FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Guide til sykkelferie i Europa

Av Dag Fonbæk 16.05.12 10:44

Del saken på:

Toscana og Tirol klinger godt i nordmenns ører - men klarer du bakkene der? Velg sykkelferie-område med omhu!

Her er VGs mini-sykkelguide - land for land

Ikke alle velklingende turiststeder egner seg for sykling, istemmer to av våre mest erfarne sykkelferiearrangører - Merlot Reisers Erik Anderson og Helge Pedersen i Oliven Reiser.

En vellykket sykkelferie fordrer desuten at man forbereder seg skikkelig, sier Liv Klungsøyr hos Frankrike-spesialisten TransProvence.

- For eksempel er det lett å sitte her oppe i nord og glemme at temperaturen i Sør-Europa på sommeren kan gjøre det svært ubehagelig å sitte på et sykkelsete, poengterer Anderson i Merlot Reiser.

Kroatia kommer

Sykling er en ferieform uten aldersgrense, for folk i all slags form.

Du kan velge flate, lett-tråkkede ruter og mer krevende løyper i kupert terreng, for eksempel blant landsbyer i bølgende kulturlandskap i Italia.

Helge Pedersen i Oliven Reiser, som er stor nettopp i Italia, slår likevel et slag for Kroatia:

Båt og sykkel

- Vi selger mye hit nå. Kombinasjonen båt/sykkel på øyene Brac, Hvar, Korcula og Vis byr på det meste, inkludert deilige lunsjer på vingårder, frister Pedersen.

Vi har bedt sykkelferieekspertene komme opp med sine beste tips og råd for de enkelte landene.

Her er VGs mini-sykkelguide for Europa:

BALTIKUM (Estland, Latvia og Litauen): Flatt og lettråkket langs kystområdene. Gode sykkelforhold. Vrient å finne detaljerte kart og mangelfull skilting trekker ned.

BELGIA: Bra sykkelland med gode sykkelveier og god skilting. Best forhold i nord og vest. Mer kupert og mindre sykkelvennlig i sør og øst.

DANMARK: Svært velegnet og populært sykkelland med flust av sykkelveier og godt tilrettelagte forhold for tohjulinger. Gode lokalkart og oftest korte avstander mellom tettstedene. Bondelandet på Jylland er et unntak.

ENGLAND: Den sørlige delen med Cornwall er aller best egnet for sykkelferie. Flatt og vakkert. En del områder mangler sykkelveier, best rundt byene. Sjekk ut Yorkshire, Lake District og Cotswolds vest for Oxford.

FINLAND: Store skoger og mange innsjøer, og stort sett ganske flatt terreng. Gode lokalkart. Et godt sykkelområde er Åland i Østersjøen.

FRANKRIKE: Landet har et tettmaskert veinett som gjør det lett å finne småveier med lite biltrafikk.

Kupert terreng i sørøst, rundt sentralmassivet sentralt i sør og langs Pyreneene (grensen mot Spania). Resten av landet har stort sett lett og sykkelvennlig terreng. Best forhold langs Canal du Midi i sør, La Rochelle i vest og Burgund/Alsace i øst. Litt mer kuperte ruter i Dordogne og Provence.

IRLAND: Stort sett flatt og lettråkket - men få sykkelveier. Mange småveier og godt med sosiale puber som gir mange hyggelige stopp underveis.

ITALIA: Kupert med mye fjell og få sykkelveier. Kan være vrient å finne gode detaljkart utenom turistområdene. De letteste sykkelområdene finner du i nord på Po-sletta og rundt Veneto, og i Puglia i sør.

Gode ruter: Venezia-Mantova-Garda-Verona. Flat løype langs kanaler, elver, hav og innsjø. Roma-Lazio er enkel. Likeså Sicilia langs kysten. Litt mer kuperte ruter i Toscana, Umbria og Piemonte.

KROATIA: Kupert øyhopping. Kombiner båt og sykkel. Små havnebyer, vakkert landskap og en ny øy hver dag.

NEDERLAND: Flatt sykkelland, godt tilrettelagt for sykling med sykkelveier, egne traseer, skilting osv. Beste sykkelområde er den grønne sentrale delen av Holland.

POLEN: Stort sett lett terreng over det meste av landet, men kupert i sør, på grensen til Slovakia. Få gode kart og fattigslig landsbygd gjør infrastrukturen litt mangelfull.

PORTUGAL: Få tilrettelagte sykkelveier. Landskapet er generelt kupert. Vanskelig å finne gode detaljkart. Beste sykkelområde er Algarvekysten og Atlanterhavskysten sør for Lisboa (Alentejo-provinsen).

SKOTTLAND: Kupert landskap gjør Skottland til et krevende sykkelland. Muligheter langs elver og fjorder.

SPANIA: Mye biltrafikk langs kystene. Innlandet er høyfjellsslette med store åpne områder, der det kan være langt mellom tettsteder og byer. Innlandet har øde småveier og noen gode sykkelstrekninger på nedlagte jernbanespor («via verde»).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Populær er også «parador-ruten» i Extrameadura og de hvite landsbyene i Andalucía. Lettsyklet er deler av Mallorca, kysten ved Valencia, vinregionen Rioja. Kuperte ruter: Pilegrimsleden fra Leon til Santiago de Compostela + Cordoba-Granada i Andalucía.

SVEITS: Kupert landskap, spesielt i den sørlige og østlige delen. Gode kart og bra med sykkelveier. De beste sykkelområdene finner du i nord, ved Bodensjøen og mot Zürich.

SVERIGE: Store skoger, mange innsjøer og ofte lettsyklede landskaper. Bra lokalkart og fine sykkelveier, spesielt nær de største byene. Fine nedlagte togspor å sykle på rundt Borås. Mest kupert og øde i nordvest. Flott sykkelområde er Gotland, Gøta kanal mellom Vänern og Vättern og flate Skåne.

TYSKLAND: Svært god infrastruktur i form av mange sykkelveier og god skilting. Generelt lett og flatt i nord, men sørøstlige Tyskland er mer kupert. Langs elver som Mosel og Rhinen er det som regel godt tilrettelagt med sykkelveier. Beste sykkelområde er Bodensjøen i sør og sjøene i delstaten Pommern Mecklenburg i nord.

UNGARN: Lett og sykkelvennlig landskap i det meste av landet, men få sykkelveier. Vanskelig å finne gode lokalkart og ofte dårlig skilting. Unntaket er Balatonsjøen som omkranses av en fin sykkelvei.

ØSTERRIKE: Kupert, spesielt i den sørlige delen av landet. Gode kart kan kjøpes lokalt. Beste sykkelområde er langs Donau fra Passau til Wien.

Viktig å huske på:

Sjekk at det finnes sykkelveier eller småveier der du planlegger å feriere.

Finn et område med korte avstander mellom landsbyene med butikker, spisesteder og severdigheter.

Sjekk ut overnattingssteder på forhånd.

Planlegg godt!

Bruk tid på å planlegge turen, eller kjøp en ferdig pakke.

En dårlig sykkel kan bli et mareritt for sykkelferien din. Leier du sykkel, så gjør det hos proffe sykkelutleiere.

På fly koster det ekstra å ta med egen sykkel, og den må emballeres godt. PS: Sykkelruter starter sjelden på flyplasser.

Har du ikke bagasjetransport, så pakk lett. Kjøp heller ting underveis, slik at sykkelen ikke blir for tung.

Har du kart?

Lokale kart kan være vanskelig å kjøpe andre steder enn på stedet.

Kjøper du en ferdig sykkel-pakketur, så sjekk at reisearrangøren er medlem av reisegarantifondet. Da er pengene dine sikret, og du har klagerett.

Har du gode tips til sykkelferie i Europa?

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!