FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Cruisestoppets mest solgte suvenir: Syltetøy

Av Gjermund Glesnes15.08.11 11:27 | Oppdatert: 15.08.11 14:24

Del saken på:

MYRDAL (VG) 20.000 cruiseturister kan vel ikke ta feil - selv ikke i suvenirbutikken til Jannet Aksnes (37)?

Vatnahalsen Høyfjellshotell ser ut som en folkehøyskole der den ligger, en rødmalt etterkrigskoloss på en bakketopp nær Myrdal. Linjalarkitekturen er resultatet av en brann i 1940, som tok knekken på dragehuset der adelige engelskmenn kom på skiferie med kjole og hatt.

BILDESPESIAL: Se flere bilder

Beliggenheten kunne imidlertid ikke brenne. Vatnahalsen har aldri ligget mer sentralt. Her møtes Rallarvegen og Flåmsbanen, og dermed også to helt ulike kulturer.

- Syklistene kommer slitne opp bakken og skal ha brus. Så møter de 200 cruiseturister med høye hæler og ny nese i anledning årets cruise, sier Jannet, som er daglig leder av det familiedrevne hotellet.

Første gang hun flyttet dit, var hun 10 år. De 12 siste årene har hun hatt hovedansvaret, med god hjelp av mor Rigmor og far Kjell Arne.

LES OGSÅ: Full rulle på Rallarvegen

Rigmor Aksnes har kanskje den hardeste jobben. Hun styrer vaffelpressen. Og det er ingen liten oppgave på et sted som Vatnahalsen. Hvert år stopper 20.000 cruiseturister her, og de skal ha vafler. Da holder Rigmor køen unna ved å styre fire doble vaffeljern på én gang. Det er visstnok maks for ett menneske.

LES OGSÅ: Slik ser utenlandske turister på Norge

- Den mest solgte suveniren her er Noras bringebærsyltetøy. De får det til vaflene, ler Jannet Aksnes.

Hun legger til at hun gjerne skulle ha tilbudt noe lokalt produsert, men at det foreløpig ikke har lyktes henne.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!