MAIHAUGEN: Nå er huset med stuen der kongeparet møtte pressen etter forlovelsen i 1968 på museum. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Dronningen åpnet sitt barndomshjem

LILLEHAMMER (VG) I den samme stuen som da de ble intervjuet om forlovelsen i 1968, møtte kong Harald og dronning Sonja pressen da hun åpnet sitt barndomshjem på Maihaugen i dag.

Dette huset hadde en avgjørende betydning for at akkurat Harald og Sonja ble vårt kongepar. Nå kan du se det fra innsiden.

I ettermiddag foretok dronning Sonja den offisielle åpningen av barndomshjemmet som er flyttet til Maihaugen. På kongeparets gullbryllupsdag, onsdag 29. august, åpner det også for publikum.

3500 vil feire kongeparets gullbryllup

Forlovelsen i 1968. Paret møtte pressen hjemme hos Sonja Haraldsen i Tuengen Alle 1B. Foto: Aktuell

Dronning Sonja bodde i dette huset på Vinderen i Oslo fra hun ble født i 1937, helt til hun giftet seg med daværende kronprins Harald i 1968. Den gangen var det nærmest uhørt at en prins skulle få gifte seg med en pike av folket. Ifølge grunnlovens paragraf 36 måtte prinsen også ha kongens tillatelse for å gifte seg.

Men Harald ville ha sin Sonja. Og inntil kong Olav om sider ga sitt ja til bryllup i 1968, var huset i Tuenget alle ett av de få stedene de kunne møtes i fred og ro

Dronningens barndomshjem kuttes opp og flyttes

BARNDOMSHJEMMET: Dronningens ungdomsværelse var rommet i hjørnet til høyre i annen etasje. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Dette huset var jo et fristed, sier dronning Sonja til VG. Og kong Harald supplerer:

– Ja det var jo absolutt det. Ellers møttes vi bare i selskaper.

– Ja og på ski og på kino, etter at det var blitt mørkt, skyter dronningen inn med en latter.

Både kongen og dronningen er overveldet over å nærmest å kunne spasere 50 år tilbake i tid, i det de trår over dørstokken til huset som opprinnelig sto i Tuengen Alle 1B på Vinderen i Oslo.

I de ni årene som gikk fra de møttes på en fest hos felles kjente, til de endelig fikk lov til å gifte seg, var daværende kronprins Harald på mange besøk her.

PÅ TRAPPEN: Akkurat her, på trappen foran barndomshjemmet, ble det også tatt et pressebilde av paret i forbindelse med forlovelsen. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

I dag husker kong Harald spesielt inngangspartiet.

– Det mørke rommet man kommer inn i med en gang man går inn i huset. Det har de gjenskapt helt fantastisk.

– Det eneste som mangler er lukten i huset, sa kong Harald til pressen etter den offisielle åpningen.

– Det er nærmest så jeg bare venter at mor kommer ned trappen fra annen etasje, supplerte dronningen.

– Det er helt utrolig. Og litt vemodig.

En time tidligere, da hun holdt den offisielle åpningstalen måtte hun også avbryte seg selv og tørke en tåre. For det var sterkt og vemodig å tenke tilbake på alle minnene fra dette huset.

RØRT: Dronning Sonja ble rørt over minnene, og over familie og venner som var med på åpningen i dag. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Det er mange ting dronningen husker godt. I åpningstalen fortalte hun om høylytte måltider og mye latter. Hun fortalte om et åpent hjem med mye familie og venner på besøk. Og hun fortalte om da huset plutselig gikk fra å være et vanlig godt hjem, til å bli gjenstand for alles oppmerksomhet, da det ble kjent at landets kronsprisn var en av vennene som frekventerte huset.

Til pressen gjentok hun etterpå at hun husker svært godt sitt eget ungdomsværelse, i hjørnet i annen etasje.

– Ellers husker jeg kjellerstuen her nede hvor vi hadde selskaper og mye moro.

I denne omgang er det bare første etasje som er satt tilbake i den stand den var da dronningen bodde her.

Annen etasje med hennes ungdoms hjørneværelse skal settes i stand neste år, og kjellerstuen om to år.

Dronningen husker også hagen med epletrær, pæretrær og lysthus godt. Men beliggenheten er ikke helt som før. På maihaugen har huset fått utsikt. Det var det ikke på Vinderen.

FAMILIEN VAR MED: Kongeparet kom sammen med kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit og prinsesse Märtha til åpningen. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Grunnen til at det gule funkishuset fra Tuengen Alle 1B i Oslo har havnet på Maihaugen er ikke bare fordi det er dronningens barndomshjem.

Det er også et strålende eksempel på 1930-tallets arkitektur. Nå er det en del av Boligfeltet på Maihaugen, der hvert av 1900-tallets tiår skal representeres med hvert sitt hus.

Publikumsinsteresse

På Maihaugen har de allerede før huset åpner for publikum merket stor interesse for det. Avdelingsdirektør Kjell Marius Mathisen sier de tror det kommer til å trekke mange nye gjester fremover.

Dronningen kommer også til å besøke huset flere ganger i året som kommer, sier hun.

– Jeg kommer vel noen gang i forbindelse med at man skal fortsette med annen etasje. Vi har jo Jørstad her på Maihaugen også, så vi kommer nok til å komnme innom, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder