HELT PÅ STRANDEN: Khanom har ikke mange hotellene, men som Aava Resort & Spa ligger de fleste helt i strandkanten. Fra bassenget, solsengene og restaurant-plattingen trår du rett ut i sanden, og har 180 graders paradisisk utsikt mot Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao og de andre øyene i Khanom-bukten Foto:Dag Fonbæk,VG

Dette landet har flest strand-hoteller

KHANOM (VG) Ingen andre land har flere strand-nære hoteller enn Thailand, der  1250 hoteller og resorter ligger direkte på sandstranden.

På andreplass kommer USA, med rundt 1000 strandhoteller, ifølge tall fra Beachfront Club.

En enslig skjellsanker er den eneste vi treffer på kilometerlange Nadan Beach i sør-thailandske Khanom. Et sted for sinnsro og hvilepuls.

Selv er vi ganske lei av den forslitte frasen om «Thailands uberørte, hvite strender» – men her stemmer det jo!

Turismen er ikke kommet lenger enn at kyr og hegrer gresser i veikanten. Massasje-salonger er ikke å se – og i landsbyen snakkes det knapt engelsk.

Vi lar i stedet kroppsspråket tale på fortauskafeen i hovedgaten. Den pensjonerte læreren Nom (81) insiterer på å betale colaen vår – synlig glad for at en utlending har funnet veien dit.

ROSA DELFINER: Khanom er også kjent for sine rosa delfiner. Om det ikke blåser kan du bli med på båtutflukt for å treffe de tillitsfulle sjødyrene. Foto:Dag Fonbæk,VG

Det døsige landsbylivet fascinerer oss. Hele familier stabler seg opp på mopeden, etter å ha kjøpt middagen sin fra det rullende kjøkkenet på gatehjørnet.

Khanom fikk sitt første lysregulerte veikryss i fjor, men folk skjønte ikke noe av det, så når det bare og blinker gult.

Øredøvende kontrast

En times flytur sydover fra Bangkok, og enda en time i bil fra Surat Thani, bringer deg tilbake til thai-turismens uskyldsrene barndom.

PLASS NOK: Særlig mange flere enn denne enslige skjellsankeren er ikke å se på deilige Nadan Beach Foto:Dag Fonbæk,VG- For 15 år siden var det knapt et hotell her. Nå er det kommet noen, men Khanom er fortsatt et søvnig sted, sier «A», vår sjåfør som jobbet noen år i turistmaskinen på Phuket, men som lengtet hjem til fredfulle Khanom.

Selv kom vi hit direkte fra øredøvende Pattaya – og kontrasten kunne ikke vært større.

Mens barjentene i Soi Diana er programmert til å rope «weeelcooome» etter alle turister de ser, vinker og smiler bøndene i Khanom blidt – nysgjerrige på hvordan i all verden vi har funnet fram hit.

Fra stranden skuer vi over til turistøya Koh Samui. Ute på vannet dupper 4-5 fiskebåter.

- Av og til ser vi også rosa delfiner sprette i sjøen, forteller damen på Charlies strandbar, der vi har benket oss med en kald Chang.

Bardamen ønsker seg flere gjester, og tror de kommer bare bølgene legger seg etter militærkuppet i mai.

- Betyr mye

På Phuket har militærstyret ryddet strendene for ulovlige strandbarer, solstoler og massasjesenger. I Khanom trengs ikke det. Her er strendene allerede rene og ryddige.

For hotelldriverne betyr det mye å ligge direkte på stranden. Ofte er det avgjørende for turistenes valg av feriehotell.

KORT VEI: I Khanom snakker vi om strand-nærhet. Aava Resort & Spa har et ungt finsk par realisert helt i strandkanten. Foto:Dag Fonbæk,VG

- Det er strand-beliggenheten alle reiseoperatørene bemerker når de besøker oss, sier Kati Hakkinen, som sammen med ektemannen Atte Savisalo eier og driver strandhoteller Aava Resport & Spa – midt på Nadan Beach.

Det finske backpackerparet skulle «gjøre» sørøst-Asia, men kom aldri lenger enn til Khanom, som de forelsket seg hodestups i.

Kjøpte land

Her kjøpte de land og bygget spa-resorten i skandinavisk stil, der du trår rett ut fra restaurant-plattingen til palmestranden med 180 graders paradisisk utsikt mot øyene i Khanom-bukten.

Aava betyr da også noe sånt som åpent, vidsynt og rolig på finsk.

- Også vi nordmenn blir mer og mer opptatt av hotellets beliggenhet. Nesten alle sier at nærhet til stranden er viktig, og kvinnene er aller mest opptatt av dette sier Star Tours Kirsti Irgens Ertsås til VG.

GJESTFRIE: I landsbyen kommer du tett på lokalbefolkningen, som 81-årige Nom. Den pensjonerte læreren er en av få som kan noen ord engelsk. Foto:Dag Fonbæk,VG

- Etterspørselen etter hoteller som ligger direkte på stranden eller ved havet øker for hvert år – og det gjelder ikke bare i Thailand, forteller markedssjef Tonje Fossum i Ving.

Thaiene ferierer her

I Khanom har du stranden for deg selv. I det fjerne skimter vi fergepiren. En enslig skjellsanker kommer ruslende i vannkanten, og bak der en jogger. Flere er ikke å se. Ingen pågående strandselgere eller støyende vannscootere.

– Lokal-myndighetene har bestemt at vi ikke skal ha sånt her, sier Atte Savisalo.

I Khanom er de fleste feriegjestene thaier. Ikke engang russerne er å høre. Og det bare noen få kilometer unna turistøya Koh Samui.

TETT PÅ NATUREN: I jungelen som omgir Khanoms få turisthoteller finnes aper og andre ville dyr. Her har en liten krabat tatt plass på hodet til finske Atte Savisalo. Foto:Dag Fonbæk,VG– Vi har tatt inn Chanom på turprogrammet nettopp fordi det er et stykke uberørt og autentisk Thailand, et stille hjørne med mye flott natur, sier daglig leder Ole Andreas Skjønhals i OrkidéEkspressen.

Og vi må gi ham rett.

I Khanom føler vi at vi er i Smilets Land.

Det samme kan ikke sies overalt i Thailand.

Paradoksalt nok får turismen ta sin del av skylden for akkurat det.Eksterne lenker

Hjem - OrkideEkspressenBest utvalg av reiser til sydenVing

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder