FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

En cappuccino, takk - på Markusplassen

Av Jan Ovind10.04.07 13:31 | Oppdatert: 20.04.07 13:32

Del saken på:

Bedrevitere advarer mot å drikke rådyr kaffe på Markusplassen i Venezia - og heller trekke inn i sidegatene til lavpriskaffe.

VENEZIA (VG) Slikt må du ikke høre på. Selvfølgelig skal du drikke cappuccino i hjertet av Venezia!

Og helst skal det skje på overdådige Caffé Florian, åpnet under arkadene allerede den 29. desember 1720.

Har du en favorittby i Italia? LAG DIN EGEN LISTE

Hva betyr vel 67 kroner koppen - pluss tips - når du sitter smekk i byens storstue?

Historisk sus

Blant et stort antall tilreisende og et enda større antall lokalt bosatte duer skal du svelge den dyrebare drikken i omgivelser som senere vil gi deg deilige flashbacks (muligens med unntak av duene).

Les hva andre har blogget om Venezia.
BLI EN BLOGGER DU OGSÅ. KLIKK HER

Duene kan du unngå ved å trekke inn på Caffé Florian, i salonger som formelig puster historien mildt på deg.

Utendørsserveringen (med levende klassisk musikk på uteterrassen i bakgrunnen) starter i april, men før det - og gjennom sommeren - kan du likevel velge å vandre inn i de gedigne salongene.

Og la oss røpe en liten hemmelighet med en gang:

Casanova

Det var i disse salongene selveste Casanova (1725-98) - en av byen mest omtalte sønner - satt og spanet på damene.

LES FLERE ARTIKLER OM VENEZIA

Florian var nemlig den eneste kafeen som tillot kvinner adgang på den tid, og var således et naturlig tilholdssted for den erotiske erobreren.

Men som seg hør og bør en kafé av et visst kaliber står flere gammelkjendiser i gjesteboken: På Caffé Florian satt Lord Byron, Charles Dickens, Marcel Proust, Rousseau, Stravinsky - for å nevne et knippe - og spritet opp sine allerede velutviklede hjerner med koffein, eller ned med vin.

I 1858 ble kafeen ombygd, ikke uten oppstandelse fra offentligheten - som mente at perlen ville bli ødelagt. Eierne holdt imidlertid fast på at kafeen fortjente en enda bedre fasade og et enda hvassere interiør, og anla flere (var det fem, mon tro?) sammenhengende salonger.

Populær kafe

Og kafeen hadde så visst ikke mistet sitt drag på publikum. - Andemo da Florian! lød det. - La oss gå på Florian!

VG bestiller to kopper cappuccino av en verdig utseende kelner, Blenda-hvit og ulastelig i smokingen.

Ikke lenge etter er han tilbake - klar for levering av to kopper cappuccino, sukker, vannkaraffel og to vannglass.

Stive priser

Siden vi har drukket kaffe på samme etablissement ved en tidligere anledning, inntar vi en (muligens) passende «been here, drunk that»-mine vis-a-vis våre meddrikkende.

Kanskje er det bare stedet og situasjonen som påvirker våre sanseorganer, kanskje ikke: Men kaffen smaker formidabelt fortreffelig. Den smører vår munnhule og vårt øvre tarmanlegg.

Prisen er 8,20 euro pr. kopp - 67 kroner ifølge kursen når dette skrives; dvs. 75-80 kroner når du har avlevert tips.

Velger du å ta kaffen utendørs i sommersesongen, blir det diskret påført ytterligere 5,50 euro for musikken som lurer i bakgrunnen.

La deg ikke skremme av beløpene.

Har du klart å kare deg til Venezia, bør du tåle en aldri så liten stiv-pris-kaffe.

Så kan du heller gå inn i en av bakgatene og kompensere med en slize aldeles nydelig billigpizza enten før eller etter kaffen.