FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nordmenn vil bruke mer penger på reise i 2018

Av Camilla Jorddal12.01.18 15:40 | Oppdatert: 29.04.18 17:01

Del saken på:

Luksusfølelse på ferie er viktigere enn tidligere.

– Nordmenn elsker reiser og opplevelser, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Én av fire vil ha et høyere feriebudsjett i 2018 enn i 2017 og hele 46 prosent sier at de vil bruke feriepengene på reise, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av FINN reise. Av respondentene mellom 18 og 29 år svarer 40 prosent at feriebudsjettet vil være høyere i år, mens 25 prosent kommer til å bruke mer enn 20.000 kroner på reise.

Kronekurs har liten betydning

Terje Berge forteller at høyere feriebudsjett kan ha en sammenheng med nordmenns drømmedestinasjoner, hvor blant annet USA er på listen.

– Det er gjerne destinasjoner som er lengre unna og som dermed er dyrere og koster mer penger å dra til. Dette påvirker selvfølgelig budsjettet til folk, men vi tror også at nordmenn vil bruke mer penger på både badeferier og storbyferier, sier han.

Samtidig bryr nordmenn seg mindre om kronekursen enn tidligere. Tre av fire sier kronekursen har liten betydning.

– Dette er interessant med tanke på hvor svak den norske kronekursen er om dagen. Det viser at nordmenn koser seg på ferie. At mange bestiller ferier i norske kroner kan også ha betydning ettersom vi ikke ser valutakursen før man ankommer destinasjonen, sier Berge.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener nordmenn flest ser på reise som en positiv utgift og noe som er motiverende å spare til. Hun anbefaler imidlertid alle som skal på ferie til utlandet om å være obs på kronekursen.

– Selv om prislappen var overkommelig da du bestilte ferien kan kronekursen ha endret seg betraktelig innen du faktisk skal reise. Når man er på ferie ønsker man jo å kose seg uten å måtte snu på hver krone, men det er viktig å være bevisst på hva kronekursen betyr for sluttregningen, sier hun.

Mer luksus på reise

Luksusfølelse på ferie er også viktig, viser undersøkelsen. I år svarte halvparten av respondentene at luksusfølelse er viktig for dem, og det er de under 40 år som er mest opptatt av det. Disse funnene stemmer overens med tall fra Virke.

– Rapporter fra våre medlemmer tilsier at vi er blitt mer opptatt av god standard og det å unne oss det lille ekstra når vi først er på ferie. Det ser vi ved at det gjerne er hotellene med flest stjerner og fasiliteter som forsvinner først når vi bestiller reiser for sommerferien, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise utland.

Sandmæl peker på at ferie er et avbrekk fra hverdagen og noe de fleste ser frem til. Da er det lett å unne seg litt ekstra.

– Nordmenn har generelt god råd og mange prioriterer å bruke penger på nettopp ferie – som for mange betyr kvalitetstid med familie og venner. Jeg tror likevel at bildet er sammensatt. Selv om mange har god råd er det også mange som velger billige ferier. Det er også mange nordmenn som ikke har råd til å reise på ferie, sier Sandmæl.

Til slutt minner hun om at det er fort gjort å føle seg plutselig «rik» når feriepengene kommer.

– Det viktigste er å legge en plan og tenke gjennom hvor mye du kan ta deg råd til å bruke på ferie og hvor mye du for eksempel bør spare.

*Om FINNs reiseundersøkelse

Gjort av Norstat på vegne av FINN reise i oktober 2017. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post.

*Til informasjon: Finn.no er en del av Schibsted-konsernet.