Ski før soloppgang

Når morgensolen viser seg som en gullrosa stripe på himmelen har de ivrigste skikjørerne I Wyllerløypa tatt mange turer i bakken allerede. Morgenkjøringen starter klokken 07.00, lenge før solen står opp.

WYLLER (VG reise) Klokken 8.30 onsdag morgen er det nesten fullt av biler på parkeringsplassen ved Wyllerløypa i Oslo Vintepark. Det er denne delen av skianlegget som er åpen for morgenskikjøring: Området med de tre bratteste bakkene, og den nyeste seksseters ekspresstolheisen.

Se åpningstider for morgenskikjøring i flere skinalegg vinteren 2020 lenger ned på siden.

les også

Kortreist skiglede i byene

I desember er det stupmørkt når de første skiløperne setter seg i heisen klokken 07.00. Flombelysningen sørger for at hele Wyllerløypa lyser lang vei. For de om kjører bil forbi på vei til jobb, er den en påminnelse om at det er fullt mulig å velge en friskere start på dagen, i alle fall på onsdager.

– Vi er kjempeheldige. Det er skikkelig luksus at Oslo kan tilby en slik mulighet, sier Anne Fossum (61). Hun har fått med seg Anne Grosvold (61) og Ingrid Fossum (23) på en tidlig skitur i bakken.

De er alle medlemmer av Damenes Skiklubb som ble grunnlagt i Oslo før andre verdenskrig. Etter at den lå brakk i noen år, har damene blåst liv i den igjen, og nå møtes vanligvis inntil 20 medlemmer til ski i Oslo Vinterpark og bading på Huk to faste kvelder i uken. Morgenskituren denne onsdagen kom i tillegg til de faste kveldsturene.

– Dagen tilhører den som står tidlig opp. Det lærte jeg av min far, sier Anne Fossum.

Hun er ikke alene om å leve etter dette mottoet. Vi treffer Lene Renneflott (46) og Jeppe Grüner (49) i skiheisen. De forteller at de ikke var her før 07.20 i morges, men neste uke skal de stå klare klokken 07.00. Det må bare blir en enda tidligere tur med hunden først.

GOD PLASS: Lene Renneflott (46) og Jeppe Grüner (49) nyter morgenen. Foto: Mona Langset / VG

Trening i arbeidstiden

– Dette er en kjempedeilig måte å starte dagen på. Nypreparerte løyper og god plass, smiler Lene mens hun ser på den ene skiløperen som passerer under oss.

Heisstolene foran er tomme. Heisstolene bak er også tomme. Selv om det så forholdsvis fullt ut på parkeringsplassen, er gjestene godt fordelt i skianlegget. Det er bare å kjøre på uten stans for den som vil. Eller man kan ta frokostpause på kafeen. Der er det også uvanlig god plass til Wyller å være.

Arbeidsdagen til Lene Renneflott begynner egentlig klokken ni, men på onsdager kommer hun ikke før ti.

– Jeg har innført en times trening i arbeidstiden hver uke, forteller hun.

Lene Renneflott er leder for organisasjonen for visuell kommunikasjon, Grafill. Sin egen time med trening i arbeidstiden bruker hun på ski .

Først i bakken

En som alltid er på plass i det heisen åpner klokken 07.00 på onsdager, er Joachim Tandeberg (47). Helst er han der litt før.

– Må være først i bakken så jeg kan kjøre når det er nypreparert, når det er «helt stuegulv,» sier han. Han rekker noen turer i de først så jomfruelige, men etter hvert mer oppkjørte kordfløyelsstripene av snø før han må dra på jobb klokken 08.30.

Han rekker også å prate med gamle venner i treningsgruppen Oslo Vinterpark Masters, OVM som møtes hver onsdagsmorgen i Wyllerløypa. OVM er et treningsopplegg for vokse. De kaller seg veteraner, og de fleste er i alderen 40 til 60 år.

– Det er trening fem dager i uken, og deltagerne blir med på så mange de har tid og lyst til. Vi har morgenøkt her på onsdager, mens de andre treningene er på kveldstid, forteller instruktør Gard Telje.

SPREKING: Claus Fasting (73) skulle på langrennstur etter morgenalpint i Wyller. Foto: Mona Langset/VG

Alpinklubben med godt voksne medlemmer er likevel ikke de eldste i bakken. I skiheisen kommer vi i snakk med Claus Fasting (73) som er tidlig på, selv om han ikke har jobb som venter.

– Nei jeg er pensjonist, så jeg kan bruke hele dagen ute. I dag tenker jeg å kjøre her frem til lunsj. Har også langrennsski i bilen, så jeg tar muligens en 30-kilometerstur til Kikut etterpå, sier han, mens solen jobber seg lenger opp på himmelen.

Når den gule solkulen litt senere stiger helt opp over trærne på østsiden av bakken, har de fleste morgenkjørerne forsvunnet. Den neste tomme parkeringsplassen vitner om at de nå er på vei til jobb, etter en frisk start på dagen.

les også

Norges beste skibakker

Morgenski flere steder

Oppdaterte tider og priser for vinteren 2019/2020:

TRYSIL: Morgenskisesongen i Trysil starter 2. februar. Dette bildet er fra i fjor. Foto: Ola Matsson/Skistar

Trysil

Morgenkjøring i Høgegga hver onsdag og lørdag klokken 07.00, fra og med 8. februar. Her er det en stolheis og en T-krok og seks svarte, nypreparerte løyper. Hele skianlegget åpner klokken 09.00.

Pris: I vinter er det nytt at tidligski er inkludert i det ordinære skipasset. Du trenger ikke egen billett for å være med. Dagskort for voksen koster 525 i høysesesong og 475 i lavsesong. For å være med på morgenkjøring må du møte opp senest 07,00 ved T7 Sindretrekket på Turistsenteret eller F7 Stormyra på Høyfjellsenteret.

Ekstraservice: «Hotellfrokost» med ferske rundstykker, egg, bacon, havregrøt, juice, med mer på Knettsetra. Det må bestilles senest klokken 16 dagen før i Trysil Restaurant-appen.

Hemsedal

Tidligski hver lørdager fra klokken 07.30. Fra 8. til 29. mars er det også på søndager. Da er heisene Hollvin Express og Fjellreven åpne, og de fem løypene med flombelysning. Resten av anlegget åpner klokken 09.00.

Pris: Alle som har sesongkort eller ordinært dagskort har morgenski inkludert. Dagskort koster 525 i høyseong of 475 kroner i lavsesong. Det er også mulig å kjøpe et totimerskort bare til morgenkjøringen for 465 i høysesong og 425 i lavsesing.

Ekstraservice: Fjellkafeen, Lodgen Spiseri og Skistua har frokostservering.

Varingskollen

Skal ha morgenkjøring i hovedtraseen Ola-løypa fra klokken 07.00 enkelte lørdager i vinter. Resten av anlegget åpner klokken 10.00. Foreløpig blir det den 25. januar, 15. februar og 4. april.

Pris: Har du sesongkort eller dagskort er morgenkjøringen inkludert. Dagskort koster 410 kroner. Det går også an å kjøpe et skipass til 100 kroner som bare gjelder for morgenkjøringen frem til klokken 10.00.

Ekstraservice: Toppstua serverer skikjørerfrokost til 100 kroner. For å være med på morgenkjøringen må du også kjøpe frokostbillett. Maks 100 personer får være med på morgenkjøring, derfor selges det også maks 100 frokostbilletter. Toppstua er uten innlagt vann og toalett. Egg, bacon, brød og pålegg til frokost blir kjørt opp med preppemaskin kvelden før.

Geilo

Morgenski i enkelte tre bakker og heiser i Vestlia hver lørdag fra 07.30. Resten av skianlegget åpner klokken 09,30.

Pris: Morgenskitimene er inkludert i dagskort og sesongkort. Dagskort koster 455.

Ekstraservice: Skikafeen har egen frokostmeny mens det er morgenkjøring. Gjester med sesongkort får 50 prosent på morgenskifrokosten.

Oslo Vinterpark

Kjøring i Wyllerløypa hver onsdag morgen fra klokken 07.00. Resten av skianlegget åpner klokken 09.00.

Pris: Du må ha sesongkort eller kjøpe dagskort til 450 kroner. I en automat i kafeen kan du lade keycard, eller kjøpe nytt hvis du ikke har fra før. Dagskortet gjelder helt til heisen stenger klokken 22.

Ekstraservice: DN-abonnenter får to dagskort til prisen av ett på morgenkjøring. I Wyllerstua serveres frokostbuffet, alt du kan spise for 99 kroner.

VINTERGLADE I WYLLER: En nydelig måte å bruke vinteren på, synes og Trygve Markset (t.v.) og Christian Løvenskiold. Foto: Mona Langset/VG

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende vi reposter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder