FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fjellpåske i siste liten

Av Mona Langset17.04.19 11:18

Del saken på:

Dagen før påske-helligdagene er det ikke for sent å bråbestemme seg for en fjellferie. Både turistforeningshytter og hoteller på fjellet har mye ledig kapasitet.

– Siden påsken er så sen, og været så fint, er det også en ypperlig anledning til å debutere med vinterovernatting i telt hvis du ikke har gjort det før, sier eventyrer Aksender Gamme.

Mannen bak tur-podkasten Tur & Tøys har tilbrakt første del av påsken sammen med barna Vilja (4 1/2) og Vega (2 1/2) på fjellet i Valdres, og forteller at det fortsatt er nok snø til både å gå fine skiturer og stå på ski i alpinanlegget.

– I april er det jo gjerne kaldt om natten, og hard skaresnø om morgenen. Utover dagen får solen skikkelig tak, og det blir slush-mykt. Perfekt når du vil sove lenge og ikke kommer deg ut før ved lunsjtider, sier han.

Mari Stephansen i Turistforeningen sier at de får mange spørsmål om skiføret om dagen.

– Folk tenker nok at det er vår på fjellet nå. Men det kan vi avkrefte. Kuldegrader om natten gjør at snøen holder seg. Det er snø i alle fjellområdene, og fine forhold for skiturer de aller fleste steder. Det er spesielt fint i Trollheimen, Jotunheimen, Skarvheimen, Breheimen, Femundsmarka, Hardangervidda og Tafjordfjella, sier hun.

– Magisk

Reiselivssjef i Lillehammerregionen Ove Gjesdal, befinner seg på Skeikampen nå. Han forteller at det er helt magisk der.

– Det er drømmepåske på fjellet nå. Folk må bare kaste seg rundt å komme seg til fjells. Det er mye ledig på hotellene i hele vår region, sier han.

Aleksander Gammes råd til den som vil bråbestemme seg for en fjelltur nå, er bare å sette seg på toget eller i bilen og reise.

– Valdresflya er åpen, og kjører du dit, er det er godt utgangspunkt for å gå innover i Jotunheimen østfra. Kommer du fra vest kan ingen ting måle seg med Hurrungane og Turtagrø. Derfra har du utsikt mot indrefileten av den norske fjellheimen: Store Skagadølstind, Rinstind og Dyrhustindene,

– Tar du tog, er Finse er et godt utgangspunkt. Derfra kan du gå over Hardangervidda. Det er alltid plass på DNT-hyttene, selv om du ikke har bestilt på forhånd. Det er alltid hyggelig å treffe folk på hyttene, men hvis du satser på å bo på de aller mest populære stedene i påsken er det en fordel å være sosialt anlagt. Når det er så fint vær som nå går det likevel fint, siden folk ikke tenger å oppholde seg så mye innendørs, sier Aleksander Gamme.

Selv om det har vært 14 prosent flere gjester på Turistforeningens hytter i starten av denne påsken, sammenlignet med de siste fem årene, er det alltid plass til flere. Når rommene er fullbooket, får du en madrass på gulvet. Foretrekker du eget rom, kan du velge en av hyttene med mindre trøkk.

Ifølge Mari Stephansen er det spesielt god plass og mulighet for eget rom i disse områdene og hyttene resten av påsken:

JOTUNHEIMEN, med flaggskipet Gjendesheim. Det er kjørevei helt frem, og rutebuss fra Otta.

BREHEIMEN, med Sota Sæter. Her er det er et eget aktivitetsteam fra DNT som arrangerer leker for barna i siste del av påsken.

HARDANGERVIDDA: Her har Kalhovd, som også er kjent for sitt gode lokale kjøkken, mye ledig. Påskeaften blir det aktiviteter for hele familien i regi av Røde Kors. Solheimstulen, innerst i Jønndalen ved foten av Hardangervidda er den aller nyeste betjente DNT-hytta. Her er det også godt med plass. Denne passer godt for barnefamilier. Her kan du kjøre helt til døren.

FEMUNDSMARKA: Her er det god kapasitet og mye ledig på den gamle fjellgården Svukuriset. I Femundsmarka er det stille og rolig og muligheter for skituer uten trengsel i løypene

LANGSUA: Dette fjellområdet ligger bare knappe tre timers kjøring fra Oslo, og er et godt utgangspunkt for dagsturer og hytte til hytteturer. Liomseters har mye ledig i påsken. De nye bestyrerne er familien Grøntjernet, med datter Maria som er kjent som «Villmarksjenta» på TV2

TROLLHEIMEN: Gjevilvasshytta, som er starten på den velkjente turklassikeren Trekanten, har også mye ledig. Vertskapet melder om godt med snø, og at hele Trekanten-ruten er kvistet.

NORD-NORGE: Turistforeningen har ingen betjente hytter nord for Sylan, men det er alltid plass på de ubetjente. Vesterålen Turlag melder om mye snø og fint skiføre inn til alle fjellhyttene. Ingemannhytta, Snytindhytta og Trollfjordhytta har godt med plass både for gjester som vil booke på forhånd og gjester som kommer på sparket.

Turistforeningspriser

På de fleste turistforeningshyttene koster et rom med en til tre senger 1210 for ikke-medlemmer og 957 for medlemmer i påsken. Prisen er per person. Da er frokost, niste, termos, dusj og treretters middag inkludert. Madrass på gulvet koster 220 for ikke-medlemmer og 147 for medlemmer. Rabatter for barn og medlemmer mellom 13 og 26 år.

Fjellhoteller

Dette er eksempler på ledige rom som vi fant på hotellenes egne nettsider tirsdag 16. april og onsdag 17. april. Du finner flere tilbud over store deler av landet hvis du søker selv.

Prisene i våre eksempler gjelder for to personer i dobbeltrom, fra langfredag til mandag andre påskedag.

Valdres: Radisson Blu Mountain Resort Beitostølen, 4600 kroner for tre netter inkludert frokost. Bygdin Høifjeldshotel, 5340 kroner for dobbeltrom med bad på korridoren, og frokost.

Rjukan: Gaustablikk Høyfjellshotell, 6700 kroner for dobbeltrom i tre netter.

Trysil: Radisson Blu Mountain resort, 4580 kroner for dobbeltrom i tre netter med frokost.

Hemsedal: Skogstad Hotell 5870 kroner for dobbeltrom i tre netter.

Gol: Storefjell Resort Hotel, 4212 kroner for økonomi dobbeltrom i tre netter med frokost.

Geilo: Ustedalen Hotell & resort, 4500 kroner for dobbeltrom i tre netter med frokost

Rondane: Spidsbergseter, 8370 kroner inkludert halvpensjon og inngang Karlsvogna fjellbad. Rondablikk, 10.470 kroner for juniorsuite med halvpensjon i tre netter.

Kvitfjell: Gudbrandsgard, 5970 for twinrom eller dobbeltrom med frokostbuffé i tre netter.

Hurrungane: Turtagrø: Dobbeltrom i hovedbygningen, 11.010 kroner inkludert halvpensjon

Saltfjellet: Saltfjellet Hotell Polarsirkelen, 4050 kroner for dobbeltrom i tre netter.