FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Tsjekkia - pilsens hjemland

Av Hans Chr. Hansson19.09.09 10:55

Del saken på:

PRAHA (VG) Det er fortsatt mulig å få seg en halvliter til rundt tieren i Praha, men da må du styre unna de mest populære turiststedene.

En ekte tsjekkisk pils skal helst være tappet av en erfaren kneipevert og ha et par centimeter deilig skum på toppen. I glasset bør det være nøyaktig en halv liter brygg - bestiller du 0,3 kan du risikere å få et litt rart blikk rettet mot deg. Etter det obligatoriske «Na zdravi» (skål) skal man tradisjonen tro føre seidelen mot bordplaten, før man tar første slurk.

I generasjoner har tsjekkerne kranglet om hvilket øl som er det beste. Pilsner Urquell har tradisjonelt ledet an, fulgt av Gambrinus, Radegast, Budweiser og Staropramen. At det tsjekkiske ølet hører hjemme blant de beste i verden, er imidlertid selv fagfolkene enige om.

Les også:Tapp ditt eget øl i Praha

Ølkonsumet er i verdenstoppen. Hvert år drikker hver tsjekker noe over 160 liter av nasjonaldrikken. Er sommeren ekstra varm, kan det fort bli mer.

Det blir stadig færre bryggerier i det sentraleuropeiske landet, og utenlandske investorer har for alvor meldt sin ankomst.

Øl brygges i dag i om lag 50 industrielle anlegg, i tillegg til rundt 20 småbryggerier rundt omkring. Enkelte steder, som for eksempel hos Staropramen i Praha, kan du få omvisning i bryggeriet.

Til Praha?Last ned gratis reiseguide her

Tallet på skjenkesteder er imidlertid enormt. Særlig i Praha er spennvidden stor - her kan du nyte drikken i alt fra gotiske kjellere til minimalistiske lounger.

Ølet i sentrum koster riktig nok det dobbelte av som på landet. Likevel skal du ikke langt ut i sidegatene før det blir rimeligere enn i de mest typiske turiststrøkene.