FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Lonely Planet: Klimahuset i Oslo er noe å glede seg til

Av Mona Langset04.01.19 15:17 | Oppdatert: 07.01.19 11:13

Del saken på:

Det anerkjente reisebokforlaget Lonely Planet fremhever Klimahuset i Botanisk hage som noe alle reiseglade kan glede seg til i 2019.

Klimahuset nevnes på en liste over spennende steder som skal åpne i år, sammen med blant annet det nye Frihetsgudinne-museet på Liberty Island i New York, Oscar-museet i Los Angeles, tematurer til Argentina og Chile i forbindelse med solformørkelsen 2. juli, og kommersielle turer ut i verdensrommet.

– Dette er jo helt fantastisk. Denne listen består av helt spektakulære ting, og Klimahuset er en av dem! sier prosjektkoordinator Torkjell Leira opprømt.

Han går sammen med VG rundt de gamle bygningene til Naturhistorisk museum, der Klimahuset nå bygges. Han forteller hvor overrasket og glade de ble for Lonely Planets omtale.

Lonely Planet skriver: «Klimahuset lover å tilby en fantastisk mulighet for hele familien til å lære mer om naturlige og menneskeskapte klimaendringer, samt å oppmuntre folk til å handle bærekraftig for å takle dem. Beliggende i Tøyens botaniske hage, vil stedet tilby en tettpakket aktivitetsliste daglig, inkludert markeder, debatter og filmer, et lekeområde for barn og kunstinstallasjoner. Bygningen i seg selv blir selvsagt en nullutslippsbygning.»

– Dette blir et av verdens første hus som er 100 prosent viet spørsmål om klima og klimaendringer, utdyper Torkjell Leira.

– Av de 650 kvadratmeterne skal to tredjedeler romme utstillinger med fokus på løsninger: Hva vi som enkeltpersoner og samfunn kan bidra med. I tillegg blir det et stort amfi med plass til 140 mennesker, en storstue for klimaspørsmål. Det skal fylles med aktiviteter fra morgen til kveld. Her blir det alle typer arrangementer, fra foredrag og byttemarkeder for å stimulere til mindre bruk-og-kast, til fortellerstunder og konserter. Det kan også være medlemsmøter i miljøorganisasjoner, eller fremlegging av innovative løsninger i næringslivet. Kongstanken er å motivere og inspirere folk til å bli mer miljøbevisste og klimavennlige, sier han.

Men foreløpig ser det ut som om det er stykke frem. Gravemaskinene tok første tak i november 2018, og ennå er det ikke stort mer enn et meterdypt hull i bakken der huset skal stå. Foreløpig er det ikke antydning til vegger eller reisverk. Og Leira medgir at de ligger litt etter den opprinnelige planen.

– Vi skulle åpnet mot slutten av 2019, det året Oslo er miljøhovedstad. Nå er den planlagte offisielle åpningen flyttet til våren 2020. Vi vil ha et tett bygg her i løpet av sommeren, og før utgangen av 2019 blir det også ferdig innvendig. Utstillingene kommer også på plass mot slutten av dette året, men vi vil likevel trenge en testperiode før det åpner for publikum, sier han.

Selve bygget blir lett og enkelt med miljøvennlige materialer. I fundamentet brukes det lavkarbonbetong i stedet for vanlig betong, reisverket vil være i tre og kledningen i norsk malmfuru. På taket blir det solcellepanel som vil produsere mer energi enn bygget bruker.

At Klimahuset i det hele tatt kan realiseres, skyldes en gave på 70 millioner kroner fra investor Jens Ulltveit-Moe. I tillegg bidrar Oslo kommune, Kulturdepartementet, Sparebankstiftelsen, Statkraft og Obos. Byggherre er Eiendomsavdelingen ved Universitetet i Oslo.