FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Familieferie på el-sykkel

Av Dag Fonbæk19.08.12 19:39

Del saken på:

(VG Nett) Utleie av el-sykler skal friste flere familier til å legge sykkelferien til Rørosvidda.

Mer hygge enn svette og slit

Med el-sykkel slipper du å tråkke deg svett og sliten, og får mer glede av naturen rundt deg, lokker turistkontoret.

Rørosvidda og landskapet rundt Tolga og Dalsbygda er perfekt for gode sykkelopplevelser, men det som ofte gjør sykkelferien vanskelig er at folk ofte er i ulik fysisk form, og at mange misliker å slite og svette i ferien. Da vil de heller slappe av og nyte.

Annonsørinnhold

- Nettopp det er utgangspunktet for el-sykkel-satsingen vår, sier turistsjef Linda M. Ramberg i Destinasjon Røros til VG Nett.

Ingen annen norsk turist-region har satset så sterkt på el-sykkel-utleie som det Røros-regionen nå gjør.

Ikke «Birken-stil»

- Selve ferieopplevelsen, som ligger i å være sammen på sykler, forflytte seg sakte, komme tett på reisemålene og oppleve naturen på en annen måte, åpner for denne type sykkelopplevelser, sier hun.

Derfor har de så smått startet opp med utleie av el-sykler hos Røros Turistkontor, Rørosmuseet, Bunåva i Vingelen og Tolga Turistkontor.

Nettverk

Planen er å gradvis bygge ut et et nettverk av el-sykkel-baser og batteribytte-stasjoner på strekningen Røros-Vingelen (Tolga), der det finnes mange flotte seterveier å sykle på - dessuten «åpne setre» i hele sommer.

Turistene tilbys også å leie påhengssykler og sykkelvogner.

- Det skal være familievennlig, understreker turistsjef Ramberg.

- For folk flest

Bak e-sykkelframstøtet står også kommunene i området, så på sikt håper man at regionens egne innbyggere vil ta tilbudet i bruk - som sunn og helsebringende fritidsaktivitet.

Prosjektleder Manuella Hugger, som bor i Vingelen, er fra Tyskland og har sett hvilken suksess el-sykler er blitt der nede.

Flere tyske regioner kan skilte med et sammenhengende nett av utleiestasjoner for el-sykler og byttebatterier, og Hugger tror Røros- og Tolga-regionen har potensiale for et tilsvarende konsept, tilpasset lokale, norske forhold.

- Norge, med sin kuperte topografi, passer godt for el-sykling, mener informasjonssjef Hulda Tronstad Nydal i Syklistenes Landsforening, som roser Røros-regionen for pioner-satsingen sin.

Øker stort

Salget av el-sykler øker kraftig. i Nederland står de for 20 prosent av nysykkelsalget, forteller Tronstad Nydal.

- Jeg tror ikke nordmenn flest har fått øynene opp for el-syklene ennå, men det kommer, sier hun.

Leiepriser fra 50 kroner timen burde heller ikke avskrekke.

Miljøvennlig

På mange måter er miljøvennlig el-sykling, der en elektrisk motor på sykkelen gir deg litt ekstra «puff i ryggen» når du sykler, motsatsen til Birken-hysteriet og utstyrsjaget som har inntatt store deler av fritidssyklingen her til lands.

På Røros håper de at el-sykling kan gi få flere ikke-topptrente ut i naturen:

- Jeg kunne selv gjerne tenkt meg en sykkelferie med ungene, men er ikke i spesielt god form. Og målet med sykkelferie for oss ville ikke være at vi skal trimme, men få en fin - og langsom - naturopplevelse sammen, sier turistsjef Linda Ramberg.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon