SPORTY: Caroline Berg Eriksen på Dovrefjell med døtrene Naia og Nelia. Foto: Privat

Caroline Berg Eriksens telttur-tips med barn

Vil du dra på telttur med barna? Blogger Caroline Berg Eriksen og familien teltet og syklet i fjellet en uke sist sommer, og deler her sine beste tips.

 • Maren Wilberg Rostad

Ingenting var overlatt til tilfeldighetene da Caroline Berg Eriksen og ektemannen Lars Kristian tok med seg døtrene og hunden på telttur. Småbarnsfamilien syklet en uke på Dovrefjell, noe mange nok vil tenke er ganske ambisiøst siden døtrene Naia og Nelia kun var to og fem år gamle.

TUNG LAST: Både Caroline og Lars Kristian syklet med 60 kilo hver i sykkelvognen. Foto: Privat

les også

Topptur ved Langfoss i Åkrafjorden

Ifølge Berg Eriksen er det likevel fullt mulig å få til, man må bare planlegge nøye på forhånd. Med to sykkelvogner med en vekt på 60 kilo hver, samt en hund, var det noen utfordringer som dukket opp. Blant annet da den lille familien innså at Lars Kristian hadde beregnet ruten litt feil, og det var en stigning på 900 høydemeter de hadde foran seg, ikke de slakke bakkene de var forespeilet.

SPORTY: Turene var lagt opp slik at de passet for både store og små. Foto: Privat

– Det var en tøff tur, men god trening, og vi sier aldri nei takk til en bra treningsøkt, sier Caroline.

Noen netter sov familien på turisthytter, andre netter i telt. Det var kaldt om natten, og hett om morgenen da solen sto på. Myggen ble også et problem.

– Jeg ble spist opp av mygg, det var litt slitsomt. Vi brukte opp en hel myggspray-flaske på én natt, forteller Caroline.

Det ble litt færre netter i telt enn hva familien hadde planlagt, men det var hverken på grunn av mygg eller været, men fordi de syklet feil.

– Når vi først syklet feil, fant vi ikke noe sted å sette opp teltet heller. Vi måtte derfor ta inn på første og beste hytte i stedet for en siste natt i telt, forteller Lars Kristian.

RIKTIG TELT: Det er viktig å velge et telt som passer til årstiden. Foto: Privat

les også

Opplev Oslomarka med guide

Bloggeren har en rekke tips til andre som vil prøve noe lignende.

RAST: Pappa Lars Kristian Eriksen disker opp når det er tid for mat. Her sammen med døtrene Nelia og Naya. Foto: Privat

Caroline Berg Eriksens tips til telttur med barn:

1. Tenk på årstiden

– Det viktigste å huske på når du drar på telttur med barn, er telt og sovepose tilpasset årstiden.

2. Sov godt

– Pass på å teste liggeunderlag før turen og la barna være med å velge hva de synes er komfortabelt å ligge på.

3. Praktisk mat

Det er lurt å ha med mat som er lett tilgjengelig, som matpakker, rosiner eller kjeks. Da slipper dere å ta frem primus eller stormkjøkken hver gang barna er sultne. Å ha en termos med varmt vann og poser med havregrøt er også et godt tips.

4. Test maten

Om dere pakker lett og bruker frysetørket mat, kan det være lurt å la barna smake på maten før turen. Hvis ikke bør dere ta med noe barna liker og som dere vet de vil spise.

5. Vann og drikkekilder

Pass på å ta med rikelig med vann om det ikke er noen drikkekilder i nærheten. Slå gjerne opp teltet i nærheten av en drikkekilde.

6. Trygghet

Til slutt er det viktig å ha med favorittkosedyret. Om det er første gang i telt, er det nok knyttet mye usikkerhet og spenning til det, og da er favorittkosen god å ha.

IDYLL: Familien stoppet flere ganger underveis for å hilse på dyrene langs reiseruten. Foto: Privat

les også

Unike overnattinger i Norge med nærhet til naturen

Kommunikasjonssjef i DNT, Mette Øinæs Habberstad, synes Berg Eriksens tips er veldig gode.

Selv er hun ofte på sykkeltur med egne barn, og har gjort seg opp mange tanker om hva som er viktig når familien skal på tur.

– Det er veldig gøy å ha med seg lommelykt eller hodelykt. La barna ha på seg en hodelykt for eksempel. Det synes de er gøy.

Barn og unge i dag er veldig opptatt av klima, og blir veldig stolte om de kan være med og gjøre miljøvennlige ting. Habberstad foreslår derfor at man kan benytte deler av turen til å rydde opp litt i naturen.

– Ta med dere en liten pose til å plukke søppel, og pass på å ikke la noe ligge igjen i naturen, inkludert dopapir. Tenk på dem som kommer etter.

Naturen er verdens beste lekeplass, det er også noe man bør utnytte når man har muligheten.

– Er man på sykkeltur er det viktig å passe på at man stopper jevnlig slik at barna får komme ut av vognen og leke. Finne trær å balansere på, leke i skogen.

Hun råder også alle til å ha med seg kart og kompass. La gjerne barna ta del i å finne frem til ruten man skal sykle, og se hvor målet er.

Og hva er vel kjipere enn å punktere langt til fjells? Derfor:

– Når man er på sykkeltur er det ekstra viktig å huske på lappesaker og pumpe. Sykkelvognen min punkterte en gang. Det var ikke så moro, sier Habberstad smilende.

For å holde humøret oppe foreslår hun litt god, gammeldags allsang:

– Syng på veien. Det å sykle oppoverbakke og synge «Dyrene i Afrika» av full hals er veldig god trening. Det skaper god stemning også. Og finn gjerne på litt ting underveis. Finn på aktiviteter. Ta med et forstørrelsesglass og en liten pose barna kan samle blader og blomster i, så de utforske og granske både blader og blomster.

Og sist, men ikke minst:

– Husk alltid førstehjelpsutstyr!

Les også

Mer om

 1. Trening
 2. Tur
 3. Topptur
 4. Fjell
 5. Barn
 6. Friluftsliv
 7. Caroline Berg Eriksen

Flere artikler

 1. Satser sammen på ny treningsportal

 2. Caroline Berg Eriksen delte nakenbilder av seg selv: – Jeg måtte gå noen runder

 3. Familievennlige sykkelturer

 4. Hengekøye- og teltturtips i coronatid

 5. Pluss content

  Dag Ottos dramatiske ulykke: – Jeg holdt på å stryke med

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder