Praktiske råd hvis du drømmer om tur til Mount Everest

DRØMMER FORTSATT: - Man blir litt avhengig, mener Michelle om det 8848 meter høye Mount Everest. For selv etter to turer dit vil hun tilbake. Og da vil hun helt til topps. Foto: GERHARD TOST

Norsk 12-åring på Mount Everest

12 år gammel har Michelle Tost Amundsen allerede sittet askefast i Katmandu og vært høyt oppe på Mount Everest to ganger.

Nøtterøy-jenta var bare 11 år da hun sammen med faren Gerhard Tost gikk til Base Camp på den nepalske siden, en åtte dagers marsj til 5300 m.o.h.

På hjemturen ble de sittende fast i Katmandu mens Eyjafjallajökull raste fra seg. Det var ikke nok for Michelle. I april i fjor dro de to til Mount Everest igjen, denne gang til den såkalte Advanced Base Camp på Tibet-siden, på 6500 meters høyde.

Værfast i telt

Det er fortsatt godt over 2000 meter under toppen av det som er verdens høyeste fjell. Men høyt nok til at 12-åringen så en mann bli båret ned fra fjellet med oksygenmaske, og at hun opplevde å ligge værfast i telt i basecampen på 5200 m.o.h - i et par minusgrader og med kun voksne menn som selskap.

Også høyden ga en helt ny opplevelse.

- På 6500 meter blir du veldig sliten av å gå 15 skritt, sier Michelle mens hun tar seg til brystet og puster dypt for å demonstrere.

- Du blir vant til det også, mener hun.

Skrevet ut av skolen

I alt varte fjorårets tur i en måned. Det innebar at Michelles foreldre måtte skrive henne ut av skolen, og at de måtte ta ansvar for undervisningen.

Les videre under bildet.

ISVERDEN: Slik ser det ut på vei opp mot Mount Everest. Ingen tvil om at det er kaldt på over 6000 meters høyde. Foto: GERHARD TOST


Lærerne har ingen plikt til å bistå, men ifølge mamma Lill Kristin Amundsen hjalp Michelles lærere gjerne til med å gi oppgaver.

- Rektoren ga oss også beskjed om at det ikke ville by på problemer å få plass i klassen igjen, legger hun til.

Michelle Tost Amundsen mener den ekstreme «ferien» har gjort det lettere å sette pris på alt hun har i Norge.

- Blir litt avhengig

- Hvis jeg bare hadde dratt på ferie, hadde det ikke vært like deilig å komme hjem.

- Er du nå ferdig med Mount Everest?

- Egentlig ikke. Jeg har tenkt å dra dit en gang til. Men man må minst være 16 for å få tillatelse til å gå til toppen. Man blir litt avhengig, sier hun.

Det er imidlertid flere høye fjell å utforske. I vinter har Michelle og Gerhard utforsket Kilimanjaro.

SLIK PLANLEGGER DU EN REISE TIL MOUNT EVEREST

I ISVEGGEN: Klatrekunnskaper er ikke nødvendig for å komme seg til Advanced base camp. Michelle var imidlertid i så god form at hun fikk prøve seg på isklatring i islandskapet ovenfor leiren. Foto: GERHARD TOST

Her er Gerhard Tosts anbefalinger til folk som drømmer om Mount Everest:

BESTE TID Å REISE: De beste sesongene for fotturer er fra mars til mai og september (etter monsunen) til november. Toppbestigninger har sesong i april-mai. De fleste kommer opp på toppen i slutten av mai.

FYSISKE FORUTSETNINGER: For fotturer er god fysikk en forutsetning. Du må ikke være toppidrettsutøver, og de aller fleste som tar seg god tid kommer opp til Base Camp. Men ikke alle tåler høyden like godt, og det er viktig at du snur tidsnok hvis du føler deg dårlig. For toppturen til Everest er det viktig å være godt trent, men det i seg selv er ingen garanti for at du tåler høyden.

MED BARN? Det er fullt mulig å ta med barn til høyden, men det gjelder de samme reglene som for voksne. Barnet setter premissene og tempoet, og det viktigste er at turen er gøy. Michelle på 11 år overnattet fire netter på 6500 meter og holdt på med isklatring på North Col uten tegn til høydesyke.

På den nepalske base campen på 5360 meter traff vi en familie med fire barn, den yngste på syv år. I dag er det 16 års aldersgrense for bestigning av Mount Everest og andre fjelltopper i Tibet og Nepal.

TO SIDER AV MOUNT EVEREST: På den nepalske siden ligger basecamp på 5360 m.o.h. Turen dit starter med en urolig flytur med museumsklare Twin Otter-fly fra Katmandu til Lukla (2860 m.o.h.). Derfra følger man en godt tilrettelagt vandresti til sherpahovedstaden Namche Bazaar, og derfra opp til Gorak Shep og Base Camp. Turen til Base Camp tar opptil 8 dager hvis man ikke er akklimatisert. Vandringen går gjennom frodige daler med rododendronbusker, over svimlende hengebroer og langs fantasifullt utformede isbreer.

Turen på den tibetanske siden en helt annen opplevelse. Man kan faktisk kjøre med buss eller jeep helt opp til Base Camp, som ligger på rundt 5200 m.o.h. Men selv om isklatringen først begynner på 6500 m.o.h, kreves det en omfattende logistikk med bærere og teltleir samt tillatelser for å komme seg videre opp i høyden, og de fleste ikke-alpinister stopper der. Pga akklimatiseringen bør man helst ta flere overnattinger i Tibet på vei opp til Base Camp.

TIL TOPPS? Er du en erfaren toppalpinist, er det fullt mulig å organisere sin egen ekspedisjon og rute i Katmandu. De siste årene har det utviklet seg et marked rundt Mount Everest som gjør det mulig for amatøralpinister å komme til topps.

Les videre under bildet.

UT PÅ TUR: Faren for å bli høydesyk er stor på Mount Everest. Derfor er det viktig å akklimatisere seg gradvis. Her er Michelle Tost Amundsen på akklimatiseringstur utenfor Tingri, rundt seks mil fra selve fjellet. Foto: GERHARD TOST


Teknisk er ikke Everest spesielt vanskelig. På de to store rutene fra sør (South Col) og nord (North Ridge) blir det lagt ut faste tau hver sesong. Den største faren på sørsiden er brefallet rett etter basecamp, et opprevet område med isblokker som er i stadig bevegelse. Men også på nordsiden kan det forekomme snø og isras på vei opp til North Col.

De aller største utfordringene er høyden og været. Høydesyke kan treffe hvem som helst, og man må ta seg meget god tid. En hovedregel er «climb high - sleep low», og man bør helst ikke stige opp mer enn 350 meter pr dag dersom det er praktisk mulig. Everest er såpass høyt at den blir påvirket av jetstrømmen, og det er bare få dager i løpet av et år at været tillater en topptur.

DETTE KOSTER DET: En fottur fra Katmandu til den nepalske Base Camp koster fra rundt USD 1300 pr person. Som regel lønner det seg å bruke litt ekstra på overnatting og mat. Turen til den tibetanske Base Camp er dyrere, f.eks. koster en 10 dagers tur fra Lhasa til Katmandu via BC rundt USD 2500. Reisen foregår stort sett med firehjulstrekkere.

En 60 dagers toppekspedisjon fra sørsiden koster USD 35.000 pr. person. Toppturer er billigere fra den kinesiske siden pga. lavere kostnader for tillatelsen og enklere logistikk, og koster rundt USD 27.000.

NYTTIGE NETTSTEDER:

Alanarnette, en blogg om klatring i en rekke fjell
Everest News, blogg med «alt» om Mount Everest
Himalayan Guides, nepalsk turoperatør for både fotturer og klatring
Altitude.org, informasjon om høydesyke

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder