeg følte det.

Fra tabbe til suksess

Nå lot ikke jeg denne tabben ødelegge min opplevelse av den flotte turen jeg var på og fjellturen gikk heldigvis fint – uten knall og fall og med helsa i behold. Men du kan være helt sikker på at jeg ikke glemte å ta med fjellskoene mine da jeg gikk tur i fjellkjeden Serra de Tramuntana på Mallorca. Dét hadde ikke gått bra, for å si det sånn!

Så, med forbehold om at du faktisk bruker utstyret du pakker med til dagsturer i fjellet eller marka; her er noen tips til det du også bør ha med i feriekofferten når du planlegger en reise ispedd kortere fotturer.

10 pakketips til en ferie med aktive gåturer

Først og fremst kreves det litt ekstra planlegging når du skal reise på en kombinasjonsreise. Du ser kanskje for deg strandliv eller byliv i kombinasjon med dagsturer i skog og mark eller et fjell i nærheten. Det krever også litt ekstra plass i kofferten.

Personlig velger jeg bort et bredere utvalg av pentøy og sko enn normalt, og prioriterer praktiske klær i kombinasjon med pent fritidstøy som kan brukes i ulike sammenhenger. Fjellskoene kan det godt hende jeg reiser i – om jeg har plassmangel. Dagsekken jeg planlegger å ha med, tar jeg med som håndbagasje om jeg reiser med fly.

Turen som rådene under er ment for er av den kortere sorten, der du følger en fast rute og stien er tydelig merket.

1. Glem ikke fjellsko

Jeg begynner med det kanskje viktigste først: skal du gå i ulendt terreng, der det kan være glatte partier og løse steiner, er det essensielt å gå i et par stabile fjellsko. Velger du den lette varianten slipper du også å legge mye ekstra vekt til kofferten. Vil du spare ekstra plass i bagasjen reiser du i dem.

2. Gode sokker

Det er ikke noe særlig å gå lenge i bomullssokker – de blir gjerne klamme i skoene. Velg heller et par tekniske sportssokker eller min favoritt: ullsokker. Om det er varmt foretrekker jeg tynnere ullsokker, men tykkere om det er kaldt. Ha gjerne med et par ekstra sokker i sekken.

3. Dagssekk

Pass på å pakke med deg en dagssekk som du kan bære med deg på tur i bagasjen. Her pakker du med det du trenger underveis. Sekken bør sitte godt på ryggen og ha gode bærestykker til over skuldrene. Det er også hendig om sekken har et rom til å oppbevare drikkeflaske på utsiden av sekken – slik at du enkelt når denne uten å måtte ta av deg sekken for å drikke.

4. Kle deg lag på lag

Selv i varmere strøk kan det være kjøligere på toppen, eller omvendt: at det er kjølig når du begynner å gå, men du blir varmere jo høyere du kommer.

Ha med nok tøy til å kle på deg lag på lag slik at du kan ta plaggene av og på deg etterhvert som du føler for det. Avhengig av hvor jeg går – og tid på året, bruker jeg helst ullundertøy og fleece under skalljakke og en lett turbukse. Selv om det er varmt foretrekker jeg langbukse, da denne også vil beskytte huden noe om uhellet er ute og jeg faller underveis. Det kan også være greit å ha en liten regnjakke med i kofferten. Se an været og ta den med i sekken etter behov.

5. Beskytt hodet

Avhengig av hvor du skal gå tur, og på hvilken tid av året, kan det være lurt å pakke med noe å beskytte hodet med – enten mot den sterke sola eller mot kjølig luft og vind. Pakk med en buffer eller en liten hatt så har du beskyttelsen klar ved behov. Skal du i kjøligere terreng vil en lue og votter være godt å ha med i sekken.

6. Nok mat og drikke

Ta med mer mat enn du tror du trenger. Matlysten øker gjerne på tur og skulle turen ta lenger tid enn beregnet er det lurt å ha litt å gå på. Det samme gjelder drikke. Stopp et sted og handle inn før du legger ut på tur, eller snakk med hotellet om å få laget en matpakke – alt ettersom hvordan du reiser og hvor du overnatter.

7. Vannflaske

Har du med deg en vannflaske hjemmefra, kan du fylle på med drikke før du legger ut på tur. Det finnes flasker som holder på både varme og kulde, slik at du kan velge hva du ønsker å ha med av kaldt eller varmt ut ifra temperatur og sesong.

8. Nyttig å ha med på tur

Er nøden stor og du må en liten tur bak en busk kommer det helt sikkert et behov for medbrakt papir og en liten håndsprit. Andre nyttige ting er sitteunderlag, solbriller og powerbank til mobilen.

Glem heller ikke et mindre kamera og litt førstehjelpsutstyr som sportstape, støttebandasje og plaster. Husk medisiner om du bruker det til daglig. Og er du tilhenger av vandrestav finnes det sammenleggbare som du kan ha med i bagasjen når du reiser.

9. Husk kart

Blir du sliten, kan det være fort gjort å gå feil. Følg derfor nøye med på merking underveis og ha med et kart i bakhånd om du ikke kjenner området godt og ikke er sikker på merkingen underveis.

Snakk med det lokale turistkontoret før du legger ut på tur og kjenn fjellvettreglene selv om du ikke skal gå så langt. Husk at flere steder kan været snu raskt – særlig i høyfjellet kan selv en godt merket sti være vanskelig å følge i tykk tåke.

10. Ta søpla med hjem

Pakk med en pose til å oppbevare både plast, papir, appelsinskall og annet, og kast det når du er tilbake i sivilisasjonen.