FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

På en snurr i Piemonte: En vinreise i UNESCO-landskap

Av Mette Solberg Fjeldheim31.08.18 13:06

Del saken på:

Vinområdene Monferrato og Langhe-Roero i Piemonte er en sann fryd for øyet. Men det er vinen og maten som trekker stadig flere besøkende til området.

I det vakre vinområdet Monferrato, som sammen med Langhe-Roero ble innlemmet i UNESCOs ærverdige liste over verdensarven i 2014, slipper du fortsatt unna den store trengselen av turister.

Her finner vi søvnige åstopp-byer og svingete veier som fører gjennom et bølgende og vakkert kulturlandskap. Men når vi trekker lenger sørover mot Langhe og Roero og de mer kjente byene Neive og Barolo, merkes den økende turismen betraktelig mer.

Biltur gjennom Monferrato

Vi kjører mellom vinmarker, enger med solsikker og åstopper med små, sjarmerende og historiske landsbyer. Titt og ofte må vi stoppe, bilder må knipses og synet må nytes. Det er sommer og knapt en bil er i sikte.

Solsikkene nikker med tunge hoder der de breier seg ut over langstrakte enger. Vinmarkene bærer frukter; det er fortsatt en stund til innhøsting, der blant annet vinstokkene skal gi grunnlag for noen av de beste vinene.

Landsbyliv, slott og kirker

Små landsbyer, kirkespir og slott preger åstoppene som hever seg over de dyrkede markene og innbyr til panoramautsikt over landskapet rundt. Faktisk er også slottet Grinzane Cavour Castle også en del av verdensarven, og her foregår blant annet den årlige auksjonen for hvit trøffel. Men det er på en annen tid av året og ikke en del av vår reise denne gang.

I stedet utforsker vi den ene lille landsbyen etter den andre, vandrer i smale smågater og finner restauranter vi ikke ante fantes. Her nyter vi det gode liv i form av kvalitetsvin på glass og lokalt produserte oster og skinker.

Edle dråper og lokale matopplevelser

Piemontes kjøkken byr på raus husmannskost, med alt fra risotto til pasta, sopp og trøfler. I en hage, i en kjeller, i noens hjem vi tilfeldigvis kommer over, finner vi en restaurant som skal by på en av høydepunktene under reisen vår. Husets eier dukker opp, det er visst også hun som står bak grytene.

Mens vi blir plassert på hver vår pinnestol hører vi det kuttes, freses og kokkeleres på kjøkkenet bak oss. Vi aner ikke hva dagens meny består av. Det er ingen som snakker engelsk, og vårt italienske ordforråd er begrenset. I løpet av et par timer får vi servert den ene delikatessen etter den andre. Vi reiser videre mette og fornøyde og beriket med en ekte lokal, italiensk opplevelse.

For det er nettopp slike unike opplevelser med kvalitetsmat for en liten sum penger du fortsatt kan oppleve i denne delen av Italia. Også uten å konkurrere om plassen med alt for mange andre.

Vinsmaking i Piemonte

På en vinreise i Piemonte hører det med å dra på vinsmaking og det finnes et rikt utvalg av muligheter. Noen vingårder tar kun imot gjester dersom det er forhåndsbestilt. Andre steder er det drop in-metoden som gjelder.

Her er tre muligheter i ulike deler av Piemonte:

Vingården Tenuta Santa Caterina i Asti: Vinprodusenten Tenuta Santa Caterina ligger i den lille landsbyen Grazzano Badoglio. Landsbyen har 600 innbyggere og én restaurant. Selve vingården ligger på en høyde med utsikt over egne vinmarker hvor det har vært dyrket jord siden 1737. I vinkjelleren har ting fått bli som det er, og nå er denne vinkjelleren verneverdig som en del av UNESCO-statusen for området.

Vinsmaking på familiedrevet restaurant i Barolo: Claudio Viberti er tredje generasjons vinmaker og driver restauranten og vinproduksjonen ved familiebedriften Viberti i Barolo. Men det var ikke som vinprodusenter familiebedriften startet. Antonio Giuseppe Viberti kjøpte stedet i 1923, og var et sted der reisende og lokale stakk innom for en matbit og noe å drikke. I dag serverer restauranten utsøkte retter og i kjelleren kan gjester få smake på viner.

Vinsmaking i Neive: Neive kan skilte med å være en av de vakreste byer i Italia og her går vi ikke rundt alene. For den som vil på vinsmaking her finnes det mange gode muligheter for det. Flere enotecaer holder åpent fra tidlig morgen til sent på kveld i denne koselige lille byen, som for eksempel Enoteca Contea.

Vinsmaking med sjåfør og egen guide: Få hjelp til å sette opp en vinrute og dra på vingårdsbesøk med sjåfør og guide. Robert og Leslie Alexander driver Travel Langhe, og tilbyr ulike løsninger for vinturer i Piemonte. Det finnes ellers også flere andre lokale tilbydere i Piemonte.

Viner og vindruer fra Piemonte

Noen av verdens mest kjente viner kommer fra Piemonte, som Barbera, Barolo og Barbaresco. Selv om det produseres både hvite, røde, rosé og musserende viner i Piemonte, er det de røde vinene som har gjort området spesielt kjent. Vindruene Barbera, Nebbiolo og Dolcetto stammer fra Piemonte.

Høydepunkter i Monferrato

Monferrato er fortsatt i stor grad en uoppdaget del av Piemonte, der høysesongen varer fra september til november.

  • Hesteveddeløpet Palio di Asti stammer fra middelalderen og trekker mange tilreisende. Foregår i september.
  • Douja d’Or: en nasjonal vinkonkurransen avholdes andre og tredje uke i september og er åpen for DOC- og DOCG-viner fra hele Italia.
  • Trøffelsesong: andre halvdel av oktober er det trøffelsesong i hele Monferrato. Dette er den travleste tiden av året og varer til slutten av november.

Her spiser du

Trattoria Panoramica i Vignale: Lunsj med utsikt! Denne uformelle restauranten ligger i en bakgård i den koselige lille byen Vignale, med sine smale gater og koselige bygninger. Inne i restauranten åpenbarer det seg flott utsikt over landskapet.

Adresse: Via Evasio Rossi 14

Ristorante Boccadoro i Panzano: En høyst lokal restaurant med kvalitetsmat servert i underetasjen i et privat hjem. Restauranten har utgang til hage, der er det også mulig å spise lunsj. Anbefales for en unik opplevelse, sympatisk pris og høy kvalitet på råvarer.

Adresse: Via Maresciallo D'Italaia Ugo Cavallero 16

More e Macine i La Morra: La Morras sannsynligvis mest populære restaurant. La Morra er en populær by å dra på utflukt til, og det kan dermed være en utfordring å finne ledig bord på de beste restaurantene. Prøv gjerne å bestille bord i forveien.

Adresse: Via XX Settembre 18

Viberti i Vergne: Familiedrevet, historisk restaurant beliggende i et veikryss med utsøkt vinliste og kvalitetsmat på menyen. Pass på å få med deg en tur ned i vinkjelleren!

Adresse: Via delle Viole 30

Her bor du

Relais di Tenuta Santa Caterina: Beliggende i den rolige ligge byen Grazzano Badoglio med kun seks rom, et basseng og individuelt designede rom. Utsikt mot vingårdens egne vinmarker.

Hotel Borgo Vecchio: Et flott hotell med sentral beliggenhet i Neive og panoramautsikt over landskapet rundt.

Locanda dei Cannubi: Anerkjent restaurant med overnattingstilbud ved Barolo. Stedet har tre rom og en leilighet, med flott utsikt over landskapet rundt. Et godt utgangspunkt for å utforske for eksempel Barolo og byen Alba.

Slik reiser du

Nærmeste flyplasser er Turin, Genova og Nice. Derfra må man ha leiebil eller avtale med sjåfør som henter.