FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
SJEKK PASSET: Trenger du å fornye passet bør du gjøre det nå. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Nå bør du sjekke passet ditt

Av Malene Emilie Rustad17.04.18 09:43

Del saken på:

Trenger du å fornye passet? Da bør du gjøre det nå.

Annonse

Det går fort mot sommerferie, og som vanlig kan det være lange køer på passkontorene. Har du tenkt å bestille ferien allerede nå er det greit å sjekke passets utløpsdato i samme slengen.

Allerede nå meldes det om stor pågang hos passkontorene i Oslo og Østlandsområdet.

Annonsørinnhold
INNREISEREGLER: Husk å sjekke passreglene for landet du reiser til. Flere krever en viss levetid på passet. Foto: MirageC / Moment RF

– Flere kommer en uke før avreise og da kan det være for sent. Spesielt de som tenker å reise til land som krever en seks måneders gyldighet etter innreise, som for eksemepel Dubai som virker å være et populært reisemål for tiden, sier Bekim Olomani fra passavsnittet i Oslo Politidistrikt.

Annonse

De oppfordrer alle om å være ute i god tid.

Dette må du huske før reisen

Politiet anbefaler å ta med passet på alle utenlandsreiser. Grensekontroll mellom land som er medlem av Schengen-samarbeidet kan innføres på kort varsel og ofte krever flyselskaper og hoteller gyldig pass ved innsjekk. Tredjelandsborgere bør reise med pass, samt dokumentasjon som bekrefter gyldig opphold.

Annonse

Reiser du til et land utenfor Schengen-samarbeidet, må du ta med gyldig reisedokument, samt visum dersom landet du reiser til krever det. Undersøk hvilke gyldighetskrav som gjelder på sidene for UDs reiseinformasjon.

Sjekk også passet før du reiser, samt at billetten er utstedt i samme navn. Dersom du endrer navn og reisen er bestilt i det nye navnet, må det søkes om nytt pass.

Bestill før det er for sent

Noen land krever at passet er gyldig en periode etter innreise til, eller utreise fra, landet du har besøkt. Dette kan variere fra tre måneder til seks måneder. Hvis passet ditt ikke er gyldig i perioden som kreves, kan du bli nektet innreise.

Ved flere passkontor i Norge må du bestille, endre eller avbestille time på nett. Dette gjør du på politiet.no. Hvis passkontor ikke tilbyr timebestilling på nett, kan du ta kontakt med det aktuelle passkontoret eller møte opp.

Hvis du ikke får time på ditt passkontor, anbefales det å sjekke ut andre i nærheten. Politiet legger fortløpende ut ledige timer på nett, så følg med for avbestillinger.

Her finner du mer reiseinspirasjon
Annonse
 
Klikk deg frem til din drømmedestinasjon