FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Skal cruise jorden rundt

Av Dag Fonbæk 25.06.13 14:57 | Oppdatert: 25.06.13 15:27

Del saken på:

(VG Nett) 4. januar legger cruiseskipet MS Amsterdam ut på verdensseilas til 38 havner på fem kontinenter. Og bak står en nordmann!

113 dager - 38 havner - fem kontinenter

Norske Stein Kruse, toppsjef i cruiserederiet Holland America Line, går stadig nye veier for å friste cruisegjestene om bord.

Nå skal han seile kloden rundt - innom Påskeøya og Pitcairnøyene, tre havner i Australia, Papua Ny-Guinea, Mikronesia, Hong Kong, Filippinene, Sri Lanka, Mauritius, Réunion, Cape Town, St. Helena og Karibia - for å nevne noen av de eksotiske og spektakulære anløpsstedene hvor MS Amsterdam skal gjøre «strandhogg» i løpet av sin 113 dager lange jordomseiling.

Blant verdens største

Med sine 15 cruiseskip er Holland America Line blant verdens største cruiserederier. Kruse & co.arrangerer årlig mer enn 500 cruisereiser til 415 havner i 98 land på alle syv kontinenter - så MS Amsterdam blir på ingen måte noen villfaren omstreifer der hun klapper til kai under verdensseilasen ved årsskiftet.

LES OGSÅ: Cruise-giganter vil starte Oslo-cruise

Hvert av rederiets skip har sitt tema. MS Amsterdam - med passasjer-kapasitet på 1380 og besetning på 615 - har en stor samling av maritime malerier om bord. Skipet har klassiske linjer - mer båt enn boligblokk - interiøret er stilfullt, og på soldekk gir solstoler og teakgulv en stemning av gammel cruisetradisjon.

Holland America Line seiler også på norske havner - og ventes blant annet til matbyen Stavanger i september - da med en 3-stjerners Michelin-restaurant om bord.

Fyller skipet med opplevelser

For det er slik Stein Kruse & co. tenker: Cruiseskipene fylles med ulike opplevelser på hver seilas. Som å «ta med på tur» den hollandske stjernerestauranten De Librije - med tre Michelin-stjerner - som en såkalt «pop up-restaurant», som pakkes ut en gang i løpet av cruiset for å gi passasjerene en smaksopplevelse de aldri kommer til å glemme.

Et annet eksempel er Explorations Café, som drives av The New York Times og Windows, og som tilbyr digitale workshops ombord spesielt rettet mot elektronikk-interesert ungdom.

Topp-kokker

Culinary Arts Center, designet av bladet Food & Wine, er et tredje eksempel: 60 prisvinnende kokker og kulinariske eksperter står for matlaging, demonstrasjoner og kurs om bord.

Om noen av toppkokkene blir med på verdensseilasen vites ikke - men siden kvalitetsprogrammet Signatur of Excellence foroliter på alle rederiets seilaser, vil matstellet om bord på MS Amsterdam ganske sikkert avspeile landene skipet besøker på sin ferd rundt den sørlige halvkule.

Ekvator skal krysses fire ganger under verdensseilasen:

4. januar legger MS Amsterdam ut fra Fort Lauderdale i Florida, med kurs mot Panamakanalen og Peru.

Åtte etapper

De færreste blir nok med på hele 113-dagersturen, men det blir mulig å velge åtte ulike etapper på mellom 20 og 86 dager, fra ulike havner langs seilingsruten.

- Verdensseilasen blir spesiell både på grunn av varigheten, antallet havner og de eksotiske destinasjonene vi reiser til, sier Richard Meadows, ansvarlig for markedsføring, salg og gjesteprogrammer i Holland America Line.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!