FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Medier: Thailandsk politi presser turister for penger

Av Dag Fonbæk16.02.15 21:08 | Oppdatert: 16.02.15 21:41

  Del saken på:

  I ly av militærstyret utnytter thailandske politifolk muligheten til å presse turister for penger, skriver internasjonale medier.

  Seriøse Time Magazine er blant mediene som omtaler den lite lystelige utviklingen for turister i Thailand, der tiltaksomme politifolk bruker landets militære unntakstilstand til å berike seg selv på turistenes bekostning:

  Under overskriften «Er smilets land blitt utpressingens land?» beskriver Time hvordan politifolk, blant annet i hovedstaden Bangkok, stanser turister som kaster fra seg sigarettsneiper på gaten og ilegger dem bøter som må betales kontant på stedet.

  Annonsørinnhold

  Bøtene er på 2000 Bath (circa 500 kroner), og pengene går rett i politifolkenes lommer.

  – Går du til Sukhumvit Road (en av Bangkoks mest populære hotellgater) kan du se politiet jakte på turister som røyker og kaster sneipene på gaten. Turistene må vise sine pass og blir avkrevd bøter. Det skjer hele tiden, sier «anti-korrupsjonspolitikeren» Chuwit Kamovisit til Time Magazine.

  - Ligger på lur

  Han mener politiet ligger på lur for å ta turister som forlater red-light-kvartalet Soi Cowboy, ikke langt fra nevnte Sukhumvit Road.

  Turistene blir spurt om de har brukt narkotika, og blir tvunget til å avgi urinprøver. Nekter de, ilegges bøter på 20.000 baht (5000 kroner).

  Turister er også blitt urettmessig anklaget for å kjøpe narkotika, ifølge Chuwit Kamovisit.

  Time baserer sin artikkel på historier fra lokale aviser, blogger, sosiale medier og klager til utenladske ambassader i Bangkok, og skriver at politiets plaging av turistene har tatt seg opp etter militærkuppet i landet i mai 2014, som fant sted etter månedsvis med voldsomme demonstrasjoner mot regeringen.

  Ambassader på saken

  Ved maktovertagelsen ble det innført unntakslover, som politiet nå angivelig dekker seg bak.

  Ifølge Time Magazine har utenlandske ambassader måttet mekle mellom politiet og turister som føler seg usatt for utpressing, og før jul tok britenes ambassadør Mark Kent opp turistenes økende uro med den thailandske regjeringen.

  Beklager sterkt

  Thailands turistmyndigheter beklager sterkt at turister er blitt utsatt for politifolk som tar loven i egne hender.

  – Vi er lei oss for å høre at slikt skjer, sier Pakkanan Winijchai, leder for Thailands skandinaviske turistkontor i Stockholm (TAT) til VG.

  – Turistmyndighetene har tatt tak i saken og bedt regjeringen rydde opp. Det er også nedsatt en gruppe som skal bekjempe denne formen for uheldig politivirksomhet, sier Pakkanan Winijchai.

  Hun forsikrer at turistmyndighetene gjør alt de kan for å hindre at turister til landet skal føle seg plaget, og at dette er en viktig sak for Thailands turisme.

  Klikk deg frem til din drømmedestinasjon