FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norges fineste turistveier har blitt enda finere

Av Dag Fonbæk 28.07.10 13:00 | Oppdatert: 28.07.10 22:26

Del saken på:

RIKSVEI 63 (VG) Stopp! Staaaaans! Den nasjonale turistveien mellom Geiranger og Trollstigen er blitt så flott - og fortjener at vi slakker litt på gassen.

Geiranger, Trollstigen, Flydalsjuvet og Ørnesvingen

Navn som Flydalsjuvet, Ørnesvingen, Gudbrandsjuvet og Trollstigen skulle i seg selv ha magnetisk kraft på turistene - men altfor mange gasser bare på uten å få med seg våre beste turistveiopplevelser.

Den tiden burde nå være forbi: Samtidig som fjord- og fjellandskapet på Nordvestlandet har fått verdensarvstatus av UNESCO, har Statens vegvesen og Nasjonale Turistveger tilrettelagt nye utsiktsplattformer, rasteplasser, informasjonsskilt og toalettbygg for de veifarende.

LES OGSÅ:NORSKE RASTEPLASSER BLIR HYLLET VERDEN RUNDT

Saken fortsetter under bildet

«Stunning»
Anleggsarbeidene har pågått en stund - og nå ser vi hvor fint det blir.

Rundt Geiranger har både Flydalsjuvet (Norges mest fotograferte punkt?) og Ørnesvingen fått supre - og trafikksikre - utsiktsplattformer.

HVA MENER DU?:HVA ER NORGES BESTE UTKIKKSPUNKT?

«Stunning» (overveldende) var ordet som gikk igjen blant gruppen av amerikanske journalister som nylig prøvekjørte den nye turistveien, forteller informasjonsleder Per Ritzler i Nasjonale Turistveger.

I løpet av et års tid skal også en ny rasteplass på Korsmyra, øverst i Ørnesvingen, stå klar - om pengene kommer.

LES OGSÅ:SKRYTERUTA TIL VEGVESENET VEKKER INTERNASJONAL OPPSIKT

Saken fortsetter under bildet

Turistferge
I stedet for å kjøre hele strekningen veilangs, kan du ta turistfergen fra Geiranger ut gjennom den smale fjorden, under Brudesløret og De syv søstre, langs steile fjell med små gårder oppå, inn Sunnylvsfjorden forbi Norddal og inn til jordbærbygda Valldal - en drøyt to timer lang og svært naturskjønn fergereise.

Så godt som ferdig er «opplevelsespakken» Gudbrandsjuvet midtveis mellom Valldal og Trollstigen - der skummende vann gjennom tusener av år har gravd ut et buldrende fossejuv omgitt av steile bergsider og vakker høyfjellsnatur.

Her har Jensen og Skodvin Arkitektkontor lagt utsiktsplattformer inn i terrenget over fossejuvet og bygd et like veltilpasset kafé- og toalettbygg i glass på andre siden av den frådende elven.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK

Svært vellykket! er omkvedet blant alle turistene - noe Knut Slinning, driveren på Gudbrandsjuvet, må si seg enig i:

- Ja, jeg er meget fornøyd med utformingen og den mottagelsen installasjonene har fått. Nå handler det om å få serveringsdriften opp å stå, sier han.

Slinning driver også det internasjonalt skamroste Juvet Landskapshotell like ved - der folk bor i løsrevne glass- og trekuber ute i terrenget. Han legger vekt på at maten skal være laget av lokale råvarer, fra lokale leverandører.

For Statens vegvesen er Gudbrandsjuvet og naboattraksjonen Trollstigen, et par mil unna, håndtert som pilotprosjekter for fremtidig utvikling av store turistattraksjoner. Her er svidd av mye penger - og kvaliteten skal stå i høysetet.

LES OGSÅ:BO I EN GLASSKUBE MIDT I SKOGEN

Saken fortsetter under bildet

Spektakulært
Men pengestrømmen er seig, derfor vil det fortsatt ta et par år å fullføre utviklingen på Trollstig-platået - der rett nok den nye utsiktsplattformen over fossen er ferdig, men hvor arbeidet med nytt servicebygg / restaurant med svære dimensjoner pågår for fullt mellom ryggende bobiler, sperrebukker og forvirrede turister i et regelrett kaos nå i sommer.

- Det er ikke noen heldig situasjon, men vi jobber på så godt vi kan. Tilstandene vil være betydelig bedre allerede i september, lover veivesenets prosessleder for Trollstigen og Gudbrandsjuvet, Arne Moen.

Skal vi dømme etter resultatet på Gudbrandsjuvet, tegnet av de samme arkitektene, har vi virkelig noe å se fram til i Trollstigen også.