FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Startet retreat for fargede kvinner

Av Malene Emilie Rustad11.07.18 00:07

Del saken på:

Afroamerikanske Satya var lei av rasismen hun opplevde i USA. Hun startet derfor et litt annerledes retreat, hvor kun fargede kvinner er velkommen.

– Jeg startet Women of Color Healing Retreats etter en transformativ opplevelse utenfor USA. Amerika og hele verden er bygget på grunnlag av rasisme og anti-svarthet, sier Satya til VG Reise.

Det spesielle retreatet har fått mye oppmerksomhet i amerikanske medier, blant annet i dokumentaren fra VICE med tittelen «Hvordan det er å ta ferie fra hvite folk». Også initiativtakeren selv har fått en del publisitet på grunn av sine mange kontroversielle kommentarer – som for eksempel at hvite ikke bør ha pass, skriver Fox News.

Til VG reise forteller Satya at hun startet senteret for å hjelpe svarte kvinner med å takle stress og for å gi dem en pause fra rasismen de opplever i USA.

Satya and the Women of Color Healing Retreats ligger i vakre omgivelser på Costa Rica ved Det karibiske hav. Som andre retreats kan du velge mellom en rekke aktiviteter som surfing, yoga, meditasjonsklasser, massasje og fotturer.

Men dette retreatet skiller seg ut. Politiske seminarer og gruppeterapi holdes – og det er kun kvinner med farge som får innpass.

– Svarte mennesker er under konstant stress på grunn av rasisme og traumer. Gjennom sosiale medier blir vi utsatt for en enorm eksponering av mord, vold og politibrutalitet mot mørke, sier grunnlegger Satya.

Feriesenteret er ment som et fristed for fargede kvinner.

For fire år siden reiste Satya fra hjemstedet New York til Mellom-Amerika. På Costa Rica fikk hun et nytt syn på verden og innså hvilken påkjenning rasisme hadde på hennes daglige liv i USA.

– Ved å fjerne meg fra USAs giftige atmosfære, innså jeg de mange skadelige tingene samfunnet lærer afroamerikanere og svarte mennesker globalt om seg selv.

Gjennom å oppleve verden utenfor USA, fikk Sataya et nytt syn på hvordan livet hennes kunne være.

– På Costa Rica vandret jeg barbent, klatret i fjell og syklet under stjernene. Jeg mediterte mer enn jeg noensinne har gjort i løpet av hele mitt liv og var i stand til å dyrke min yogapraksis, noe som er en helbredelse i seg selv, sier Satya.

Satya vil spre budskapet om yoga, noe hun mener er spesielt viktig for fargede kvinner, fordi de gjentatte ganger blir utsatt for rasisme.

– Yoga er et verktøy som kan hjelpe til med å helbrede sinnet, kroppen og sjelen. Når vi trener yoga, jobber vi med nervesystemet, slik at vi kan stresse ned.

Satya and the Women of Color Healing Retreats ble grunnlagt i 2016.

– Det er en unik bedrift, så selvfølgelig er det utfordrende til tider. Men vi føler at det vi gjør er nødvendig, vi trives og da fungerer det. Vi er takknemlige for å gi helbredelse til svarte kvinner og mennesker globalt.

– Kommer du noensinne til å ville flytte tilbake til USA?

– Absolutt ikke, avslutter Satya.