FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Med sjøsprøyt i Lofoten

Av Mette Solberg Fjeldheim18.05.18 09:56 | Oppdatert: 09.09.18 22:45

Del saken på:

Lune havner, nedlagte utilgjengelige fiskevær, idylliske strender og bortgjemte Lofoten-perler. Skal du oppleve naturen langs kysten av Lofoten må du også ut på havet.

LOFOTEN (VG reise) Nord-Norge har seilt opp som en reisefavoritt blant oss nordmenn, og det finnes mange måter å oppleve denne vakre delen av landet vårt på. Vi tenker kanskje mest på de bratte, skarpe fjellene, den magiske midnattssola og det mystiske nordlyset når vi snakker om Lofoten i dag.

Men det er fisket som skapte historien om Lofoten.

Selv om lofotfisket i dag også er en turistattraksjon, har det historiske fisket med håndsnøre i åpne båter til dagens tørre motoriserte fiskefartøy og teknologi endret bildet. Der båtene ikke lenger har kunnet legge til har nå nedlagte fiskevær blitt flyttet og bygget opp andre steder. Men flere av de fraflyttede fiskeværene har også skapt muligheter for nye næringer innen turisme.

Fiskevær som Å og Nusfjord har i dag blitt rene turistattraksjoner og levende museum. Rorbuene som står igjen i dag er kanskje enkle, men likevel eksklusive overnattingssteder der fiskeglade kan dra til sjøs i egen eller andres båt.

Ut på RIB-tur

Men det finnes også andre muligheter for den som vil oppleve Lofoten fra sjøsiden. Flere lokale tilbydere opererer med RIB-turer i Lofoten, og her finnes det litt av hvert å velge blant. Å reise ut på havet mellom holmer og skjær med RIB kan være en fartsfylt og morsom opplevelse for hele familien. Det kan også være en unik mulighet til å komme tett på både havørn og flotte naturperler.

De fleste tilbydere i Lofoten opererer med lokale guider og lokalkjente båtførere som kjører RIB-båten rundt Lofotens praktfulle havlandskap. Guidens lokalkunnskap vil også gi en ekstra dimensjon til reisen i Lofoten der du får innsikt i Lofotens historie. På min reise testet jeg tre slike RIB-turer. Alle bød på ulikt innhold og viste ulike steder i Lofoten.

På alle tre av RIB-turene jeg ble med på fremsto førerne som erfarne og dyktige. Det var riktignok stort sett fint vær med lite vind. Min erfaring er derfor basert på kjøring i mindre bølger enn det nok til tider kan være her i området. Alle tre turene ble gjennomført sommerstid.

Dette er RIB

En RIB er en båt med fast skrog og tykke oppblåsbare slanger langs relingen. De brukes ofte som redningsbåt og militært stridsfartøy i tillegg til som fritidsbåt.

Nyttig å vite om RIB-turer: Det er lurt å kle seg varmt da det gjerne blir kaldt ute på havet, spesielt når farten øker på. Husk votter og lue. Glem heller ikke kameraet! Flytedress og redningsutstyr får du tildelt ved oppmøte, og passasjerliste må signeres.

Trollfjord- og havørnsafari

Lofoten-Explorer tilbyr turer fra Svolvær og jeg ble med ut på en to-timers havørnsafari med en tur i Trollfjorden. Det ble også foretatt flere interessante stopp i området rundt Svolvær. Ruta tok oss fra Svolvær, inn i Trollfjorden, forbi Digermulen, Ulvågen, Brettesnes, Skjoldvær, Grundstad og Skrova før returen til Svolvær.

Lofoten har høyeste bestand av havørn i verden og guidene hadde med fisk for å lokke frem havørn i løpet av turen. Vi fikk se havørn tett på to ganger i løpet av turen, men dette er det selvsagt ingen garanti for.

Sikkerhet: Føreren ga en grundig innføring i sikkerhet før vi dro på tur. Vi var to båter ute samtidig og alltid i nærheten av hverandre.

Pris: 795,- for voksne og 600,- for barn under 14 år.

Selskap: Lofoten Explorer

Malstrømmen med fugletitting

Den franske forfatteren Jules Gabriel Verne har omtalt Moskstraumen som et av de sterkeste havområdene i verden. Strømmen var ikke på det kraftigste da vi dro over og selv om jeg kjente naturkreftene rive i RIB’en gikk turen over veldig fint.

Denne båtturen går tett på land og bruker god tid langs foten av fjellene der du får se rester etter fraflyttede fiskevær som Helle og Åndstadvika samt en tur innom Å. Dernest tar ribben deg med ut over strømmen til fuglefjellet ute i havgapet. Båten går også innom utflyttede og nedlagte fiskevær. Av fugler kan du se skarv og havsule, lundefugl, alke, ærfugl og ørn. Jeg klarte ikke å få øye på noen lundefugler, men det skal være mulig å få sett i løpet av en slik RIB-tur.

Sikkerhet: Det ble gjort en kort gjennomgang av sikkerhet og viktigheten av å holde drakten tett i tilfelle vi falt overbord var fokus.

Pris: 895,- for voksne og 695,- for barn under 14 år.

Selskap: Aqua Lofoten i Reine

Midnattstur til Bunesstranda

Aqua Lofoten holder til i Reine og tilbyr både overnatting, RIB-opplevelser og andre aktiviteter. RIB-turen som de har kalt «Midnattstur til Bunesstranda» gir anledning til å komme seg fra Reine til Bunesstranda for å se midnattssola derfra. Dermed handler ikke denne RIB-turen om å se mest mulig underveis, men fungerer som skyss til og fra midt på natta.

Selve RIB-turen fra Reine til Vindstad – hvor du går i land, varer et kvarters tid. Vandreturen opp til utsiktspunktet Einangen ovenfor Bunesstranda tar rundt 40 minutter hver vei. Vi dro fra Reine cirka 22.30 og var tilbake tre timer senere. Vandreturen var på egenhånd.

Denne turen er tilgjengelig i perioden med midnattssol fra 27. mai til 17. Juli.

Sikkerhet: Den korte turen til Vindstad går ikke på åpent hav. Det er sannsynligvis grunnen til at sikkerhetsrutiner ikke ble gjennomgått i forkant av rib-turen.

Pris: 645,- for voksne og 445,- for barn under 14 år.

Selskap: Aqua Lofoten i Reine

Her kan du shoppe

På Galleri Espolin i Storvågan ved Henningsvær kan du kjøpe et litografi med hjem. Sylvia Henriksen driver butikken Rundt og rundt i Kabelvåg, hvor hun selger omsydde produkter.

I Henningsvær ligger Engelskmannsbrygga hvor du kan kjøpe brukskunst som keramikk og glass. Her kan du også se glassblåsere i aksjon. I Henningsvær ligger også interiørbutikken Drops og sportsbutikken Haddock som blant annet selger håndstrikkede luer fra Nepal.

Svolvær er et større sentrum der det også ligger et kjøpesenter, om du skulle trenge større utvalg av butikker.

Her kan du spise

Frokost: Underhuset restaurant ligger idyllisk til på Sakrisøy ved Reine. Her serveres både frokost, lunsj og middag i fargerike omgivelser.

Lunsj: Legg turen til Klatrekaféen i Henningsvær eller Du verden! om du befinner deg i Svolvær.

Kaffekos: Bakeriet i Å har holdt åpent siden 1844 og er spesielt kjent for sine kanelsnurrer. I Svolvær ligger den fargerike lille caféen Hjerterommet kafé og i Henningsvær serveres riktig god kaffe på Brent.

Middag: Fiskekrogen i Henningsvær er kjent for å være en av Lofotens beste restauranter. Et bedre måltid får du også servert på Nyvågar Rorbuhotell ved Kabelvåg og på Gammelbua i Reine.

Fersk sjømat: I Lofoten oppholder du deg tross alt midt i det ferskeste fiskefatet som tenkes kan. Her finnes flere steder å kjøpe med seg fersk fisk og sjømat, og Anitas sjømat på Sakrisøy er en av disse stedene.

Her kan du bo

Rorbuer: Flere av fiskeværene er i dag omgjort til overnattingssteder. Der bor du på langt mer eksklusivt vis enn det de små hyttene var ment for i sin tid. Det finnes flere fiskevær som tilbyr overnatting i rorbuer: Reine rorbuer, Sakrisøy rorbuer og Nusfjord er tre slike muligheter.

Hotell: Det finnes flere hotell og hotellkjeder i Lofoten og de fleste ligger i Svolvær. Langs kaien her finner vi noen som har utsikt mot havet, som Scandic Svolvær, Thon Hotel Lofoten og Lofoten Suitehotell. Like ved Kabelvåg ligger Nyvågar Rorbuhotell som tilbyr toetasjes leiligheter og båtplass i idylliske omgivelser.

Camping, rom og pensjonater: Det finnes flere alternativ til rorbuer og hotell i Lofoten. I Reine ligger blant annet Lofoten Bed & Breakfast Reine. Det er også mange som velger å campe i Lofoten, enten som bobilturist eller på biltur med medbrakt telt. Et annet alternativ er hytter og AirBnB.

Slik reiser du

Med fly: Det er flyplass på Leknes, Svolvær og Røst. SAS og Widerøe flyr til Lofoten fra Oslo.

Med båt: Det går hurtigbåt og ferje til flere havner i Lofoten.

Med leiebil: Det finne flere leiebilutleiefirmaer i Lofoten. Det er også mulig å leie bil på Harstad/Narvik Lufthavn Evenes eller i Bodø og kjøre til Lofoten.

Beste tid å reise: Høysesong er juni til august, men det er største press på juli. Ønsker du en best mulig Lofoten-opplevelse kan det være lurt å unngå den travleste tiden. Lofoten er ellers et reisemål som er fint å besøke året rundt.