FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Etter nifse Stalheims-kleivene: traktorsafari!

Av Harald Vikøyr27.08.11 21:36 | Oppdatert: 28.08.11 10:09

Del saken på:

STALHEIM (VG) Velkommen til det elleville norske reiselivet landet rundt! Bli med på traktorsafari.

Vi stiger om bord i en lett ombygd dyretilhenger - seks meter lang og i utgangspunktet dimensjonert for å ta et hundretalls sauer eller et titall kyr til og fra beite.

Broom! Foran står gårdstraktoren til bonde Terje Nordanger (40), som får være reiselivstraktor i noen timer. Det er en finsk Valtra med 101 hesters kraft fordelt på fire hjul.

- Vi har fått godkjenning av Biltilsynet på Voss, som var med på inspeksjonstur, forklarer traktorfører Terje.

TIPS TIL ANDRE ELLEVILLE TING PÅ NORGESFERIEN?Skriv dem inn i kommentarfeltet!

Godkjent henger

Safarihengeren er godkjent for en fart på ti km i timen, og bare for to veistrekninger: Brekkedalen og Oppheimsdalen i Voss kommune.

Han er med på spleiselaget Stalheim Oppleving - som har investert i den danskbygde hengeren.

- Den har svært brede dekk, på 40 cm bredde, men dessverre ingen fjæring. Men ellers har vi bare satt inn 28 seter, og senket de høye sideveggene noe, slik at folk lettere kan se ut, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Så bærer det oppover en gammel stølsvei som til dels er så smal at småbjørka pisker deg i ansiktet om du ikke følger med. Og dårlige fjæringer kan du bare glemme. Det er ingen fjæring!

Les også: Fire dagers knipsereise i fjord og fjell

Sivles rike

Guide Frida Ulleberg kan fortelle at her passerer vi gården hvor dikteren Per Sivle vokste opp, han som skrev «Den fyrste song eg høyra fekk». Og der ser vi den karakteristiske Jordalsnuten, som I.C Dahl har malt - og dette maleriet henger i Nasjonalgalleriet.

- Vi starter på om lag 400 høydemeter ved Stalheim hotell, og turen går så opp til vel 830 meter. Det har hendt at passasjerer har følt det utrygt i de bratteste og krappeste svingene, og har gått av og ved siden av hengeren, forklarer hun.

Les også: Slik overlever du med barn i baksetet

Den underlige doningen snegler seg til fjells, og bruker en times tid på den om lag 10 km lange Brekkedalsveien. Vel framme har Stalheim Oppleving reist et nytt grindbygg på 30 kvadratmeter, hvor de disker opp med lunsj for gjestene.

Lokal mat

- Vi serverer mat fra lokale leverandører, forklarer matansvarlig Randi Engelsen fra Sivle Gard.

Hun har dekket med røykt og speket lammelår, egenprodusert flatbrød og en potetsalat som er så god at ingrediensene er hemmelige ...

Mens gjestene skuer ut over Larsfonsfjellet, Kjeringafjellet, Brekkedalen og Kvanndalen, kan de lett tenke seg 150 år tilbake:

Her har det vært stølsdrift i hundrevis av år. I 1865 var det 7 støler her, med 98 storfe, 12 hester og 239 sauer. Så her har det vært budeieliv om sommeren, forklarer guide Frida.

Les også: Slik ser utenlandske turister på Norge

- Vi håper dette med tiden vil bære seg. Dette er ingen trofe-tur, slik som Flåmsbanen. Men folk synes vognen er sjarmerende, de tar mye bilder, og foreldrene synes jo det er moro at ungene koser seg veldig på turen, sier hun.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!