FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Mister for millioner – selv før reisen begynner

Av Martin Thronsen 30.09.19 15:20 | Oppdatert: 01.10.19 11:49

Del saken på:

Allerede på vei til flyplassen begynner ting å forsvinne, og bedre blir det ikke jo lenger ut i reisen man kommer.

Pass, mobiler, lommebøker, kofferter, nøkler, klokker, datautstyr – i grunnen det aller meste – glemmes i stort omfang på norske flyplasser. Det viser en ny oversikt fra Avinor.

Og nå i høstferien er det ekstra travelt for hittegodskontorene på norske flyplasser.

– Bare på Oslo Lufthavn har vi over 60.000 gjenglemte gjenstander hvert år. Rundt 50 prosent blir gjenglemt i sikkerhetskontrollen, så her ønsker vi at passasjerene våre er ekstra påpasselige med å få med seg gjenstandene sine, sier Nora Hoberg Prestaasen, kommunikasjonsrådgiver i Avinor.

Over 250 tapsmeldinger daglig

– Bare fantasien setter grenser på hva som kan forsvinne, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige.

– Forsikringsbransjen får hver eneste dag gjennom hele året meldt over 250 skader som blir borte eller blir stjålet. Allerede i flybussen eller i taxien på vei til flyplassen forsvinner de første tingene, sier Voll.

Siden forsvinner eller mistes gjenstander i sikkerhetskontrollen og på selve flyplassområdet, så på flyet og på videre transport til bestemmelsesstedet – og derfra går det dessverre fortsatt slag i slag på tapsfronten.

Se listen over hva vi mister mest på norske flyplasser nederst i artikkelen

Totalt ble meldt inn 45.000 skader som skyldes tyveri eller tap av reisegods til forsikringsbransjen i første halvår i 2019 – til en samlet verdi av 154 millioner kroner, ifølge tall fra Finans Norge.

– Likevel er det ikke alt en kan få dekket over reiseforsikringen. Kun det som forsvinner på mistenkelig vis eller blir stjålet blir dekket, sier Arne Voll i Gjensidige.

– Krystallklare forsikringsvilkår

– Vilkårene er krystallklare på at alle har et ansvar for å passe på verdigjenstandene sine. Det nytter ikke å legge fra seg en kostbar mobil på kafébordet, for så å gå på toalettet.

– De samme reglene gjelder inne på en flyplass som utenfor, påpeker Voll.

En av grunnene til at mye forsvinner før reisen strengt tatt har startet, mener Voll skyldes at mange allerede er kommet i feriemodus. Han tror rullegardinen går litt ned hos mange og at oppmerksomheten fort går til alt som venter på bestemmelsesstedet.

– Selv om folk glemmer ting over alt, er det mange som forlater flyet uten å sjekke lommen på flysetet foran.

Sjekk under flysetet

Voll anbefaler også alle å ta en titt under flysetet når man skal forlate flyet.

– Her er det nok mange som er blitt overrasket når de bøyer seg ned. Ved siden av lekene til ungene, finner mange igjen både mobil, lommebok og bøker, sier Voll.

I Avinor oppfordrer man alle til å merke mobiltelefoner, pc-er og andre verdifulle gjenstander med navn og telefonnummer.

– Da er sjansen langt større for det kommer til rette. Det er i mange tilfeller svært vanskelig å finne tilbake til riktig eier, sier Nora Hoberg Prestaasen i Avinor.

Mest gjenglemt på Oslo Lufthavn:

1. Klær

2. Reiseeffekter

3. Vanlige briller/solbriller

4. Datautstyr

5. Pass, kredittkort og verdipapirer

6. Mobiltelefoner

7. Klokker, armbånd og smykker

8. Bærbar pc/laptop

9. Radio, musikkanlegg

10. Bøker og magasiner

11. Nøkler

12. Nettbrett

(Kilde: Avinor)

PS: Har du glemt noe på Oslo Lufthavn, Flytoget eller på selve flyet, kan du kontakte Avinors hittegodskontor her.