SENK SKULDRENE: Total avkobling i en hengekøye på andre siden av jordkloden er kanskje akkurat det du lengter etter nå. Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Åtte grunner: Derfor blir du lykkelig av å reise

Trenger du en god unnskyldning til å booke neste reise? Da trenger du ikke å lete stort lengre.

  • Melina Pambou Sundfør

Å definere lykke er ikke enkelt, og vi alle har hver vår versjon av hva lykke er. En god dessert, kaffe med venninner og shopping er alle små ting som kan gi deg den lille lykkefølelsen i hverdagen. Men dette er gjerne kortvarige løsninger. Så om du heller er ute etter et alternativ som kan bedre humøret og lykkefølelsen i det lange løp, da bør du legge ut på reise.

Dette er VGs reiseglade journalist Melina Pambou Sundførs betraktninger

les også

Der de kule henger i Bangkok

Du finner ikke et lykkelig liv, du skaper det selv, og da er det fint lite som slår følelsen av reising. Frihet, nye vennskap og gode minner er kun noe av det som venter deg på tur.

Så trenger du et avbrekk fra de daglige rutinene og lengter etter nye opplevelser, her har du åtte gode grunner til hvorfor nettopp reising gjør deg lykkelig.

1: Økt selvtillit

Når man er ute og reiser blir sjeldent alt slik man har planlagt, og da gjelder det å håndtere disse uventede situasjonen optimalt. Det blir alltid litt kluss og tull, men når du ser at du gang på gang mestrer disse situasjonene på egenhånd kan det bidra med en aldri så liten selvtillit-boost. I tillegg kan disse situasjonene hjelpe deg på veien til å bli mer løsningorientert, du lærer å se løsninger istedet for hindringer.

2: Godt humør er smittende

Å omgi seg selv med positive og glade mennesker er smittende. Når du er ute og reiser møter du ofte på lokalbefolkningen, og med sitt gode humør sprer de glede som igjen påvirker deg. Vær åpen og imøtekommende for nye mennesker, lytt, lær og smil.

SMITTENDE HUMØR: Et smil om munnen påvirker de fleste. Foto: Karin Beate Nøsterud

les også

Nybegynnerfeil du bør unngå på reisen

3: Setter pris på det du har

Borte bra, men hjemme best lyder ordtaket, og dette er gjerne noe du biter deg merke i når du er ute på tur. Det er selvsagt ingen hemmelighet at reising er fantastisk på så mange ulike måter, men når man er ute på reisefot innser man hvor mye ting man gjerne tar for gitt faktisk betyr. Å se igjen venner og familie etter en lang periode er uvurderlig, og ikke minst spise favorittpålegget igjen.

4: Detox fra sosiale medier

Er det noe vi ikke har mangel på i hverdagen så er det god 4G og Internett, men dette er ikke en selvfølge når man er ute i den store verden. Sosiale medier har sine gode og dårlige side, men vi har alle godt av å logge av og nyte «her og nå» i blant. Derfor kan reising være en ypperlig mulighet for å koble litt ekstra av, vekk med Instagram og Facebook, se og nyt. Bildene du tar blir ikke mindre fine om du poster noen timer senere enn planlagt.

LOGG AV: Nyt eventyret du er på, og nyt befrielsen av å ikke være tilgjengelig til alle døgnets timer. Foto: Nick Ansell / PA Wire

5: Nye venner

Kanskje du reiser på tur med vennegjengen eller du har begitt deg ut på tur alene, uansett tilfelle er reise stedet for å bygge nye vennskap. De fleste som reiser har et åpent sinn, klar for nye inntrykk og snakker gjerne med sidemannen på bussen. Reisende er på utkikk etter likesinnede mennesker, og er gjerne mer frampå enn hva de er hjemme. Og om man da treffer spennende og interessante mennesker i tillegg, ja da er det ingen tvil om at disse vennskapene kan gjøre oss lykkeligere.

LIVET UT: På reise er det lett å danne nye vennskap med mennesker du ellers aldri hadde muligheten til å møte. Foto: Carl De Souza / CDS

les også

Fire tips for å fly smertefritt med lavprisselskaper

6: Gode minner

For de fleste handler reising om nye og spennende opplevelser, som for eksempel slående arkitektur, ville dyr eller spektakulær natur. Alle disse opplevelsene vil sette seg i minnet og du vil kjenne på en type glede når du tenker tilbake på det. Og faktisk så kan tilbakekalling av gode minner om lykke bidra til å oppdrettholde en følelse av tilfredshet lenge etter. Minnebanken har et evig lager, så skap nye minner som kan være med deg for alltid.

7: Kunnskap og ferdigheter

Om det så handler om å lære et nytt triks eller et nytt språk, så er reising en ypperlig måte å videreutvikle våre kunnskaper og ferdigheter på. Du vil oppleve nye steder og mennesker fra andre kulturer med en annen bakgrunn og religion enn deg selv, som vil gjøre deg mer tolerant og øke forståelsen for kulturforskjellene.

NY OPPLEVELSE: Lær deg ferdighetene du trenger for å surfe avgårde på bølgene. Foto: Thomas Nilsson / VG

8: Du blir mer interessant

Du trenger nødvendigvis ikke å være en reiseguru for å ha et par gode historier å fortelle. Men jo mer du reiser, jo flere rare, morsomme, interessante og kanskje skumle historier har du å fortelle til familie, venner og bekjente. Og når du får folk til å le og smile av dine reisehistorier, vil det få deg til å føle deg interessant og i tillegg øke selvtilliten. Så for all del, hold fast ved de flaue og gøye situasjonen, gjenfortell og få mennesker til å le.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder