FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Verdens verste ferieland

Av Dag Fonbæk 20.03.09 11:00 | Oppdatert: 20.03.09 11:29

Del saken på:

(VG Nett) Turister lar seg ikke så lett skremme. Flere av verdens mest ustabile stater er populære reisemål for blant annet sol, bad og safari.

- hit bør du ikke dra

Ferie- og opplevelsesland som Egypt, Uganda, Kenya, Kambodsja, Indonesia, Filippinene og Bolivia ligger alle på listen over verdens 60 mest ustabile stater, leser vi på hjemmesiden til nettbutikken Handysize, som i sin tur bruker reisemagasinet Zine Travel som kilde.

Det er likevel ingen grunn til å fraråde folk å feriere i flertallet av disse landene. Verre er det med krigs- og opprørslandene Irak og Sudan, som topper listen over verdens verste land.

Norsk UD har også Irak på sin reiseråd-liste, det vil si land man bør avstå fra å besøke hvis man ikke må.

Sudan står imidlertid ikke på listen.

UDs REISERÅD: Her ser du hvilke land norsk UD advarer mot

Mange kriterier

Bladet har tatt for seg listen til det amerikanske magasinet Foreign Policy, som har vurdert og rangert alle verdens stater etter i alt 12 kriterier - blant dem politisk stabilitet, menneskerettighetenes status, landenes økonomiske styrke, demokratiutvikling og sikkerhetsmesige forhold som militærmakt og sosial ustabilitet.

VGDebatt:Hva er billig i Dubai?

Sudan verst

Ikke uventet topper Sudan den lite flatterende listen, foran Irak. Begge landene får «toppskår» 10 på kriterier som opprørstendenser i befolkningen og respekt for menneskerettigheter.

LES OGSÅ: All internasjonal hjelp til Sudan stanses

Sudan får dessuten stryk-karakterer på kriteriet "delegitimering av staten", mens Irak havner øverst på listen over verdens land med dårlig sikkerhetsberedskap og innblanding av stater utenifra.

Egypt overraskende høyt

Vinterens populære chartermål, Egypt, er i følge listen fra Forign Policy verdens 36. verste land. Dermed kommer Nil-landet dårligere ut enn for eksempel Rwanda - og det er innenfor kriteriet menneskerettigheter at Egypt kommer dårligst ut.

Innbyggernes manglene respekt for staten slår også nedgativt ut for Kambodsja - et annet populært feriemål for skandinaver nå på senvinteren.

LES OGSÅ:Mye nytt fra Egypt neste chartersesong

Uganda og Kenya

Zine Travel skriver videre:

Rafte- og gorillalandet Uganda er verdens 15. mest ustabile stat, ifølge Foreign Policy, og safarilandet Kenya nummer 31. Uganda har et flyktningproblem, mens Kenya opplever demografisk press på grunn av det store folketallet.

I HTML-feltet: