FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

På hugget i isveggen

Av Martin Nilsen19.02.12 15:46 | Oppdatert: 11.02.16 13:39

Del saken på:

VEMORK (VG) Isøksen river ut en liten kaskade av isflak og Jon Haukåssveen roper «iiiiiccceee» så det gjaller i blåisen. Under ham beskytter en annen klatrer hodet.

Isregnet hagler forbi Mount Everest-veteranen Pimba Tenjing, og knuses i bunnen av det 84 meter dype juvet.

VG hadde panoramautsikt da den iskalde nye attraksjonen Ice park på Vemork i Rjukan åpnet fjellveggen, en loddrett skrent på nordsiden av Vemorkjuvet like ved der tungvannsabotørene gikk en farlig og meget krevende rute for å nå sitt mål i februar 1943.

Rjukan er sannsynligvis det stedet i Norge med størst tetthet av fosser, 192 som ansees som brukbare for isklatring.

Bygger ny is

Andre Trondsen som driver et over nattingssted for klatrere merket likevel at interessen for Rjukan var dalende fordi de mest erfarne og ambisiøse klatrerne ikke fant nye utfordringer.

Sammen med Jon Haukåssveen har han utviklet ideen om å bygge sine egne isfosser ved å pumpe vann opp fra elven i Vemorkjuvet og la det sildre ut over fjellveggene igjen.
- Ideen er noe forsinket på grunn av mildværet før jul, men nå har vi en solid vegg. Foreløpig har vi frosset 100 meters bredde og en høyde på 84 meter, det gir om lag 8000 kvadratmeter å klatre i, sier Trondsen.

- Og når isen blir slitt slik at klatrerne føler de kan gå i en slags stige etter de som har gått fossen før dem, pumper vi mer vann og lager fersk is. Det blir som å preparere en slalåmbakke, sier Haukåssveen.

For å lykkes trenger de derfor solid kulde de meste av vinteren. Solen når ikke Vemork før i mars, og det som for mange er et savn på Rjukan, vintersolen, er isfossens verste fiende.

For alle

Isfossene som oppstår av naturlige bekker fra fjellet, er naturligvis gratis å klatre i, og det blir også de bygde fossene ved Vemork.

- Vi håper dette skal trekke flere overnattingsgjester til stedet og jeg er en av dem som driver et slikt. Men fossene blir gratis å bruke. Kanskje kan en venneforening med frivillige bidrag gis et lite tilskudd, sier Trondsen.